• Terhességi cukorbetegség? - 19 hetes kismama

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! / Tisztelt Doktor Úr!

         

        Kérném szíves segítségét a következőkben! 28 éves, jelenleg 19hetes+4 napos kismama vagyok. A védőnőmnél tett legutóbbi látogatásom (április 22.) alkalmával az étkezés utáni vércukrom nagyon magas lett, 8.6 értékkel. 8 órakor kellett reggeliznem, és a védőnőm 9 órakor mérte az vércukrot.

        Látva az értéket, azonnal szénhidrátszegény diétára fogott, napi 180g a megengedett szénhidrát. Természetesen szigorúan tartom a diétát, az étrend összeállításában sajnos nem volt segítségem, de próbáltam hasznos dolgokat letölteni internetről, ill. könyvekből. Így sikerült egy viszonylag kiegyensúlyozott étrendet összeállítanom magamnak. Szeretném, ha áttekintené, hogy megfelel-e ez az étrend, ill. mit kellene javítani rajta.

        R: reggel 7 órakor: 2 szelet teljes kiőrlésű, csökkentett szénhidráttartalmú barna kenyér (össz.:5dkg), valamilyen sovány felvágott (párizsi, csirkesonka), zöldség (általában paradicsom, paprika, uborka), 2 dl ivókefír. a reggelire általában 30-35g szénhidrátot számolok

        T: délelőtt 10 órakor: általában 1 alma és 1 diabetikus joghurt, vagy a joghurt helyett rozsos abonett. Szénhidráttartalom általában 20-25g

        E: 13 órakor: kifejezetten cukorbetegeknek készített ételekből választok (munkahelyemen van lehetőség ilyen ebédet rendelni). szénhidráttartalma sosem haladja meg az 50g-ot

        U: 16 órakor: 1 alma, és általában 3 abonett vagy Hamlet. Szénhidráttartalom kb. 20-25g

        V: 19 órakor: 1 natúr joghurt vagy 1 alma, és 5 db korpás keksz. Szénhidráttartalom kb. 25-30g

        Az étrend mellett naponta végzek kismamatornát, alkalmanként 20 percet. Továbbá sószegényen táplálkozom, csak ásványvizet vagy csapvizet iszom, nagyon ritkán cukorbetegeknek készült diétás üdítőitalt vagy gyümölcslevet. Gyakran előfordul, hogy a vacsorát nem kívánom egyáltalán. Szeretném megkérdezni, hogy a vacsorát akkor is kötelező megenni, ha nem kívánom, vagy ki lehet hagyni esetleg?

        Köszönöm, hogy tanácsaival, véleményével segít nekem!

         

        Tisztelettel:

        Brigitta

         

        WEBBeteg szakértő válasza a terhességi cukorbetegség témában

        Kedves Leendő Anyuka!

        A vércukorértéke valóban magasabb, emiatt a diéta indokolt lehet, de ha lehetek őszinte, akkor első lépésben OGTT (cukorterhelés) elvégzése lenne jó, mert egy vércukor nem vércukor. Ezért azt javasolnám, hogy beszélje meg a vizsgálatot a háziorvosával. Egyébként a diéta, amit kitalált, nem rossz, de kicsit egyhangúnak tűnik, ezért, ha tényleg szüksége lesz rá, akkor a sok zöldség és pulyka vmint csirkehús mellé a sajtokat is javasolni tudom. 

        A vacsorát nem feltétlenül kell elfogyasztani, ha anélkül is jól érzi magát.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-04-30 13:36:01; Megválaszolva: 2010. április 30., 13:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés