• Mell rosszindulatú daganata!

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Orvos! Rendszeresen jártam mammográfiára, eddig semmi problémám nem volt. November végén voltam újra., akkor már a Radiológiai kép:A jobb oldalon a felső negyedhatáron kis tömöttség érezhető. Glanduláris típusú emlőszerkezet, felső negyedhatáron aszimmetrikus denzitású terület jelent meg kb 35mm átmérőjű területen. Vissza hívtak kiegészítő vizsgálatra, és mintát is vettek.Két hét múlva megkaptam az eredményt ami teljesen mellbe vágott. Rossz lett az eredményem! Csomó nem tapintható az orvos sem talált.Szeretném a szakmai véleményét kérni! Most még az MR vizsgálat lesz napokon belül és ennek az eredményétől függ minden.Ekkor beszéljük meg az Orvossal, hogy lesz tovább. Leírnám a mikroszkópos adatokat: A mintában a kb a szövethenger 10 % -ában figyelhető meg infiltratív carcinoma, a minta további részében csupán fibrotikus alapállományt, hegesedést, megtartott terminális ductalis tubularis sejteket észleltünk. Az infiltratív komponesben a tubulusképzés 10 % alatti / 3 pont/, magpolypmorphismus kifejezett /3 pont /, 10/10 HPF mitosis /2pont/, mely grade III -as differenciáltságú carcinomára utal. A tumor mellett in situ carcinoma is látható.ez részben cribriform, közepes, illetve magas nuclearis grádusú tumorszövetnek felelt meg. Micropapillaris növekedési mintázatú, intermedier grádusú DCIS is emellett megfigyelhető.Szeretném ha leírná véleményét ezek függvényében! Köszönöm megtisztelő válaszát! Jenei Ferencné

        Dr. Tóth Judit válasza a emlődaganat témában

        Kedves kérdező! Az emlőszűrés nem megakadályozza a daganat kialakulását, hanem abban segít, hogy minél koraibb stádiumban sikerüljön felismerni a daganatot, ami aztán a megfelelő kezelésekkel gyógyítható. A mintavétel néhány jellemzőjéből arra lehet következtetni, hogy egy meglehetősen gyorsan növő daganatról van szó, tehát a "történet" nem lehet régebbi, mint fél-1 év. Mivel nyirokcsomó áttétről a bemásolt dokumentáció alapján nincs szó, ill. az elváltozás részben valódi daganat, részben rákmegelőző állapotot tartalmaz feltehetően itt is korai állapottal állhatunk szemben, amiről egészen pontos képet a vizsgáló orvos az MR kiegészítés alapján ad majd. Ha a daganat nem tapintható nagyon nagy szerencséje van, hogy rendszeresen elment a szűrésre! A daganat pontos mérete alapján dönti el az onkológiai szakbizottság majd, hogy mi a következő lépés. Az emlődaganat a jól kezelhető, gyógyítható daganatok közé tartozik. Ne féljen, ne ijedjen meg a diagnózistól, mert megfelelő terápiával minden esélye megvan a teljes gyógyulásra is.


        Dr. Tóth Judit
        Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Tóth Judit

        Kérdés: 2015. január 06., 13:04; Megválaszolva: 2015. január 06., 20:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Mi vezethet alvászavarhoz?
        Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
        COVID-19 kisokos