METHOTREXAT SANDOZ

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Methotrexat Sandoz készítmény, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A metotrexát daganatos betegségek gyógyítására szolgál. Adhatják önmagában, de gyakrabban alkalmazzák egyéb daganatellenes szerekkel kombinációban.

Terápiás javallatok

Daganatos betegségek: akut limfoid leukémia, non-Hodgkin limfóma, fej-, nyaki-, petefészek-, méhnyak-, gyomor-, vastagbél-, here-, emlődaganat, csontszarkóma, nőgyógyászati daganatos betegségek (koriokarcinoma és egyéb trofoblaszt tumo¬rok) kezelése. 

METHOTREXAT SANDOZ GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Sandoz Hungária Kft.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 10 mg/ml oldatos injekció
  • 100 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Methotrexat Sandoz készítmény alkalmazása előtt

Nem alkalmazzák Önnél a Methotrexat Sandoz készítményt

  • ha allergiás a metotrexátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
  • súlyos és/vagy már fennálló aktív fertőzés esetén,
  • szájnyálkahártya-gyulladás és emésztőrendszeri fekélybetegség esetén,
  • súlyos vese- vagy májkárosodás esetén,
  • terhesség és szoptatás esetén,
  • immunhiányos állapot esetén,
  • vérképzőszervi zavarok esetén (pl. előzetes sugár- vagy kemoterápiás kezelést követően),
  • jelentős mértékű alkoholfogyasztás esetén.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A súlyos toxikus reakciók kockázata miatt (melyek halálos kimenetelűek lehetnek) a metotrexáttal végzett kezelés során a kezelőorvos folyamatosan, szorosan ellenőrzi az Ön állapotát. 

Tájékoztatja Önt a metotrexát-kezelés lehetséges előnyeiről és kockázatairól (beleértve a toxicitás korai jeleit). Ezen kívül felkészíti Önt arra, hogy azonnal vegye fel a kapcsolatot vele, amikor a toxicitás jeleit észleli, valamint az ilyen jelek ellenőrzése miatt szükséges vizsgálatokra (pl. rendszeres laboratóriumi vizsgálatok).

A metotrexát-kezelés felfüggesztése nem minden esetben eredményezi a mellékhatások teljes megszűnését.

Mellkasi vagy hasi folyadékgyülemet a kezelés előtt le kell bocsátani, mert ezek jelenlétében a metotrexát felhalmozódhat és ez a mellékhatások fokozódásához vezethet.

Emésztőrendszeri tünetek

Amennyiben szájnyálkahártya gyulladás, vagy hasmenés, véres hányás, fekete vagy véres széklet ürítése fordul elő, a metotrexát-kezelést abba kell hagyni a vérző bélgyulladás és a bélátfúródás okozta elhalálozás kockázata miatt.

A szájüreget és a garatot naponta meg kell vizsgálni az esetleges nyálkahártya-károsodások észlelése céljából.

Különösen szoros ellenőrzés szükséges akkor, ha Ön előzetesen intenzív sugárkezelésben részesült, rossz az általános egészségi állapota, túl fiatal vagy idős.

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek

A metotrexát gátolhatja a vérképződést, amely vérszegénységet, fehérvérsejt- és/vagy vérlemezkehiányt okozhat.

 

Ezeknek az életveszélyes állapotoknak az első jelei a következők lehetnek: láz, torokfájás, szájnyálkahártya fekélyek, influenzaszerű tünetek, jelentős kimerültség, orrvérzés és bőrvérzés.

A metotrexát-kezelést csak abban az esetben szabad folytatni daganatos betegségek kezelésében, ha a kezelés előnyei felülmúlják a csontvelőműködés súlyos mértékű csökkenéséből adódó kockázatokat.

Akut limfoid leukémiában szenvedő betegek esetében metotrexát-kezelés során a has bal felső részén fájdalom jelentkezhet.

Májműködés

Az esetleges májkárosító hatásra való tekintettel ajánlott bármely egyéb májkárosító vagy annak tekintett gyógyszer alkalmazásának kerülése és az alkoholfogyasztástól való tartózkodás, illetve az alkoholfogyasztás nagyfokú csökkentése a metotrexát-kezelés során.

A metotrexát-kezelés az akut májgyulladás és krónikus, akár halálos kimenetelű májkárosodás esetleges kockázatával jár, amely általában a hosszú távú alkalmazás után alakulhat ki. Gyakran megfigyelhető májenzimek szintjének akut emelkedése. Ezek általában átmenetiek, nem okoznak tüneteket, és nem jelzik előre későbbi májkárosodás kialakulását.

A metotrexát a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladás (hepatitisz B) tüneteinek kiújulását és a hepatitisz C vírus okozta májgyulladás (hepatitisz C) rosszabbodását okozta, néhány esetben halálos kimenetellel. A metotrexát-kezelés abbahagyása után egyes esetekben előfordult a hepatitisz B tüneteinek újbóli megjelenése. A korábban hepatitisz B vagy C fertőzésben szenvedő betegek esetében klinikai és laboratóriumi vizsgálatokat kell végezni az esetleges májbetegség kivizsgálása céljából.

Ezen felül, krónikus, inaktív fertőzések [pl. övsömör (pszoriázis) vagy gümőkór (tbc)] fennállása esetén fokozott elővigyázatosság szükséges az esetleges újbóli megjelenés (aktiválódás) kapcsán. 

Inzulinfüggő cukorbetegségben szenvedő betegeket szorosan ellenőrizni kell, mert esetükben májzsugor, illetve a transzamináz májenzimszint emelkedése fordulhat elő.

Veseműködés

Vesekárosodás esetén metotrexát-kezelés csak fokozott óvatossággal és alacsony adaggal végezhető.

A metotrexát-kezelés a veseműködés romlását okozhatja bizonyos laboratóriumi értékek (kreatinin-, karbamid-, szérum húgysavszint) emelkedésével, amely akut veseelégtelenséget eredményezhet. 

Kiszáradáshoz vezető állapotok, mint hányás, hasmenés vagy szájnyálkahártya-gyulladás esetén megnövekedhet a metotrexát toxicitás kialakulásának kockázata.

Idegrendszer

Koponyában és gerincben végzett sugárkezelésen átesett betegeknél intravénás és szájon át alkalmazott metotrexát-kezelés után a központi idegrendszer állományának leépülésével járó, leukoenkefalopátia nevű betegség kialakulásáról számoltak be. 

A fejfájástól a bénulásig, kómáig és szélütésszerű esetekig terjedő súlyos idegrendszeri mellékhatásokról számoltak be elsősorban olyan gyermekek és serdülők esetében, akik egyidejűleg intravénás citarabin–kezelésben részesültek.

Tüdőkárosodás

Tüdőbetegségben szenvedő betegeknél különös odafigyelés szükséges.

A metotrexát kezelés során jelentkező tüdőt érintő szövődmények, mellhártya folyadékgyülem, a tüdőhólyagocskák vagy a tüdőszövet gyulladásának kialakulására utaló jelek, mint például a száraz, improduktív köhögés, láz, általános rossz közérzet, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, akár halálos kimenetelű károsodásra utalhat. Amennyiben felmerül ezeknek a szövődményeknek a kialakulása, a kezelést azonnal meg kell szakítani és alapos kivizsgálást kell kezdeni fertőzések és daganatok kizárása érdekében. A metotrexát okozta tüdőbetegség a kezelés során bármikor előfordulhat. 

Bőr és bőr alatti szövet

Súlyos, egyes esetekben halálos kimenetelű bőrreakciókról számoltak be egyszeri vagy ismételt metotrexát-kezelést követően.

A pikkelysömörös (pszoriázisos) bőrelváltozások az egyidejű metotrexát-kezelés és ultraibolya sugárzás hatására rosszabbodhatnak. A bőrfekély kialakulásáról számoltak be pikkelysömörös betegeknél. Korábbi sugár- és napégés jelenségei súlyosbodhatnak.

