Onkológiai másodvélemyény, paklitaxel kezelés

Kedves Doktornő, A kérdésem az lenne, hogy jelenleg gemcitabin kezelést kezdtünk el (2 alkalommal) és mind a kétszer nagyon rossz állapotba került tőle a felségem. Magas láz, transzfúzió is kellett, valamint fehérvérsejt stimuláló. Nem szeretnénk ezt a kezelést a továbbiakban, de az onkológusunk azt mondja, nincs már más opció. Rengeteg kemoterápis kezelésen vagyunk túl és számos klinikai vizsgálatban is részt vettünk vagyis több célzott terápiás kezelésen is túl vagyunk. A gemcitabin megelőzően paklitaxel kezelést kapott egy rövid ideig (5-6 alkalommal) , de csak addig kapta, amíg nem hagytak jóvá egy célzott terápiát. Ezért arra gondoltunk, hogy azt még kaphatná újra vagy egy 8 évvel ezelőtt nagyon hatékony terápiás kezelést. Az első kezelése FAC kezelés volt 6 alkalommal és erre a daganat múszerek által nem volt látható. Úgy értesültem, hogy ha valaki már kapott valamilyen kezelést, azt nem adják újra, mert nem lesz hatásos. De például a FAC kezelés 7-8 évvel ezelőtt kapta. 100%, hogy ha most újra azt kapná, akkor nem lenne hatékony? Illetve a paklitaxel kezelés is hatékony volt valamennyire. Azt sem lehetne újra kapnia. Az a kezelés pedig kevés alkalommal kapta csak.biopsia: ER90%, Pgr 20%, HER2 negatív, Ki67 30%. Jelenleg a legrosszabb, hogy szinte folyamatosan lázas és nem kap elegendő oxigént. Válaszát előre is köszönöm

Dr. Baki Márta válasza emlődaganat témában

Tisztelt Uram!

Levelében írta, hogy feleségének emlő daganata van, és kiterjedt áttéteket (csont, máj, tüdő) igazoltak, s ezért kap (kapott) már nagyon sok fajta kezelést. Azokat a gyógyszereket felsorolta, amelyek igazoltan hatásosak a mellrákok ellátása során. Természetesen, egy daganat is változtathatja a tulajdonságait és az adott gyógyszerek hatására a daganatban lévő egyik gyógyszerre érzékeny rosszindulatú sejtek elpusztulnak, s helyettük olyanok osztódnak (terjednek) tovább, amelyek nem érzékenyek az addig alkalmazott gyógyszerekre vagy gyógyszerkombinációkra. Általában a kezelési sorozatban kb. 2-3 év után meg lehet kísérelni ugyanazokat a daganat ellenes gyógyszerkombinációkat, amelyeket a beteg előzőleg kapott.

Levele alapján viszont felmerül, hogy feleségének állapotrosszabbodását nem csak az alkalmazott kezelés, hanem a betegség további terjedése okozza: fulladást inkább a vörösvérsejtek hiánya és/vagy a tüdőben lévő daganatos gócok okozzák.

A többfajta kezelési sorozat után megfontolandó, hogy várunk-e még valamilyen hatást a további daganatellenes terápiától vagy pedig csak a beteg meglévő tüneteit enyhítjük. Ezeket a részleteket mindenképpen a kezelő orvossal beszéljék meg.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2019. július 31., 11:38; Megválaszolva: 2019. augusztus 01., 06:25
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Emlő rosszindulatú elváltozása
Tisztelt Doktornő! Októberben a jobb emlőmben 9 óra irányában egy 17x4 mm és 7 óra irányában egy 5x4 mm daganatokat diagnosztizáltak.Csontizotóp...
Triple negatív emlőrák
Kedves Doktornő! Sajnos nem tudom rövidre fogni, mert így teljes a történet Kérem szíves véleményét az alábbiakkal kapcsolatban: 57éves...
Mell rosszindulatú daganata!
Tisztelt Orvos! Rendszeresen jártam mammográfiára, eddig semmi problémám nem volt. November végén voltam újra., akkor már a Radiológiai kép: A...
melldaganat kezelése
A következő problémával fordulok Önhöz: 30 éves vagyok, kórelőzményemben Sclerosis Multiplex szerepel, amely jelenleg tünetmentes. 2010...
Mellhartya attet
Mire lehet szamítani az alabbi lelet ismeretében? Visszafordítható még a folyamat a leírtak alpjan? 20 éve melldaganatos vagyok, 2006 óta mellhartya...