• Terhességi cukor

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 42 éves kismama vagyok, terhességem 25. hetét zárom ma. Első kislányomat 36 éves koromban szültem, ez (az első) terhesség terhességi diabetesszel volt terhelt. Akkor a 19. héten végeztek nálam terheléses vizsgálatot, melynek eredménye 7, 8 lett. 150 g-os diétába kezdtem, a terhesség utolsó hónapján inzulin is szükségessé vált. Először 3, az utolsó hétre 6E lett a reggeli "adag". A terhesség után a diabétesz elmúlt. Második terhességemhez már úgy álltam, hogy készültem a cukorra, méregettem is az otthoni eszközömmel. Előfordul 11-12-es értékeket is mérek. A gondozó orvosom elküldött "zsömlés tesztre", ahol 7, 64 lett az érték 3, 9-6, 1 referenciaértékek között. Ekkor 16 hetes terhes voltam. Ez után rögtön terheléses tesztre küldtek (75g cukorral), ahol a 0 perces eredmény 5, 26, míg a 120 perces 4, 99 lett. Ekkor 18 hetes voltam. Végül mentem a menetrend szerinti cukorterhelésre a 24. héten, melynek 0 perces eredménye 4, 77, a 120 perces 6, 13 lett. Lehetséges, hogy amellett, hogy első terhességemben inzulint is kellett kapnom, amellett, hogy a zsömlés teszt magas lett, és, hogy az otthoni gépemmel (számomra ijesztő) magas eredményeket mérek 1 órával étkezés uátn, mégis minden rendben van?

        Dr. Rakk Erika válasza a terhességi cukorbetegség témában

        Kedves Kérdező! Igen előfordulhat, hogy valaki az egyik várnadósággal gesztációs diabéteszes, a másikkal már nem, bár a gyakoribb, hogy minden várnadósságnál előjön a probléma. Kérdés, mennyi moat a testsulya, és mennyi volt az elsőneél? Lehet, hogy most kevesebb? Másik kérdésem: Milyen vérukormérőt használ? Mennyi szénhidrát és milyen minőségű ( gliékmiás index) elfogyasztása után egy órával ilyen magas a vércukra? A laborban végzett vizsgáltok során viszont 120 perc múlva mindig visszatért a normáls értékre, ez megnyugtató.


        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2018. január 25., 11:10; Megválaszolva: 2018. január 29., 22:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: