• Szovettan ertelmezes

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktorno! A nagymamat 4 hete mutottek. A mutet soran eltavolitottak 2 daganatot a vastagbelbol. Szovettanra kuldott anyagok: 1. Colon descendens + sigmabel 2. Sigmabel + rectum A belfodri zsirszovetbol 1 borsonyi tomott nyirokcsomo kerult kiszedesre. Eredmeny: 1. Adenoma tubulovilloscum coli duplex Fokalisan sulyos dysplasias jelek. 2. Adenocarcinoma infiltrans recti, G3. pt3N0. Reaktiv nyirokcsomo. M 8040/3 Szeretnem kerni segitseget a szovettan ertelmezeseben. Ez alapjan erintett a megvizsgalt nyirokcsomo? Milyen kezelesre szamithatunk? Nagyon koszonom!

        Dr. Baki Márta válasza a vastagbél daganat, szövettan, nyirokcsomó témában

        Tisztelt Levélíró! A tájékoztatása alapján úgy tűnik, hogy nagymamájának a vastagbél utolsó szakaszában, nagy valószínűséggel a végbél záróizom felett kb. 30 cm-es szakaszon két daganata volt. A pontos elhelyezkedésre vonatkozóan a vastagbél tükrözés vagy egyéb leírás utalhat. A vastagbél leszálló ágában egy még a jóindulatú csoportba tartozó elváltozást találtak, amely esetleg rosszindulatúvá válhat a későbbiekben: adenoma tubulovillosum. Amennyiben a beteg általános állapota lehetővé teszi, akkor ezzel kapcsolatban csak megfigyelés, alkalmanként bél tükrözés javasolt. A végbél felett kb. 15-20 cm-nél talált eltérés viszont rosszindulatú daganat volt, mely a bél nyálkahártyát beszűrte. A további kezelés eldöntése előtt szükséges tudni, hogy pontosan mekkora volt a daganat, a végbél nyílástól számítva hol helyezkedett el, vérzett-e, stb... A levelében írottak alapján az eltávolított nyirokcsomó daganatmentes volt. A pontos stádium beosztáshoz több nyirokcsomó vizsgálatára lett volna szükség. További ellátásként három lehetséges változat is lehetséges a beteg állapotától és a fenti eredmények függvényében: 1./ csak megfigyelés, 2./ kemoterápia, mely lehet szájon keresztül szedett gyógyszerek vagy infúzió formájában adható, 3./ sugárkezelés, kiegészítve esetleg a fenti módon adott kemoterápiás készítményekkel. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2020. június 09., 20:06; Megválaszolva: 2020. június 12., 09:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: