Kissejtes Tüdődaganat

Tisztelt Doktornő! Édesapámnál 2010.őszén diagnosztizálták a kissejtes tüdődaganatot. 2011-ben kemoterápia, és sugárkezelés következett.Utána közel 3 éven keresztül tünetmentes volt, majd 2014 őszén (nyár közepén meghalt Édesanyám nyirokrákban) mellékvese áttéttel ismét kemoterápiás kezelésre feküdt be a Korányiba. Az első 3 napos kemoterápiát jól viselte. 3 hét múlva a 2.kezelést már rosszabbul viselte, hasmenés, és székrekedés váltotta egymást, lefogyott 6-8 kg-ot. A 3.kemoterápia után úgy legyengült, tüdőgyulladást kapott (tél, hideg, influenza szezon) hogy 16 órán keresztül nem tudott felállni a fürdőszobából, miután elesett. Mentővel vittem be a Tétényi-be, ahol az ügyeletes orvos szerint fel kell készülnünk mindenre...Ismét a Korányiba került, ott 10 nap felerősítés után haza tudtam vinni. Az elmúlt 4 és fél hónapban állapota változó...hízott 5-6 kg-ot, gyenge, sok a hasmenéses időszak, a memóriája, gondolkodása, személyisége negatívan változik. Kérdésem a következő lenne: mellékvese áttét miatt javasolhatja-e a Főorvosnő, hogy a 81 éves beteget újra kemoterápiára vesse alá? Ha Édesapám ezt vállalja, mi lehet a következménye? Ha semmilyen ellátást nem kérne, akkor milyenek lehetnek a kilátásai? Több helyen olvastam, hogy az ilyen tipusú daganatos betegnek max.5 év a túlélési ideje. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza Kissejtes tüdődaganat témában

Kedves Kérdező!

Nagyon nehéz kérdést tett fel. Hogy mi alapján dönthetünk, valamit meg kell érteni: a daganatos betegség és a szervezet egyensúlyából hol az egyik, hol a másik kerekedik fölül. Ha a daganatos tömeg okozza a szervezet gyengülését az egyik lehetőség, hogy megpróbáljuk gyógyszeresen redukálni a tumortömeget. Ha sikeres a terápia "fellélegezhet" a szervezet és rohamos javulást észlelünk. Ez történhetett az első kemoterápiás időszakban. A szisztémás kezelések mellékhatásai miatt ennek feltétele, hogy megfelelő tartalékkal rendelkezzen a szervezet.

A második esetben a kezelés mellékhatásai ujra jelentkeztek, de a szervezet tartalékai nem tudják átsegíteni ezen az időszakon, tehát a tünetek, a testi leromlás látványosabb. Ha a test tovább gyengül, a daganat hamarosan komoly problémát fog okozni. Ha nem kezelem, a daganat gátlására nem kerül sor, tehát hamarosan komoly gondot fog okozni.....Ilyen esetekben a kezelőorvos tapasztalata segíthet.Egyik lehetőség, csökkenteni a dózist, másik erősíteni a szervezetet és közben ritkítani a kezeléseket.

Nagyon nehéz látatlanban tanácsot adni, vagy jóslásokba bocsátkozni.

A kissejtes daganattípus elég agresszív viselkedésű, kezelés nélkül valószínűleg a szervezet önmagában nem fogja tudni féken tartani.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. május 03., 14:51; Megválaszolva: 2015. május 03., 18:37
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Laborérték TPA tumormarker
Keserű íz érzése kemoterápia és...
Nagypapám ct lelete
Tisztelt Doktornő! Nagypapám 82 éves, korábban prosztatarákos, de azt hormonkezeléssel jól viselte. Most volt ct vizsgálata és szeretném ha mondana...
Lelet értelmezése
Gist tumor?