• Steroid vs. C-vitamin

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! 1 éves korom óta asztmás vagyok, azóta kell szednem az állandó gyógyszereimet. Az asztmámat kiválthatja terhelés [futás, ha nehezet emelek], stressz, időjárás. Elég gyakran előfordult, hogy nagyon viszketett a fülem és a torkom, erre Aerius tablettát írtak fel. Ezt is állandóan kell szednem. Az asztmám miatt nagyon könnyen megbetegszem az év bármely szakában - de leginkább ősztől tavaszig. Ilyenkor mindig antibiotikumot kell szednem, meg köptetőt. Ősszel elkezdtem szedni a C-vitamint [500 mg] napi szinten, az asztma gyógyszeremet pedig elhagytam, és azóta egyszer sem voltam beteg. [A mostani asztmagyógyszeremtől nagyon fájnak a csontjaim.] Ha kicsit elkezdtem köhögni, akkor emeltem a napi C-vitamin adagot és max. 2 nap alatt elmúlt a köhögés. Ez kb. 3x fordult elő ősz óta, de azóta tünetmentes vagyok. A fülem meg a torkom sem viszket már. Eddig Nekem csak akkor ajánlották a C-vitamint az orvosok, ha beteg vagyok, csak addig szedjem, utána már nem kell. Az lehetséges, hogy a C-vitamin ilyen mértékben tud segíteni a betegségemen? Azért döbbentem le ezen az észrevételen, mert az alapbetegségemre gyógyszert kellett szednem. Amellett is sikerült sajnos mindenféle betegséget összeszednem, és arra is gyógyszert kellett beszednem, hogy meggyógyuljak. De elkezdtem a C-vitamint szedni és szinte minden tünetem elmúlt, nem lettem beteg, nem kaptam el semmilyen betegséget. Sajnos kiskoromban steroidokat írtak fel - a mostani, a Foster is az - és úgy tudom, az nagyon nem tesz jót a szervezetnek, főleg nem 1-2 éves korban. De ha a C-vitaminnak ilyen jótékony hatása is van, miért nem ezt "írják fel", nem pedig a sok-sok gyógyszert, ami mellett beteg leszek?! Előre is köszönöm válaszukat! Ui.: Tudom, hogy az asztmagyógyszert nem szabad abbahagyni, bármilyen észrevételem, problémám van, azt az orvosommal meg kell beszélnem, tájékoztatnom kell mindenről.

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a asztma témában

        Kedves Kérdező! A C vitamin az aszthmát nem gyógyítja, de a vírus és baktérium fertőzések megelőzésében hatékony. Gyakran látjuk, hogy a gyakori légúti infekció erősíti az aszthmás tüneteket. Önnél, a C vitamint ezt akadályozta meg. Örülök, hogy most jól van, de mindenképpen korrekt tüdőgyógyászati kontroll vizsgálatot javaslok ( allergia teszttel, légzésfunkcióval), hogy ha valamilyen aszthma ellenes kezelés mégis kell, azt beállíthassák. Orvosi felügyelet nélkül ne hagyja el teljesen gyógyszereit. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla

        Kérdés: 2014. május 01., 01:18; Megválaszolva: 2014. május 03., 09:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Drnő! 2010 óta gondozott beteg vagyok.Először seredite spray használtam, de sajnos a szervezetem nem tolerálta a sprayt( magas szemnyomás, magas cukor, magas vérnyomás, romló labor értékek miatt). Jelenleg Atimos spray, Montelokast teva...