Immunrendszer

A metotrexát-kezelés során fertőzések fordulhatnak elő, köztük halálos kimenetelűekkel. A metotrexát-kezeléssel egyidejűleg alkalmazott védőoltások hatástalanok lehetnek.

A fokozott fertőzés-kockázat miatt élő összetevőt tartalmazó védőoltások nem alkalmazhatók a metotrexát-kezelés során.

A metotrexát az immunrendszerre gyakorolt esetleges hatása révén befolyásolhatja a védőoltások hatásosságát és a laboratóriumi vizsgálatok (az immunoreaktivitás kimutatására szolgáló immunológiai vizsgálati módszerek) eredményét.

Daganatok

A többi sejtkárosító (citosztatikus) szerhez hasonlóan a metotrexát is tumorlízis-szindrómát (a daganatsejtek gyors, nagy tömegű szétesése által okozott kórképet) idézhet elő azoknál a betegeknél, akiknél a daganat gyorsan növekszik. Az ilyen szövődmények megfelelő támogató kezeléssel és gyógyszeres terápiával megelőzhetők vagy enyhíthetők.

Kis adagú metotrexáttal kezelt betegeknél nem gyakran limfóma kialakulását jelentették. Ezek néhány esetben a metotrexát kezelés abbahagyása után visszafejlődtek. Ezért amennyiben a metotrexát kezelés során limfóma alakul ki, először a metotrexát kezelést kell abbahagyni, és amennyiben a llimfóma nem fejlődik vissza, megfelelő kezelést kell indítani. 

A csont– és izomrendszer, valamint a kötőszövet rendellenességei

Az egyidejűleg végzett metotrexát- és sugárkezelés fokozhatja a lágyszövetek szétesésének, valamint a csontszövet pusztulásának kockázatát.

Folsavpótlás

A folsavhiányos állapotok fokozhatják a metotrexát káros hatásait.

Javasolt következő ellenőrzések és biztonsági vizsgálatok

A kezelés megkezdése előtt az alábbi vizsgálatokat kell elvégezni: teljes vérkép minőségi vérképpel, májenzimek (GPT, GOT, ALP), bilirubin, szérum albumin, veseműködés vizsgálata, májgyulladás (hepatitisz A, B, C) vizsgálata, szükség esetén mellkasröntgen a gümőkór (tbc) kizárására. Légzésfunkciós vizsgálatokra szükség lehet.

Idősek

Az idős betegek esetében fokozott óvatosság szükséges. 

Gyermekek és serdülők

A metotrexátot gyermekek esetében kellő óvatossággal kell alkalmazni. 

Egyéb gyógyszerek és a Methotrexat Sandoz

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. 

Az L-aszparagináz csökkenti az egyidejűleg alkalmazott metotrexát hatását.

A kolesztiramin fokozhatja a metotrexát kiürülését.

Vértranszfúzió: fokozott metotrexát toxicitás fordulhat elő olyan betegeknél, akik a metotrexát infúziót követő 24 órán belül vértranszfúzióban részesülnek.

A folsavhiányt okozó gyógyszerek (pl. szulfonamidok, trimetoprim-szulfametoxazol) egyidejű alkalmazás esetén fokozott metotrexát toxicitást eredményezhetnek. Ezért fokozott óvatosság szükséges már fennálló folsavhiányban.

Másfelől a folsavat tartalmazó gyógyszerek, valamint folsavat vagy származékait tartalmazó vitaminkészítmények csökkenthetik a metotrexát hatásosságát.  

A rendszeres alkoholfogyasztás vagy májkárosító gyógyszerek (pl. azatioprin, leflunomid, retinoidok, szulfaszalazin) rendszeres szedése növelheti a metotrexát májkárosító hatását. Az egyidejűleg májkárosító gyógyszereket szedő betegeket szorosan ellenőrizni kell. Az alkoholfogyasztást kerülni kell a metotrexát-kezelés ideje alatt.

