• CT lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Főorvos Asszony! Édesapámnak 3 hónapja volt végbéldaganat miatt műtéte, ma volt CT-n, a tüdő, hasi rész rendben van, viszont a kismedencei eredményről szeretném kérdezni. Idézem a részt a leletből: "Rectumexstirpatio utáni állapot. A kismedencébe vékonybélkacs nyúlik, illetve mérsékelt kötegezettség is megfigyelhető. A kötegeken belül néhány apró, 3-4 mm-es nyirokcsomó van. A hasban szabad folyadék nem ábrázolódik. Vélemény: Tu. recidiva, met. nem látható." Azt szeretném kérdezni, ez a kötegezettség daganatos kiújulás lehet a medencében? A kezelő orvossal csak december 30.-án találkozunk, nem szeretnénk addig bizonytalanságban élni! Nagyon-nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát Doktornő!

        Dr. Baki Márta válasza a végbél daganat, kismedencei CTvizsgálat témában

        Tisztelt Levélíró! Amint a CT véleményben is megállapították: daganat kiújulás (recidiva) és áttét (met.) nem látható. Ugyanakkor a végbél műtét és esetleg, ha előtte sugárkezelést is kapott, akkor okozhat „kötegezettséget”. Ez a jel leginkább műtéti következmény, s nem utal a daganat kiújulására. A műtét szövettani eredményétől függően esetleg a kezelő orvos további terápiát javasol, de mindenképpen indokolt néhány hónap múlva ismételten CT vizsgálatot végezni. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2019. december 06., 14:03; Megválaszolva: 2019. december 08., 05:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: