Nyiroködéma, lábszárfekély

Kedves Doktornő/Úr!

84 éves nagyapám részben ortopédiai, részben bőrgyógyászati problémájával fordulnék Önhöz. Két lábszárán és lábfején már kb. 10 éve nyiroködémája van. Kb. 3-4 éve megjelent a bal lábszárán egy 2 forintos nagyságú piros folt. Sebészeten – bőrgyógyászaton - ortopédián többször megjelent és kivizsgálták. Itt nyiroködémát és a piros foltra (nem nyílt, ún. gyógyult? ) lábszárfekélyt diagnosztizáltak. Közben telt-múlt az idő és a 2 forintos nagyságú piros folt tenyérnyi nagyságúra nőtt. Szerencsére ez nem váladékozott és fájt, de a kezelések sem segítettek rajta. A fekély növekedése hatására nagyapám kórházi kezelésre befeküdt egy budapesti kórház  (talán ez a legismertebb az országban) lymphodema ambulanciájára. Ott megtanították fáslizni, amit azóta is kétnaponta szakszerűen felhelyeznek neki az otthonában. Az ödéma mérete jócskán csökkent de a fekély mérete megmaradt (azt, hogy a fáslizás mellett nőtt-e, vagy stagnál-e azt nem tudom megmondani) . A kórházban a professzor asszony tájékoztatta, hogy ezt a kezelést nem hagyhatja abba, élete végéig fásliznia kell a lábát, különben komolyabbra fordulhat a dolog, visszadagadhat az ödéma, kinyílhat a fekély és azzal ijesztették meg, hogy akár a lábát is elveszítheti. A fekélyével a kórházban nem foglalkoztak, csak megnézték, arra terápiát nem ajánlottak.
Azóta nagyapám rendszeresen fásliztatja a lábát. Nemrégiben megjelent a kerületi bőrgyógyászaton ahol is megmutatta az ottani nagyon kedves és segítőkész bőrgyógyász szakorvosnőnek a lábát és elmesélte, hogy azt kétnaponta nővér fáslizza neki. Ezen az ottani doktornő teljesen kiakadt és azt mondta nagyapámnak, hogy ezzel a kezeléssel a kórházban nem segítenek rajta és ha ezt nem hagyja azonnal abba, akkor idővel valóban elveszítheti a lábát! Azt mondta, hogy ez egy kimondottan nem jó kezelés. Nem hatásos, csak szemléletesen csökkenti az ödéma méretét úgy, hogy a nyirokfolyadékot nyomják feljebb a lábában egészen a hasüregig, ahol eloszlik. A fásli kényelmetlen és nehézkes mozgást ad és nem hagyja szellőzni a bőrét! Határozottan kéri, hogy hagyja abba a drága és káros fáslis kezelést és járjon őhozzá, (ezt mint orvosi tanács ajánlotta, nem hiszem, hogy anyagi érdek lenne a háttérben) ezt ellenőrizni fogja. Ha meglátja, hogy a lába fáslizva volt, akkor irgum-burgum lesz! Azt mondta, hogy sok paciense jön továbbra is ugyanazokkal a problémákkal hozzá ebből a kórházból és neki idővel sikerül őket meggyógyítani ellentétben a kórházi fáslizással. Ha hagyja magát hónapokig kezeltetni vele, (kenőcsök, stb…) majd meglátja, hogy elmúlik a fekélye.
Ha a fáslizást abbahagyja a kórházi kontrolon megjelenve, vagy nem megjelenve kiderül hogy az ott ajánlott kezelést nem tartja. Az ottani professzor asszony erre nagyon háklis és ezzel ott nagy valószínűséggel elvágná magát.
Nagyapám nemrég veszítette el a feleségét, így sokszor depressziós. Most ezt megdobja az is, hogy sokat aggódik azon, hogy kinek higgyen. Mikor fog rosszabbodni a lába, ha ennek vagy annak az orvosnak hisz. Nem érti, hogy mondhat két orvos ennyire gyökeresen ellent egymásnak. 
Mihez kezdjünk? Most akkor kinek higgyünk? Kinek LEHET igaza? Gondolom, hogy mindenki segíteni akar, de akkor most dobjunk fel egy pénzérmét és lesz ami lesz?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel, Zoltán

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Lajtos Melinda válasza lábszárfekély témában

Tisztelt Kérdező!

A válasz adásában nagyban segíteni, ha tudnám, hogy miért alakult ki az alszári lábszáröedema. A fekély gyógyulsának feltétele bőr és az alatta lévő lágyrészek keringésének javulása. Emellett a naponkénti sebtoilette és modern kötszerek alkalmazása. Alsó végtagi vénás keringészavar esetén bevett és hasznos kezelés a fáslizás. A modern kötszerek alkalmazása egyzserű és otthonában meg tudják oldalni. Alapvetően fontos az ödema okának kiderítése. Amennyiben nem a vénás keringés zavara okozza a kezelés is nehezebb. Egy biztos, ödema esetén a bőr és lágyrészek keringése rosszabb, így a sebgyógyulás nehéz.

Dr. Lajtos Melinda
Dr. Lajtos Melinda pulmonológus szakorvos jelölt
Kérdés: 2010. január 27., 21:18; Megválaszolva: 2010. január 27., 21:18
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Lábszárfekély
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kolléganőnknek évek óta tartó súlyos lábszárfekélye van, amit nem kezel, szaga is van és folyamatosan váladékozik a...
Nem gyógyuló lábszárfekély
Tisztelt Doktor úr/nő! Nagypapám nevében kérdeznék most Öntől. Ő 82 éves, és már 5-6 éve szenved a lábszárfekélytől. Jár vele...
makacs labszarfekely
hosszu honapok ota probalom sebeimeimet a bokam oldalaingyogyitani.kotszereket kapok szakrendelesen, nem mindig eleg, a kenocsot a szakorvos irja fel, ugyan...
Mi ez a betegség magyarul
Az egyik hozzátartozómnál ezeket a betegségeket állapitották meg phlegmona crusis és ulcus et necrosis crusis. az lenne a kérdésem mit jelentenek...
Lábszárfekély
1 eve mutottek, a labszarfekelyem miatt.sajnos ujra kialakult, mar tobb gyogymodot ki probaltam, de nem sok sikerrel.eddig csak az also boka alatti teruleten...