• Tüdődaganat műtét előtt

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Édesanyám lassan 78 éves lesz. A lentiektől eltekintve egészséges, aktív, tevékeny, csak a magas vérnyomása miatt szed gyógyszert. Soha nem dohányzott. Időszakosan jelentkező, de 1 hónapon át nem szűnő köhögés miatt jutott el MRTG-re, 2019 november 5-én, ahol a legutóbbi 2017-es felvételhez képest "novumként egy zölddiónyi méretű karéjos szélű árnyéktöbblet jelent meg". Ezt CT (11.11) és PET CT (12.04) követte melyek megerősítették a tüdődaganat gyanúját (jobb tüdő S9-10), nyirokcsomó érintettség is valószínűsíthető - lelet mellékelve. Biopszia nem történt – hörgőtükrözés során nem volt elérhető a daganat, más mintavételi módszer eddig nem került szóba. További vizsgálatok: Hasi UH, nőgyógyászati - mindkettő negatív. PET CT indikálta Colonoscopia: úgy tűnik „csak” polyp, biopszia történt, szövettan folyamatban. Amennyiben a még hátralévő koponya MR is negatív lesz, a kezelő orvos onkoteam elé viszi a témát és műtétre tesz javaslatot. Egy 10 évvel ezelőtti szakmai protokollban ezt olvastam a tüdő daganatról: „A mortalitás nyolcezer, ami jelzi, hogy a betegség ma még a kevéssé gyógyítható daganatok közé tartozik. Az operabilitási ráta 22%, ami elfogadható. Az ötéves túlélés azonban alacsonyabb a nemzetközi átlagnál, 8-10%.” Illetve egy 2014-es cikkben:"A tüdőrák felfedezése után 5 évvel a betegnek csak 10-15 százaléka van életben." 1.Milyen túlélési eséllyel számolhatunk ma 2019-ben műtét nélkül -minden kezelést elutasítva-, illetve műtéttel? 2.Bár jó fizikai és szellemi állapotban van, pusztán a kora miatt nem túl megterhelő számára egy ilyen műtét? 3.Milyen kezelés lehet a műtét alternatívája (kemo, sugár, célzott terápiák /genetika, immun/, alternatív gyógymódok)? 4.TNM besorolás eddig nem történt. Ez nem szükséges a műthetőség megállapításhoz? Csak szövettan birtokában végezhető el? Ha nem, megtenné hogy besorolja? 5.Szövettan hiányában nem tudjuk, hogy laphám, adenocarcinoma, kissejtes, nagysejtes stb. típussal állunk szemben. Ezek lefolyása nagyon eltérő, illetve eltérően reagálnak a különböző kezelésekre. A leletek alapján melyiknek nagyobb a valószínűsége? 6.A műtét előtt mindenképpen lesz mintavétel? Ha igen, milyen módszerrel? Kérem, segítse döntésünket. Hogy maradhat velünk édesanyánk a lehető legtovább, az általa elvárt jelenlegihez közeli életminőségben? Köszönettel

        Dr. Baki Márta válasza a Tüdődaganat, túlélés témában

        Tisztelt Levélíró! Levelét és annak mellékletét megkaptam, melyben édesanyja PET-CT vizsgálati eredményét küldte el. A rendelkezésre álló adatok alapján a legújabb stádium besorolások alapján (8. TNM – 2017.) II/B vagy III. stádiumnak felelhet meg a folyamat. Ahhoz, hogy további túlélési adatokat pontosan ismertetni lehessen, ahhoz szükséges lenne tudunk a szövettani eredményt: kis sejtes vagy nem kissejtes daganatról van-e szó. Ezen utóbbinak is több alcsoportja van. Ezen kívül ma már rutinszerűen egyéb szövettani és genetikai vizsgálatokat végeznek, s ennek alapján további adatok nyerhetők, amelyek a túlélésre vonatkozóan irányt tudnak mutatni. Napjainkban a műtéti beavatkozás mellett sugárkezelés (ennek több lehetséges módja is van), kemoterápia - kiegészítve esetleg célzott kezeléssel és immunterápia lehetséges. A legagresszívebb kis sejtes daganatos betegek, ha műtét nem lehetséges és egyéb kezelést sem kapnak, akkor a túlélésük nagy valószínűséggel 12 hónap körül várható. Helyileg előrehaladott vagy áttétes nem kissejetes daganatos betegek, műtét nélkül, amennyiben a fent felsorolt kezeléseket megkapják több, mint 3 évet is élhetnek (a jelenleg alkalmazott új daganatellenes készítményeket néhány éve vezették be, így további nagyszámú adat sem áll rendelkezésre). Az 1/2012-es számú EMMI rendelet írja elő, hogy a daganatos betegek ellátásáról az onko-team döntsön. Ennek megfelelően a résztvevők (jelen esetben tüdőgyógyász, mellkas sebész, sugár terápeuta, klinikai onkológus, radiológus, patológus,…) együttesen tesznek javaslatot a beteg további ellátásával kapcsolatban. Így a beteg személyét, általános állapotát, kisérő betegségeit (a tüdő egyéb kapacitását, stb…) figyelembe véve határozzák meg véleményüket. Jelen esetben azt is felmérik, hogy a tervezett műtét mennyire viseli meg édesanyja szervezetét vagy inkább más eljárást javasolnak. A műtét előtt nem szükséges további szövettani megerősítés, de ha egyéb gyógymódot terveznek, akkor szóba jöhet az un. liquid biopszia (vérvétel során nyert anyag). Az alternatív eszközök, beavatkozások és anyagok hatékonysága nem bizonyított, így ezek alkalmazásáról érdemben nem áll rendelkezésre adat. Amennyiben ilyen utat választanak, azt érdemes a kezelő orvossal egyeztetni. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2019. december 28., 13:57; Megválaszolva: 2019. december 29., 15:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.