Anyajegy alatti kelés

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Sajnos már harmadik éve szenvedek egy patkótályoggal a végbelem körül, mely sipollyá alakult. Jelenleg be van fonalazva, sajnos állandóan intimbetétet kell használnom miatta. Testalkatom erős, valószínűleg emiatt a betét többször okoz combhajlatban vagy a nagyajkon úgynevezett "kelést". Most a kelés egy régóta combhajlatomban lévő kiálló, ám nem növő, világos színű anyajegy alatt alakult ki. Már éreztem, hogy ebből megint kelés lesz (égő, fájó érzés) . Ma kifakadt és közvetlen az anyajegy mellett távozott a véres-gennyes váladék. Van-e okom az aggodalomra? Voltam már bőrgyógyászati szűrésen, ezt az anyajegyemet nem mutattam ugyan, de számos ilyen van. Még évente sem kell visszajárnom kontrollra, ugyanis a meglévő anyajegyeim ártalmatlanoknak bizonyulnak. Válaszát előre is megköszönöm!

Dr. Gál Mónika válasza anyajegy témában

Kedves Kérdező!

Az említett tályog neve sinus pylonidalis. Ehhez igen gyakran társul acne inversa, vagyis a hajlatok pattanásszerű, apró tályogokkal, sipolyokkal megjelenő gyulladása. Ha a két betegség jelen van, indokolt isotretinoin hatóanyagú gyógyszer szedése. Ezt csak bőrgyógyász indíthatja el megfelelő körültekintéssel. Az előemelkedő "anyajegyekről" pedig tisztázni kell, hogy fibrómák vagy valódi anyajegyek. Utóbbiak esetében mindenképpen szükséges az éves kontroll.

Dr. Gál Mónika
Dr. Gál Mónika bőrgyógyász-allergológus
Kérdés: 2011. április 02., 20:04 ;Megválaszolva: 2011. április 05., 14:01
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Festékes anyajegy
Szemölcs vagy anyajegy az orron
Anyajegyelváltozás
Anyajegy
Szövettani eredmény értelmezése