Triple negatív emlőrák

Kedves Doktornő! Sajnos nem tudom rövidre fogni, mert így teljes a történet Kérem szíves véleményét az alábbiakkal kapcsolatban: 57éves vagyok Mammográfia eltérést mutatott ki 2014 januárjában, ezért FTAB Szövettan: Malignitás, az axillákban kóros ny.cs.nem látszott 2014.01.28 Qquadrantectomia+ axilláris ny. cs. blokkdissectio. Szövettan: Carcinoma ductale infiltrans, BRGr: III, pT2 (20mm) , EIC, DCIS, pN0 (0/3=2S, NPI: 4, 44, ER: +, PR: +, CK5: -, HER2: - MIB1: 30-40%. CIS által érintett rezekciós szél 2014.03.19 ismét műtöttek mastectomia subcutan+ emlő rekonstrukció hasi lebennyel. Szövettan: Intralymphaticus tumor embólusok 12 db. Mivel nyirokcsomó áttét nem volt, a kemoterápiát elutasítottam.Letrozol- Actavis 1*1 szedését kezdtem el 2015.05.23.-án 2015.02.02 CT vizsgálat mindkét oldali axillában infraclavicularisan path.nyirokcsomókat mutatott ki. .Sajnos ez már *triple negativ lett. Már ezt sem értem, hogyan változhatott meg a szövettan ennyire Citológia: Maligignitás ER-, PR-CK5-, HER2-/-, MIB1 30-40%* 2015, 02.27-én 6 db első vonalbeli kemoterápiát kezdtem három hetente Paclitaxel+Avastin. Az utolsót 2015. június 19.-én kaptam. Ezután volt PET/CT 2015.07.23 vélemény: malignus alapbetegséggel összefüggésbe hozható, makroszkópos, FDG-avid malignitásra utaló halmozás nem észlelhető. PET/CT előtt volt tumormarker (CA-15-3, alkalikus foszfataz) , melyek eredménye határértéken belül volt. Onkológus a kezelés további folytatását javasolta, amit az eredményeim tükrében nem értek, azért sem, mert az utolsó kezelés óta eltelt két hónap, és nem tudom, hogy ennyi idő eltelte után mennyire hatásos, ill.meddig lehet ezt folytatni, de már a kemót mindenképpen abba szeretném hagyni. Kérem írja le van-e erre a típusú betegségre más gyógymód, mert a kemoterápia nemcsak fizikálisan, de mentálisa is megvisel. Amiket laikusként olvastam az megrémít. Hangsúlyozom laikusként én, csak az Avastin kezelést szeretném folytatni, nem tudom erre van-e lehetőség? Illetve szeretnék gén vizsgálatot kérni, ezt hogyan kell indítanom. Válaszát köszönöm szépen, üdvözlettel Sz Amália

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza Emlődaganat témában

Kedves Amália!

Először engedje meg nekem, hogy elmeséljek egy személyes történetet. Fiatal házas korunkban, amikor elromlott a mosógép gombja a férjem (aki szintén orvos) nekiállt megjavítani. Első ránézésre egyszerűnek tünt a probléma. Fél óra múlva egyre idegesebben, egyre durvábban folytatta a szerelést, majd a csavar eltört, a műanyag elrepedt...... A szerelő, akit kihívtunk végül, megmutatta, mit tett volna, egyetlen mozdulattal hogyan oldotta volna meg a problémát.....és persze fizettünk, mint a kiskatonák.

A szakemberek, az onkológus, az onkológiai szakbizottság évekig tanulja a "területet", felhasználja a szintén évek alatt összegyűlt tudását, a nemzetközi szakirodalomban közzétett eredményeket, tapasztalatokat.....miért gondolja, hogy bármelyik internetes oldal, vagy szakkönyv alapján, "gyorstalpalóval" a téma szakértőjévé válhat?

Milyen kár, hogy visszautasította a kemoterápiát.....persze semmire nincs garancia, de lehetett volna az egyike annak a 10-12 nőnek, akiknél nem alakul ki az áttét a biztosító kemoterápia segítségével. Nem kérdés, hogy szakmailag indokolt volt a kemoterápia. A nyirokcsomó áttét nem az egyetlen prognosztikai faktor, sokkal több tényezőtől függ a döntés.

Ne haragudjon, ha ennyire nyíltan és sarkosan fogalmazok, de féltem, mert azt látom, készül elkövetni még egy hibát.

A jelenlegi kezeléssel a leletei alapján csodálatos eredményeket értek el.

Nincs jelenleg mérhető áttét, de tudni kell, hogy a mérhetőség határa 2-3 mm, még a legprecízebb vizsgálatokkal is. Az 1 mm nagyságú áttétben több milliárd daganatsejt áll készenlétben és kezelés felfüggesztésekor újra szaporodásnak indul. Csak abban az esetben tanácsos szünetet tartani, ha hosszú idő, 3-6-9 hónap után sem mutatható ki áttét. Sajnos az Avastin önmagában nem elég hatékony. Hallgasson az onkológusára!

Jelen pillanatban a génvizsgálat eredménye nem változtat a kezelési stratégián. Az Ön döntése, hogy ezt igénybe veszi-e. Kérje az onkológus segítségét.

Nagyon szurkolok, hogy helyes döntést hozzon!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. augusztus 26., 15:21; Megválaszolva: 2015. augusztus 26., 18:59
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Onkológiai másodvélemyény...
Kedves Doktornő, A kérdésem az lenne, hogy jelenleg gemcitabin kezelést kezdtünk el (2 alkalommal) és mind a kétszer nagyon rossz állapotba került...
Emlő rosszindulatú elváltozása
Tisztelt Doktornő! Októberben a jobb emlőmben 9 óra irányában egy 17x4 mm és 7 óra irányában egy 5x4 mm daganatokat diagnosztizáltak.Csontizotóp...
Mell rosszindulatú daganata!
Tisztelt Orvos! Rendszeresen jártam mammográfiára, eddig semmi problémám nem volt. November végén voltam újra., akkor már a Radiológiai kép: A...
melldaganat kezelése
A következő problémával fordulok Önhöz: 30 éves vagyok, kórelőzményemben Sclerosis Multiplex szerepel, amely jelenleg tünetmentes. 2010...
Mellhartya attet
Mire lehet szamítani az alabbi lelet ismeretében? Visszafordítható még a folyamat a leírtak alpjan? 20 éve melldaganatos vagyok, 2006 óta mellhartya...