Terhesség, keton a vizeletben

Tisztelt Webbeteg! 18 hetes kismama vagyok. Ir diagnózissal, 42-es BMI-vel. Évek óta 160gr ch diétát tartok, több-kevesebb sikerrel.A terhességem óta igyekszem minnél pontosabban betartani.Korábban 2x 1000 mg Meckformint szedtem amit a 12. héten abba kellet hagyjak.Mivel már 4kg-t híztam a terhesség kezdetétől, 1450-1550 kalória körül fogyasztok, 1.5-2 l vizet iszom. Pár napja kiváncsiságból csináltam egy vizelet tesztet, ami kimutatta, hogy keton van a vizeletemben.3 hete voltam védőnőnél, ott még negatív volt a vizeletem.A vércukraimat napi 2-3x mérem ( éhgyomriak 3.6-4.4, étkezés utáni 4.6-6.1) heti 1x profil szerűen. Megemeltem a ch-t 180-ra (ezzel a kalóriám is emelkedett 1600-1800-ra) és bevezettem utóvacsorát, de sajnos a keton továbbra is jelen van, nem csak reggel hanem napközben is. Nem merem tovább emelni a szénhidrátot, mert félek elkezdek tovább, hízni és feljebb megy a cukrom, ami szintén probléma lehet a továbbiakban. Vércukor terhelésem még nem volt, december közepén esedékes. Panaszom csak annyi, hogy néha szárad a szám és enyhe hányingerem van. Mitől lehet az, hogy teljesen normális vércukor értékek mellett fellép jelentős keton ürítés? Mit tegyek a továbbiakban? Segítségét előre is köszönöm: Mónika

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tänczer Tímea válasza a terhességi cukorbetegség témában

Kedves Mónika! Diétázzon, mérje az evés után 1 órás vércukor értékeket, amennyiben 7 felett vannak, inzulin adása lesz szükséges. Ügyeljen a megfelelő fehérje bevitelre, utóvacsorázzon 20g CH -ot , plusz fehérjével. Amennyiben 7 feletti vércukor értékeket mér evés után 1 órával rendszeresen az OGTT t már nem végezném el, GDM nek kezelném. keresse fel mielőbb diabetológusát. Üdv: Tänczer Tímea

Kérdés: 2020. november 13., 05:44; Megválaszolva: 2020. november 16., 21:00
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra
160g szénhidrát étrend
Üdvözlöm! 47 éves, 162cm magas, 118kg.os nő vagyok. Nagyon sokat diétáztam, fogyóztam már életemben, volt hogy több kiló is lement, de vissza is...