Tumormarker jelentősége?

Kedves Doktorúr! Áttétes petefészekdaganatom volt, melyet legyőztem. Kemo, műtét, ismét kemo után júliusban tünetmentes lettem. Azóta október végén Ct leletem negatív, viszont tumormarker Ca-125 értéke 330. Mostani tumormarkerem pedig 900 lett. Ez kiújulás? Vagy létezhet gyulladástól is? Csontjaim, izmaim, ízületeim pár hónapja fájnak. A kemo óta. Mire kell készülnöm? Mekkora jelentősége van a tumormarkernek? Izgulok! MRI december 30-án lesz. Megköszönöm őszinte válaszát. Tisztelettel, Valéria

Dr. Baki Márta válasza petefészek daganat témában

Tisztelt Valéria!

A teljesen pontos válasz megadásához szükséges lett volna tudni, hogy a kezelések (műtét, kemoterápia) előtt milyen értéket mutatott a Ca-125, ill. Juliusban, amikor befejezték a kezelést, akkor mekkora volt. A 100 fölötti érték nagy valószínűséggel daganatot jelent, de ezt képalkotó vizsgálatokkal (kismedencei MRI, mellkas és has CT vizsgálat) és esetleg más tumor marker meghatározással (HE4=human epididymis protein 4, esetleg CEA, CA 19-9) kell alátámasztani. Az érvényben lévő nemzetközi javaslatok alapján, ha csak egyfajta tumor marker emelkedik, a betegnek nincs tünete és a képalkotó vizsgálatok sem jeleznek eltérést, akkor további megfigyelés javasolt. Abban az esetben, ha a fentiek közül más is megvalósul, akkor egyéb terápia: műtét és/vagy kemoterápia válhat szükségessé. Sugárterápiát csak ritka esetekben végeznek petefészek daganatokban.

Az Ön esetében tervezett MRI után már többet lehet tudni. Ennek ismeretében kezelő orvosa nagy valószínűséggel onko-team megbeszélésen, nőgyógyász, röntgen diagnosztikai szakorvossal, szövettanász, klinikai onkológus esetleg sugárterápiás szakember bevonásával javasolják további ellátását.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2017. december 21., 10:14 ;Megválaszolva: 2017. december 27., 06:31
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Olaparib ovarium cc.
Édesanyámnál 2018-ban petefészek rákot diagnosztizáltak. Megoperálták, a tumor átterjedt mindkét ovariumra, a méhre, és bal oldalon a sigmabél...
Érdeklődés a lehetőségekről
Daganatos megbetegedés
Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál, petefészek rákot diagnosztizáltak.2017. februában hasi ultrahang, valamint emelkedett CA -125 miatt exploratív...
BRCA1 és BRCA2 szűrések
Tiszelt dr.Baki Mária, Édesanyám petefészekrákban halt meg, ezért szeretném elvégeztetni a BRCA1 és BRCA2 szűréseket. A családban rajta kívül...
roszindulatu daganat petefészek
Jo napot nekem az édesanyámnak roszindulatu petefészek daganata van és egyijen betegségel meddig él el