Elszigetelt esetekben a kortikoszteroidok metotrexáttal egyidejű alkalmazása övsömör vagy a posztherpetikus neuralgia nevű, herpeszvírus fertőzés által okozott idegfájdalom kialakulásához vezetett.

A metotrexát leflunomiddal együtt történő alkalmazás során fokozhatja a súlyos fehérvérsejtszint-csökkenés kockázatát.

A metotrexát fokozza a merkaptopurin vérszintjét. 

Betegségmódosító reumaellenes gyógyszereket és nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítményeket tilos a metotrexát nagy adagjainak alkalmazása előtt vagy azzal egyidejűleg adni. 

Állatmodellekben beszámoltak arról, hogy a nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítmények és a szalicilátok csökkentették a metotrexát vesén át történő kiválasztódását, és a metotrexát szintjének növelésével fokozhatják mérgező hatását. Ezért a nem-szteroid gyulladáscsökkentők és kis adagú metotrexát együttes alkalmazása esetén óvatosság szükséges.

Ha kockázati tényezők (pl. veseműködési rendellenesség, benne enyhe vesekárosodás) állnak fenn, a nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel való egyidejű alkalmazás nem ajánlott.

A szájon át alkalmazott antibiotikumok, mint például a tetraciklinek, klóramfenikol és a fel nem szívódó, széles–spektrumú antibiotikumok csökkenthetik a metotrexát tápcsatornából történő felszívódását. A penicillinek és szulfonamidok egyes esetekben csökkenthetik a metotrexát vesén át történő kiválasztódását, így fokozhatják a vérképzőszervi és emésztőszervi toxicitását.

Ciprofloxacin hatására csökken a vesén át történő kiválasztódás, emiatt a metotrexát ciprofloxacinnal történő egyidejű alkalmazása szorosabb ellenőrzést igényel.

A fenitoin csökkentheti a metotrexát vérszintjét.

A pirimetamin, illetve a ko-trimoxazol metotrexáttal történő együttadása súlyos fehérvérsejtszám-csökkenést okozhat.

A prokarbazid alkalmazása nagy adagú metotrexát-kezelés során fokozza a vesekárosodás kockázatát.

A protonpumpagátlók (omeprazol, pantoprazol, lanzoprazol) egyidejű alkalmazása csökkentheti a metotrexát vesén át történő kiválasztódását és ezáltal emelkedett metotrexát vérszintet okozhatnak a metotrexát-toxicitás jeleivel és tüneteivel.

A protonpumpagátlók nagy adagú metotrexáttal való egyidejű alkalmazását kerülni kell, különösen vesekárosodás esetén.

A metotrexát csökkentheti a teofillin kiürülését. Ezért a teofillin vérszintjét ellenőrizni kell a metotrexáttal egyidejűleg végzett kezelés során.

Az alábbi gyógyszerek fokozhatják a metotrexát biohasznosulását és növelhetik a toxicitását: aminopiridin-származékok, para-aminobenzoesav, barbiturátok, doxorubicin, orális fogamzásgátlók, fenilbutazon, fenitoin, probenecid, szalicilátok, szulfonamidok, tetraciklinek, nyugtatók, szulfonilkarbamidok, penicillinek, prisztinamicin és klóramfenikol. Metotrexáttal történő egyidejű alkalmazásuk esetén ezért szoros ellenőrzés szükséges.

Az alábbi gyógyszerek csökkenthetik a metotrexát vesén át történő kiürülését és következményesen növelhetik toxicitását: para-aminohippursav, nem-szteroid gyulladáscsökkentők, probenecid, szalicilátok, szulfonamidok és más gyenge szerves savak. Metotrexáttal történő egyidejű alkalmazásuk esetén ezért szoros ellenőrzés szükséges.

Nagy adagú metotrexát esetlegesen vesekárosító kemoterápiás szerrel (például ciszplatinnal) együtt történő alkalmazásakor fokozott vesekárosító hatás figyelhető meg.

Az esetlegesen csontvelő-mellékhatásokat okozó gyógyszerekkel (pl. amidopirin-származékok, klóramfenikol, fenitoin, pirimetamin, szulfonamidok, trimetoprim-szulfometoxazol, citosztatikumok) végzett előzetes kezelés fokozza a metotrexát által okozott vérképzőszervi mellékhatások súlyosságának kockázatát.

Triamteren és metotrexát egyidejű alkalmazása esetén a csontvelő működésének csökkenését és csökkent folsavszintet írtak le.

Élő összetevőt tartalmazó védőoltások nem alkalmazhatók a metotrexát-kezelés során.

Levetiracetám és metotrexát egyidejű alkalmazásakor a metotrexát vesén át történő kiürülésének csökkenését jelentették, aminek következtében esetlegesen toxikus metotrexát vérszinteket is mértek. A vér metotrexát- és levetiracetámszintjét gondosan követni kell azoknál a betegeknél, akiket ezzel a két gyógyszerrel egyidejűleg kezelnek.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

A Methotrexat Sandoz készítményt ne alkalmazza terhesség során, kivéve, ha kezelőorvosa onkológiai kezelésre írta fel Önnek. A metotrexát születési rendellenességet, magzati károsodást vagy vetélést okozhat. A koponya, az arc, a szív és a vérerek, az agy és a végtagok fejlődési rendellenességeivel függ össze. Ezért nagyon fontos, hogy ne adjanak metotrexátot terhes nőknek vagy olyan nőknek, akik terhességet terveznek, kivéve, ha onkológiai kezelésre alkalmazzák.

Nem onkológiai javallatok esetén a fogamzóképes korú nőknél a kezelés megkezdése előtt ki kell zárni a terhesség lehetőségét, például terhességi teszt elvégzésével.

Ne alkalmazza a Methotrexat Sandoz készítményt, ha teherbe szeretne esni. A metotrexát-kezelés alatt és a kezelés befejezése után legalább 6 hónapig nem eshet teherbe. Ezért az említett időszakban mindenkor hatékony fogamzásgátlásról kell gondoskodnia (lásd még a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” című pontot).

A lehető leghamarabb beszéljen orvosával, ha a kezelés ideje alatt teherbe esik, vagy terhességet gyanít. Ha a kezelés során teherbe esik, tanácsot kell kapnia a kezelés miatt a gyermeket érő káros hatások kockázatáról.

Ha teherbe szeretne esni, beszéljen kezelőorvosával, aki a kezelés tervezett megkezdése előtt szaktanácsadásra küldheti Önt.

Szoptatás

A metotrexát kiválasztódik az anyatejbe, ezért a kezelés időtartama alatt nem szabad szoptatni.

Termékenység

A rendelkezésre álló adatok nem jelzik a fejlődési rendellenességek vagy a vetélés fokozott kockázatát, ha az apa 30 mg/hét alatti adagban kap metotrexátot. A kockázat azonban nem zárható ki teljesen, és a metotrexát nagyobb adagjairól nem áll rendelkezésre információ. A metotrexát genotoxikus lehet. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszer genetikai mutációt okozhat. A metotrexát hatással lehet az ondósejtek és a petesejtek képződésére, ami születési rendellenességek lehetőségével jár.

A metotrexát-kezelés alatt és a kezelés befejezése után legalább 6 hónapig nem ejtheti teherbe partnerét, illetve nem adományozhat spermát. Mivel a metotrexát rák elleni kezelés esetén gyakran alkalmazott, nagyobb adagjainak alkalmazása terméketlenséget és genetikai mutációkat okozhat, a metotrexát 30 mg/hét feletti adagjaival kezelt férfiaknak érdemes lehet a kezelés megkezdése előtt a sperma megőrzését mérlegelniük (lásd még a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” című pontot). 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Károsan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Methotrexat Sandoz készítmény nátriumot tartalmaz

Ez a gyógyszer 0,97 mg nátriumot tartalmaz milliliterenként.

