• Kemoterápiás kezelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 70 éves férjemet 3 hónapos előjegyzési várakozás után végül, a kialakult járványügyi helyzet miatt, nem fogadták hasi UH vizsgálatra. Az előjegyzési dátumot követően két hétre bélelzáródás miatt sürgősséggel Hartmann műtétet hajtottak nála végre, melynek során egy 4 cm-es rosszindulatú daganatot távolítottak el. A szövettani lelete (kivonatosan) a következőket tartalmazza: Makroszkópos leírás: "a tumor legnagyobb vastagsága 7 mm, a fal minden rétegét infiltrálja, de úgy tűnik, hogy a mesocolicus zsírszövetbe nem tör be és nem töri át a serosalis felszínt sem." Mikroszkópos leírás: "Tumormentes resctios vastagbélfal részletek." "A tumor a nyálkahártya teljes vastagságát és a tunica muscularist is teljes vastagságában infiltrálja." "Zsírszövet részletek, melyekben tumor depositomok láthatóak, változó átmérőjű érátmetszetek között. Ezen daganatos sejtcsoportokban daganatos resiualis nyirokcsomó nem látható" "Dg: Tumormentes resectios végek. M094500 Adenocarcinoma partim muciparum M8480/3 G2 pT2 pN1c pMx exulceretum M38000 intestini sigmoidei K:C1870 Tumordepositumok a perisigmoidalis zsírszövetben. M8140/6:KC80H0" A mellkas röntgen alapján eltérés nincs,CT-je pár nap múlva lesz. A kérdésem az, hogy a fentiek alapján milyen stádiumúnak, Dukes besorolásúnak, számít a tumor és, hogy a következőkben milyen módszerű(infúziós,tablettás) és milyen időtartamú kezelés várható. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Baki Márta válasza a vastagbél daganat, stádium beosztás, gyógyszeres kezelés témában

        Tisztelt Levélíró! Az Ön által elküldött kivonatos szövettani lelet alapján a bél daganat Dukes C1 csoportba sorolható. Mindenképpen javasolt a műtét utáni gyógyszeres kezelés. Abban az esetben, ha a CT vizsgálat sem a mellkasban sem a hasban eltérést nem igazol, akkor kiegészítő – adjuváns – terápia szükséges. Ez lehet 2 hetente 2 napos infúziós kezelés, de rendelkezésre áll, hogy infúziót és tablettákat kapjon a beteg. A további részleteket érdemes a kezelő orvossal egyeztetni, ill. úgynevezett onkológiai bizottság tesz javaslatot a további ellátásra. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2020. április 26., 14:18; Megválaszolva: 2020. április 28., 08:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: