Mika kilátások?

Tisztelt Doktornő! Szeretném ha véleményt írna, mik a kilátások, ha semmi kezelést nem javasoltak. Édesapám 55 kg 10 kiló fogyás után. Mi a betegség lefolyása, hamar ad áttétet a jelenlegi 4cm-es nagyság mellett? Jelenleg nincs panasz. CT vizsgálat Jobb oldalon a középső lebenybe haladó főhörgőt mandzsettaszerűen beszűkítő, következményes atelectásiát okozó szabálytalan alakú lágyrészképlet van. Az atelectasias terület 4cm átmérőjű. A rekesz fölött nagyméretü, 4 cm-es hiatus hernia látható. SZÖVETTAN Mikroszkópos leírás a HE festett metszetben hörgőnyálkahártyát nagy kötegekben infiltráló daganatszövet figyelhető meg, ahol a sejtek közepes kiterjedésű cytoplasmával rendelkeznek, a magok dense festődésűek, helyenként cytoplasmaticusan keratinisatio jelei tapasztalhatók. Immunhisztokémiai reakciók: p40 pozitív, TTF1 negatív. Diagnózis Carcinoma planocellulare bronchi Kódolt diagnózisók BNO: C34801 NEOPLASMA MALIGNUM BRONCHI M-SNOMED: 8070.30 Carcinoma planocellulare CYTOLOGIA Cytologiai vizsgálat: A HE-festett keneteken respiratoricus hámelemek között, lemezekben daganatsejtek jelennek meg, melyek változó kiterjedésű cytoplasmával, szabálytalan nucleussal rendelkeznek. Egy – egy látótérben élénk eosinophil cytoplasmájú, éretlen laphám jellegű sejtek is előfordulnak. A már festett keneten elvégzett TTF1 immuncitokémiai reakcióval a fent leírt sejtek nem mutatnak pozitivitást. Diagnózis, vélemény, terápiás javaslat Malignitás igazolható. Megjegyzés: A citológiai kép nem-kissejtes carcinomára utal. A morphológia alapján planocelluláris carcinoma valószínűsíthető. Kódolt diagnózisok BNO: C34800 NEOPLASMA MALIGNUM PULMONIS M-SNOMED: 8000.32 Tumor malignus E-SNOMED: Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza tüdődaganat témában

Kedves Kérdező!

Erre a kérdésre nem tudok válaszolni.

Rengeteg paramétertől függ még a dolog, nem utolsó sorban az édesapja általános állapotától és kísérő betegségeitől is.

Prosztata rák szerepel még a kérdésében, ezt is látni kellene milyen stádiumban van.

Ha nem vállalják a gyógyszeres, esetlegesen a sugárkezelést, akkor is lehet segíteni, erősíteni és mérsékelni a panaszokat.

Kérem bízza az onkológusra, tüdőgyógyászra a döntést.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. október 17., 22:52; Megválaszolva: 2015. október 18., 12:18
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tüdődaganat műtét előtt
Édesanyám lassan 78 éves lesz. A lentiektől eltekintve egészséges, aktív, tevékeny, csak a magas vérnyomása miatt szed gyógyszert. Soha nem...
Érdeklődés
Kedves Doktornő! A kezelőorvos SBRT javasolt (tüdődaganat) ,viszont a bizottság csak sima sugarat. Utána olvastam és az SBRT 3-4 évvel növeli meg a...
Tüdőrák, agyi áttét, kezelési...
Tisztelt Szakértő! Édesapámnál (67 éves) tavasszal neurológiai problémák miatt kivizsgálás történt, ahol agyi áttétet diagnosztizáltak....
Tüdődaganat
Apukámnak 5 hete kiderült nem áttétes tüdődaganata van, ez miatt a tüdeje tele van 2 hete vizzel. Most épp kórházban van leszivták a vizet meg...
Okozhatja-e?
Kedves Dr.Dr-nő! Az édesapám tüdőrákja áttétet képzett az agyában.Ráadásul 2 db-ot is. Az egyik 4 cm-es a másik kisebb. A nagyobbat megakarják...