• CT ÉS MR hasnyálmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorúr! A mellékelt CT és MR lelet kiértékelésében kérném a segítségét. A CT május 25-én készült, az MR június 23-án

        Dr. Baki Márta válasza a Hasnyálmirigy-daganat, MR-vizsgálat, Whipple-műtét témában

        Tisztelt Levélíró! Levelében jelezte, hogy a CT- és MR-lelet kiértékelésében kéri segítségünket. Az MR-leletet kaptam meg, melyben utalás van az előző ellátásokra: 2019. márciusban: a hasnyálmirigy feji részét, a nyombél egy részét, az epehólyagot, a közös epevezeték egy részét és talán a gyomor kis területét távolították el (Whipple-műtét). Az elvégzett CT-vizsgálat nem volt egyértelmű, s ezt követően történt az MR-vizsgálat. Ez a hasnyálmirigy hátulsó területén (a hasnyálmirigytest és -farok közötti területen) egy 15 mm-es kontrasztanyagot halmozó elváltozást igazolt. Ezenkívül a bal mellékvese mellett egy 20 mm-es képletet találtak. Amennyiben ez már az előző vizsgálatok során is látszott, akkor lehet, hogy csak egy jóindulatú elváltozást (adenoma?) kísérnek nyomon. Abban az esetben, ha a tumormarkerok is növekszenek, akkor nagy valószínűséggel viszont a hasnyálmirigyben lévő képlet rosszindulatú daganatot mutathat ki. Ez nem azon a területen van, ahol a műtétet végezték, hanem kicsit távolabb. Mindenképpen a kezelő orvossal kell a továbbiakat megbeszélnie: újabb vizsgálatok vagy már valamilyen kezelés szükséges, ha annak a feltételei fennállnak. Tisztelettel: dr. Baki Márta


        Kérdés: 2020. június 25., 08:26; Megválaszolva: 2020. június 27., 15:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: