Terhességi cukorbetegség másodjára

Tisztelt Dr. Rakk Erika! Ön válaszolt a feltett kérdésemre. Az első terhességem 7 éve volt összesen 8kg-ot híztam a gyermek a 36. hétre érkezett 2490g-mal és 50cm-vel. A mostani terhességemnél már 14kg-nál járok, bár nem látszik meg annyira, inkább a hasam nagyobb, mint az első terhességnél. A 21. héten voltam vc.terhelésen, pont azért, mert szóltam az orvosomnak, hogy magas értékeket mérek. A családban anyai ágon van cukorbetegség (nagyi, anya, nagybácsi) . Voltam Diabetológián is, tanulván az első terhességből. Ott azt mondta az orvos, hogy nem kell a szigorú diéta csak figyeljek oda. Ezt meg is teszem. A magas értékek tényleg olyankor vannak, amikor egyszer-egyszer becsúszik valami olyan étel, amit nem kéne. Viszont az is előfordul, hogy egyik nap egy szelet kenyértől+2 virsli felmegy 7-ig. Másnap meg csak 6 körül van ugyanattól. Inkább azt mondanám, hogy nagyon ingadozóak az értékek. Pl.: Amit nem szabadna krumplis tésztát enni. Viszont az meg nem viszi fel, a normál tartományban van. Nem igazán lehet eldönteni, hogy tulajdonképpen mi az, amit ehetek és nem. (Anyunál is ez van, neki is ingadozó a cukra-inzúlinos) . Azt hiszem az összes feltett kérdésére sikerült válaszolnom. Ön szerint menjek még egyszer szakorvoshoz, vagy elég ha jobban odafigyelek? A mostani labor eredményem jó lett: éhgyomri vc: 5. vizeletben szerencsére nincs cukor. Az éhgyomri cukorral egyébként sosincs gond, 6 alatt van mindig. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza terhességi cukorbetegség témában

Kedves Kismama! Válaszai szerint önnél előfordul a családban diabéteszes, testsúlya most jóval több, mint az előző várandósságnál, és 7 év is eltelt. Mindez fokozza a diabetes kialakulásnak rizikóját.

A szakmai szabályok szerint ha az előző várandósságnál volt terhességi cukorbetegég, akkor a következőnél már az első trimeszterben meg kellene csinálni a cukorterhelést, és ha akkor még jó, akkor a 24-28 hét között megismételni.

Jogos volt, hogy Önnél nem vártak a 24. hétig, de ha ez negativ, nem jelenti azt, hogy a 28-ig nem romlik tovább.

Mivel azt írja, hogy a magas érték diétahibánál van, ezért tényleg az lényeg, hogy odafigyeljen. Ugyanazon étel után se várjon mindig ugyanannyi értéket, mert az emberi szervezet nem " gép". Ugyan elsősorban a bevitt szénhidrát határozza meg az emelkedést, de befolyásolja a testmozgás, lelkiállapot, időjárási frontok stb. valamint a mérőkészülék pontossága is.

Egyébként elvileg még fruktózamin meghatározás lenne jó 3 hetente, ami az elmúlt időszak " átlagát " mutatná, de sajnos ez sok helyen nem áll rendelkezésre. Mivel valóban ilyenkor az éhomi vércukor általában jó, inkább étkezés után 1, 5 órával javasoljuk, hogy mérjenek a páciensek. Várandósság alatt egyébként normál vércukorértékek mellett is megjelenhet cukor a vizeletben, ugyhogy az nem döntő. A túlzott diéta viszont aceton megjelenéséhez vezethet, amit kerülni kell.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2014. július 18., 13:12; Megválaszolva: 2014. július 19., 06:47
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Terhességi cukor
Tisztelt Doktornő! 42 éves kismama vagyok, terhességem 25. hetét zárom ma. Első kislányomat 36 éves koromban szültem, ez (az első) terhesség...
Inzulinnal kapcsolatba
Tisztelt Doktornő egy olyan kérdéssel szeretnék önhöz fordulni a feleségem 30 hetes terhes és magas lett a cukra már 3 hete kórházba van és semmi...
Terhességi diabétesz
Tisztelt Dr nő/úr! 31 hetes terhes vagyok, a 24. héten a cukorterhelésem eredménye 10, 1 lett. Először 180 g Ch diétán voltam, most 160g-on. Az...