• Fogamzásgátló mellékhatás-e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot!

        Egy 19 éves lány vagyok, az állandó hasi görcseim miatt kezdtem el fogamzásgátlót szedni júniusban, így már fél éve szedem. Eddig semmi problémám nem volt a gyógyszerrel (a Yasminellet szedem), de decemberben, mikor sangriát ittam, az arcomon a homlokom orrnyereghez eső részénél, és a két orcámon piros, helyenkénti foltok jelentek meg. Fura volt, mivel általában bírom az alkoholt, és nem szoktak egy korty után ilyenek keletkezni, de akkor még nem gyanakodtam semmire, biztos kifújta a szél, stb... Ez után következett az, hogy áfonya likőrtől jött ki ez a kiütéses pirosság, így azt hittem, hogy a piros gyümölcsöktől van, de elvileg semmire nem vagyok allergiás. Most ott tartok, hogy ha egy korty vodkát, sört, pezsgőt, bármilyen alkoholos italt iszok, már akkor is megjelenik nagyon erősen. Nem vagyok az a típus, hogy minden hétvégén részegre leiszom magam, de az egy kicsit bánt, hogy holnap a szalagavatóm után még egy korty pezsgővel se tudok majd koccintani:( Az interneten olvasgattam, és én a hisztamin allergiára gyanakszom, ami összefüggésben lehet a fogamzásgátlóval is. Azt hallottam, hogy ezt elég nehéz megállapítani, mivel az allergia vizsgálatnál az az a szer, ami mindenkinek kipirosodik, és ahoz hasonlítják a többit. Önök szerint ez mi lehet? Mivel lehet összefüggésben, és milyen orvost keressek fel a nőgyógyászomon kívül? Most abba kéne hagynom a fogamzásgátlót?

         

        Krisztina

        WEBBeteg szakértő válasza a SLE témában

        Kedves Krisztina!

        A leírt elváltozás jellegzetes lehet az SLE nevű autoimmun betegsére is, persze nem alkohol szokta kiváltani a betegséget. A fogamzásgátlónak nem szokott ilyen mellákhatása lenni, ezért én azt javaslom, hogy a panasszal belgyógyászati-immunológiai kivizsgálás történjen. Ha másféle allergiás, immunológiai rendellenesség is felmerül, azt is ott vizsgálják ki. Háziorvos a kiütések miatt tud beutalót adni.

         


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-01-31 16:18:14; Megválaszolva: 2010. január 31., 16:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: