• Duzzanat a kulcscsont és a szegycsont érintkezésénél

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 62 éves nő vagyok. Már hosszabb ideje (1-2 éve) van egy duzzanat a kulcscsont és a szegycsont találkozásánál, a kulcscsonton. A bőr piros volt már korábban is azon a tájon, de más testtájon is előfordul. Azonban az elmúlt néhány hétben megnagyobbodott jelentősen. Néha már az evésben is zavar. Korelőzményhez tartozik, hogy még a 70-es évek végén szívműtétem volt és a csontjaimat szegecselték a műtét végén, a szegecsek azóta is bent vannak és elég gyakran begyulladnak. Ezenkívül folyamatosan küzdök roppant erős ízületi gyulladással is. Negyedévente néznek nagylabort. Ott elsődlegesen a cukorbetegség, az asztma és az ezekhez kapcsolódó eredmények térnek el az ideálistól. A kivizsgálásra már kaptam időpontot, de még várni kell. Addig is szeretném kikérni a véleményét, hogy mi okozhatja ezt? Lehet-e daganatos jellegű elváltozás, vagy sem. Köszönöm megtisztelő válaszát!

        Dr. Baki Márta válasza a kulccsont feletti duzzanat, ízületi gyulladás témában

        Tisztelt Asszonyom! A levelében leírt tünetek alapján egyértelmű kórismét nem lehet felállítani, ezért javasolt a további kivizsgálása. A szegycsontba helyezett fém rögzítés késői hatása lehet, de egyéb – esetleg – ízületi gyulladásra is lehet gondolni. Ezen betegségére kapott-e a fájdalomcsillapító és gyulladást csökkentő gyógyszereken kívül egyéb – úgynevezett biológiai – terápiát? Esetleg ez is okozhat ilyen jellegű elváltozást. Az Ön által panaszolt „evési” zavar nyelésében jelent problémát? Az elváltozás helyének megfelelően inkább mély lélegzetvételkor okozhat nyomási tüneteket, esetleg a vállízület mozgatása lehet nehézkes. A bőrpír gyulladásra utalhat, s ennek hátterében esetleg valamilyen tályog is megbújhat. Daganat kimutatása vagy kizárása céljából a laboratóriumi vizsgálatok során általános vérkép meghatározása mellett gyulladásra utaló értékeket lehet mérni. Ezen kívül az elváltozás miatt ultrahang, esetleg röntgen, computer tomografia (CT) és/vagy nuklearis magrezonancia (MR) elvégzése válhat szükségessé. Több adatot szolgáltathat az elváltozásból nyert mintavétel, ha a fenti vizsgálatok nem tudják igazolni a pontos okot. Erről a területről nagyon ritkán alakul ki elsődleges – primer – daganat. Abban az esetben, ha rosszindulatú elváltozás gyanúja merül fel, akkor indokolt egyéb vizsgálat annak kizárása vagy megerősítése céljából, hogy honnan indulhatott ki a daganat. Ilyen esetekben a beteg ellátása komplex, s az úgynevezett onkológiai bizottság – onkoteam – tesz javaslatot a további kivizsgálás és kezelés módjára. A levelében említettek alapján – véleményem szerint – kicsi az esélye, hogy rosszindulatú daganatot találnak, de mindenképpen további kivizsgálás javasolt. Tisztelettel: dr. Baki Márta


        Kérdés: 2019. augusztus 26., 19:09; Megválaszolva: 2019. augusztus 29., 06:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: