vesefájdalom

Tisztelt doktor úr! 17 éves cukorbeteg lány vagyok (6 éve kezelnek 1-es típusú diabétesszel) , és pár hónapja elkezdett fájni a vesém. Főleg a bal oldalon, de egyre gyakrabban fáj a jobb oldal is. Kevesebbet eszem (fogytam is, bár nem sokat, kb. 4-5 kilót) , alvászavarom is kialakult. Emellett sokszor van hányingerem is. Nyár elején kezdődtek a problémák, azóta rosszabbodott. Általában tompán fáj és folyamatosan, de egyre gyakrabban görcsöl, vagy fáj erősen. A diabetológusomnak nem szeretném jelezni, inkább elintézném másik úton, ha lehet. (Még sosem csináltak ultrahangos vizsgálatot.) És néha magas kicsit a vérnyomásom. Ön mit tanácsol? Mi lehet a gond? Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Brasnyó Pál válasza vesefájdalom témában

Tisztelt Kérdező!

Vesebetegség gyanúja esetén vizelet (vizelet üledék is) vizsgálat, vérvétel (vesefunkció) és hasi ultrahang vizsgálat szükséges a megfelelő fizikális vizsgálat után. Ezek miatt családorvosát, belgyógyászát tudja keresni. Ha ezek alapján funkcionális vesebetegség merül fel, nephrológiai vizsgálat javasolt. Esetleges pl. vizeletelvezetési zavar esetén urológiai vizsgálat is indokolt lehet.

Javasolt rendszeres vérnyomás ellenőrzés is. Magas értékek esetén ezt is ki kell vizsgálni, és kezelni kell, amiben diabetológusa, családorvosa, területileg illetékes belgyógyászati szakrendelés tud segíteni.

Dr. Brasnyó Pál
Dr. Brasnyó Pál Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Kérdés: 2013. január 07., 18:06; Megválaszolva: 2013. január 09., 21:36
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Magas cukor
Tisztelt Doktornő! 5 évvel ezelőtt kezdődött a pszichés problémám, több pszichés betegséget állapítottak meg nálam. Nyugtatót...
Vércukorérték
Emelkedett glükóz és orrspray
Inzulinrezisztencia
GDM - utógondozás