Érdeklődés

Kedves Doktornő! A kezelőorvos SBRT javasolt (tüdődaganat) ,viszont a bizottság csak sima sugarat. Utána olvastam és az SBRT 3-4 évvel növeli meg a a tüdődaganatosok életét,míg a sima sugár csak 1 évvel. Egy igazán jó állapotban lévő betegről van szó és nem értem miért változtattak véleményt. Hogyan lehetséges elintézni,hogy a beteg megkaphassa ezt a kezelést? Hová forduljak,természetesen a privát utat is végigjárom,csak tudjam hová kell fordulnom? !S Szeretném ha a Doktornő segítene,mert nem igazán tudom,h a rengetegben merre induljak,onkológus vagy onkoradiológus ? Választ megköszönöm! Tisztelettel: Alexa

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza tüdődaganat, sugárterápia, sztereotaxia témában

Tisztelt Alexa!

A levelében említett SBRT pontos neve: stereotaxic body radiotherapy. Ez egy kb. 2000-től alkalmazott új sugárterápiás lehetőség, mely jelenleg Magyarországon is elérhető, mind a 13 sugárterápiás központban. Kis kiterjedésű tüdődaganatok vagy nem operálható rosszindulatú elváltozások esetén alkalmazzák. Régebbi irodalmi adatok utalnak arra, hogy az I-es stádiumú nem kissejtes tüdődaganatos betegek, ha nem operálhatók, akkor 5 éves túlélésük a szokásos (konvencionális) sugárterápia alkalmazásakor 20 %, míg SBRT esetén 42 % volt. (Grutters J.P. és mtsa-i: Comparison of the effectiveness of radiotherapy with photons, protons and carbon-ions for non-small lung cancer: a meta-analysis. Radiother Oncol. 95: 32-40. 2010.)

Jelen esetben nem ismert, hogy a daganat a tüdőben hol helyezkedik el, pontosan mekkora a nagysága, a szövettana, s indokolt-e a nyirokcsomók besugárzása vagy sem. Ezek pontos ismeretében döntött úgy az onkológiai szakbizottság – melynek tagja a sugárterápiás szakorvos is – hogy a szokásos módon kapja a beteg a sugárkezelést. A jelenlegi sugárterápiás szakorvossal kellene egyeztetni, hogy a kétfajta módszer közül miért javasolták az egyik módot és miért nem lehetséges a másik. Azt is meg lehet kérdezni, hogy ha abban a centrumban nem vállalják a SBRT alkalmazását, akkor Magyarországon hol tudják elvégezni (esetenként különböző problémák adódhatnak az egyes sugárterápiás centrumokban) . Abban az esetben, ha a válasz nem kielégítő, akkor lehetséges úgynevezett másodvéleményt kérni. Javaslom ezért a vidéki orvosegyetemek sugárterápiás egységeit felkeresni vagy az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás részlegét.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2019. szeptember 03., 14:02; Megválaszolva: 2019. szeptember 06., 05:52
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Mohs műtéti eljárás melanoma...
Tisztelt Doktornő! Egy kis méretű melanómát 2 éve távolítottak el a hajas fejbőrömről, a kimetszés széle már ép szövet volt. Most megjelent...
Kell-e sugarazás
A barátom édesanyjánál méhnyálkahártya megvastagodást állapítottak meg tavaly decemberben, majd idén január elején a nyálkahártyát...
Tüdődaganat műtét előtt
Édesanyám lassan 78 éves lesz. A lentiektől eltekintve egészséges, aktív, tevékeny, csak a magas vérnyomása miatt szed gyógyszert. Soha nem...
Mika kilátások?
Tisztelt Doktornő! Szeretném ha véleményt írna, mik a kilátások, ha semmi kezelést nem javasoltak. Édesapám 55 kg 10 kiló fogyás után. Mi a...
Tüdőrák, agyi áttét, kezelési...
Tisztelt Szakértő! Édesapámnál (67 éves) tavasszal neurológiai problémák miatt kivizsgálás történt, ahol agyi áttétet diagnosztizáltak....