• Asztma és terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nálam 1 hónapja diagnosztizálták az asztmát, habár a tünetek már kb 2 éve jelentkeznek. Fizikai megterhelés hatására fulladok, nehézlégzés, sípoló tüdő, köhögés. Egyre gyakrabban fordul elő a rekedtség, torokköszörülés. Sokszor tüsszögök, évszaktól függetlenül, szaglásproblémáim vannak. Allergia teszt negatív volt. Tüdőgyógyász szakorvos Seretide 2x1, Singulair 1x1, valamint Ventolin spray-t írt fel. Közben megfázásos tüneteim voltak, valószínű tényleg megfáztam, a gyulladás lement a tüdőmre, sűrű zöld köpetürítéssel párosult, antibiotikumos kezelés után meggyógyultam. 2 nappal ezelőtt elmentem egy másik tüdőgyógyászhoz (SOTE Tüdőklinika), további vizsgálatokra. Az eredmény asztmás gyulladást igazolt, az orvos az eddig használt gyógyszerek helyett 1 új sprayt írt fel: Foster 2x2. Kontrollra 6 hónap után kell majd mennem. Kérdéseim: - a Foster miért jobb, mint a Seretide spray? - terhességet tervezek. Az orvos azt mondta, 4 hét Foster kezelés után tünetmentes leszek, utána eshetek teherbe. Addig nem. - terhesen a Fostert lehet -e használni? - ha nem használnék semmit, vállalhatnék-e kisbabát? - a Foster mellékhatásai között olvastam, hogy gombás hüvelyi gyulladást okozhat, és ezt valahol egy fórumozó is írta. Ennek mekkora a valószínűsége? Nagyon szeretném, ha választ kapnék a kérdéseimre, mert a szakrendelésen nem tudtam meg mindent, amit szeretnék. Köszönettel, VBA

        Dr. Rákóczi Éva válasza a asztma témában

        Tisztelt Hölgyem! A Foster túlnyomásos inhalációs oldattal kapcsolatban nincsenek terhességre vonatkozó klinikai adatok. Állatkísérletekben reprodukciós toxicitásra utaló bizonyítékokat mutattak ki. A ß2-szimpatomimetikumok ismert tocolytikus hatása miatt különös gondot kell fordítani a szülést közvetlenül megelőző időszakban történő felhasználásra. Formoterol használata nem javasolt a terhesség során, és különösképpen a terhesség vége felé, illetve a szülés alatt, csak akkor, ha nincs más (biztonságosabb) alternatíva. Nincsenek a szoptatás idejére vonatkozó klinikai adatok sem. A terhesség alatt, ha Önnek a betegsége igényli, használnia kell gyógyszert, mert a rohamok kialakulása veszélyeztetheti az állapotát. A legmegfelelőbb szer kiválasztásához tüdőgyógyász segítségét kérje.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. december 23., 20:20; Megválaszolva: 2011. január 19., 07:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: