• Onkológiai másodvélemyény, paklitaxel kezelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő, A kérdésem az lenne, hogy jelenleg gemcitabin kezelést kezdtünk el (2 alkalommal) és mind a kétszer nagyon rossz állapotba került tőle a felségem. Magas láz, transzfúzió is kellett, valamint fehérvérsejt stimuláló. Nem szeretnénk ezt a kezelést a továbbiakban, de az onkológusunk azt mondja, nincs már más opció. Rengeteg kemoterápis kezelésen vagyunk túl és számos klinikai vizsgálatban is részt vettünk vagyis több célzott terápiás kezelésen is túl vagyunk. A gemcitabin megelőzően paklitaxel kezelést kapott egy rövid ideig (5-6 alkalommal), de csak addig kapta, amíg nem hagytak jóvá egy célzott terápiát. Ezért arra gondoltunk, hogy azt még kaphatná újra vagy egy 8 évvel ezelőtt nagyon hatékony terápiás kezelést. Az első kezelése FAC kezelés volt 6 alkalommal és erre a daganat múszerek által nem volt látható. Úgy értesültem, hogy ha valaki már kapott valamilyen kezelést, azt nem adják újra, mert nem lesz hatásos. De például a FAC kezelés 7-8 évvel ezelőtt kapta. 100%, hogy ha most újra azt kapná, akkor nem lenne hatékony? Illetve a paklitaxel kezelés is hatékony volt valamennyire. Azt sem lehetne újra kapnia. Az a kezelés pedig kevés alkalommal kapta csak.biopsia: ER90%, Pgr 20%, HER2 negatív, Ki67 30%. Jelenleg a legrosszabb, hogy szinte folyamatosan lázas és nem kap elegendő oxigént. Válaszát előre is köszönöm

        Dr. Baki Márta válasza a emlődaganat, kemoterápia témában

        Tisztelt Uram! Levelében írta, hogy feleségének emlő daganata van, és kiterjedt áttéteket (csont, máj, tüdő) igazoltak, s ezért kap (kapott) már nagyon sok fajta kezelést. Azokat a gyógyszereket felsorolta, amelyek igazoltan hatásosak a mellrákok ellátása során. Természetesen, egy daganat is változtathatja a tulajdonságait és az adott gyógyszerek hatására a daganatban lévő egyik gyógyszerre érzékeny rosszindulatú sejtek elpusztulnak, s helyettük olyanok osztódnak (terjednek) tovább, amelyek nem érzékenyek az addig alkalmazott gyógyszerekre vagy gyógyszerkombinációkra. Általában a kezelési sorozatban kb. 2-3 év után meg lehet kísérelni ugyanazokat a daganat ellenes gyógyszerkombinációkat, amelyeket a beteg előzőleg kapott. Levele alapján viszont felmerül, hogy feleségének állapotrosszabbodását nem csak az alkalmazott kezelés, hanem a betegség további terjedése okozza: fulladást inkább a vörösvérsejtek hiánya és/vagy a tüdőben lévő daganatos gócok okozzák. A többfajta kezelési sorozat után megfontolandó, hogy várunk-e még valamilyen hatást a további daganatellenes terápiától vagy pedig csak a beteg meglévő tüneteit enyhítjük. Ezeket a részleteket mindenképpen a kezelő orvossal beszéljék meg. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2019. július 31., 11:38; Megválaszolva: 2019. augusztus 01., 06:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: