Onkológiai szakvélemény

Tiaztelt doktornő! 2021.07.21.-én emlődaganattal műtöttek. Kivettek a mellemdől egy 247g-os darabot, amiben a daganat 29mm nagyságú volt. A patológiai diagnózis: Daganatmentes nyirokcsomó részletek. Carcinoma invasivum mammae NST; Grade III; NPI=4.58 (mérsékelt prognózisú csoport II) ; pT2 pN0 (sn) ; HER-2 pozitív; ösztrogén receptor gyengén pozitív (Allred score: 3) ; immunhisztogénián alapuló molekuláris klasszifikáció szerinti Luminál B szubtipus; high grade DCIS-el; ép szöveti részekkel eltávolítva. Onkoteam véleménye szerint 6 kemoterápiás kezelés után sugárkezelést, majd egy évig gyógyszeres kezelést kapok. Kérdésem az lenne, hogy ha a daganatot kivették, nincs áttét, nem találtak sem a körülötte levö szövetben, sem a nyirokcsomóba rákos sejtet, akkor indokolt-e mind a 3 féle kezelés? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Zsuzsa

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza emlődaganat, műtét utáni kezelés, adjuváns terápia témában

Kedves Zsuzsa!

Önnek teljesen igaza van abban, hogy nem találtak áttétet a szervezetében. (Feltételezem, hogy vagy PET-CT vagy CT és csontizotóp vizsgálat történt, s a műtét előtt pedig mammografia.) Ugyanakkor tudni kell, hogy ezek a vizsgálatok csak a körülbelül 8 mm-es elváltozást mutatnak ki, s ekkor már több millió daganatsejt gyűlik össze és képez áttétet. Ezért, hogy ne várjuk meg, hogy kimutatható áttétek jelenjenek meg a szervezetében, úgynevezett kiegészítő, adjuváns kezelést javasolt a kezelő orvosa és az onkoteam.

Összességében az eltávolított daganat egy agresszív fajta volt, s erre utal a nagysága és a többi szövettani vizsgálati eredmény. Ennek megfelelően a nemzetközi és hazai szakmai javaslatok alapján szükséges a fent részletezett terápia. A célja, hogy hosszú éveken keresztül ne legyen kimutatható áttét. (persze folyamatos ellenőrző vizsgálatokat is fognak végezni.)

Fontos még azt tudnia, hogy jelen tudásunk szerint, ha az emlő daganat áttétet okoz, akkor nem garantált, hogy abból teljes mértékben meg lehet gyógyulni, sőt nagy valószínűséggel ilyen esetekben folyamatos kezelés válhat szükségessé.

Remélem, hogy sikerült támpontot adni arra, hogy a javasolt kombinált kezelés miért szükséges. A fellépő mellékhatások nagy részét egyéb gyógyszerekkel és módszerekkel csökkenteni lehet.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. szeptember 02., 17:59; Megválaszolva: 2021. szeptember 05., 19:00
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
melldaganat
Mammográfiai vizsgálat után ultrahangon a bal mellemben csomót állapitottak meg. A citológiai vizsgálat eredménye még "hivatalosan" nem került...
emlődaganat
Tisztelt Doktor Úr! Elnézést kérek, hogy levelem egy részét megismétlem, de későn vettem észre, hogy a lelet eleje lemaradt. Emlőműtött...
emlődaganat
Tisztelt Doktor Úr! Emllődaganatot távolitottak el, és a diagnózis I. Metastases carcinomatosa lymphoglandularumregionis axillaris lateris dextri. A...
mellrák- műtét előtt
Tisztelt Doktor nő/úr! 62 éves vagyok. Melldaganatom rosszindulatú, a vizsgálatok szerint kb 1, 5 cm átmérőjű. Megkaptam a műtétem időpontját...