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz egy 1 ml-es üvegben, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz egy 5 ml-es üvegben, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

3. Hogyan kell alkalmazni a Methotrexat Sandoz készítményt?

Ezt a gyógyszert a gondozását végző egészségügyi szakember fogja Önnek beadni, ne alkalmazza saját magának.

Alkalmazható monoterápiában és egyéb citosztatikumokkal, hormonális gyógyszerek¬kel, sugár- és sebészeti kezeléssel kombinálva.

Felnőttek esetében: izomba, vénába (úgynevezett bolus injekcióban vagy infúzióban) beadva alkalmazható. Az adagot a beteg testsúlyától, illetve testfelületétől függően kell megállapítani. Az adagot csökkenteni kell a vérképzés elégtelensége, máj-, vagy vesekárosodás, idős kor esetén. Nagyobb adagokat (100 mg felett) általában vénába adott infúzióban 24 óránál rövidebb idő alatt alkalmaznak. Az adag egy részét az infúzió kezdetén gyors vénába adott injekcióban lehet beadni.

Az adagolás időrendjét a klinikai alkalmazás nagymértékben befolyásolja. A 150 mg/m2-nél nagyobb adagok alkalmazása után kalcium-folinátot kell adni a normál sejtek védelmére (ún. „mentő” terápia). 

Az alábbi kezelési sémákat példaként említjük:

Koriokarcinoma és más trofoblaszt tumorok: Áttéteket nem adó trofoblaszt tumo¬rokat sikeresen kezeltek 0,25-1 mg/testtömegkg (maximum 60 mg) 4 alkalommal, 48 óránként izomba adott injekciós kemoterápiával, melyet kalcium-leukovorin rescue követett. A kezelési ciklusokat hetente, a vizelet korio-gonadotropin szintjének normalizálódásáig kell ismételni. Általában legalább 4 kezelési ciklusra van szükség. Szövődményes, pl. kiterjedt áttétképződéssel járó esetek metotrexát és egyéb citosztatikumok kombinációjával kezelhetők.

Limfóma:

Felnőttek: Non-Hodgkin limfóma kezelésében 3-30 mg/testtömegkg (hozzávetőlegesen 90 900 mg/m2) a kezdő adag vénába adott injekcióban vagy infúzióban, melyet nagy dózis esetén kalcium-folinát adagolás követ. Kombinált kemoterápia is alkalmazható a betegség valamennyi stádiumában. 

Gyermekek és serdülők: dózistartomány: egyszeri dózisok intravénás infúzióban 300 mg/m2-től 5 g/m2-ig. 

Akut limfocitás leukémia (ALL)

Felnőttkori ALL

A nagy adagú metotrexát felnőttkori ALL-ben való alkalmazásánál a GMALL Vizsgálati Csoport hatályos kezelési irányelvei a mérvadóak. Például a szövettani csoporttól függően 1,5 g/m2 egyszeri adagokat alkalmaztak.

Gyermekkori ALL

A szokásos adagolási tartomány 1 g/m2 és 5 g/m2 között van. A részletek a gyermekkori ALL kezelési ajánlásaiban találhatók.

Emlődaganat: 10-60 mg/m2 vénába adott egyéb citotoxikus gyógyszerekkel kombinációban. Hasonló eljárást alkalmaznak korai esetekben kiegészítő terápiaként, emlőeltávolítást és/vagy sugárterápiát követően is.

Csontszarkóma (nagydózisú kezelés leukovorinnal kiegészítve):

Kombinált terápiában (pl. doxorubicinnel, ciszplatinnal, bleomicinnel, ciklofoszfamiddal, daktinomicinnel) a nagy dózisú metotrexát terápia kezdőadagja 12 g/m2 4 órás infúzió¬ban, ha ezzel nem érhető el a 10-3 mol/l plazma csúcskoncentráció, az adagot 15 g/m2-re lehet növelni az egymást követő kezelések során, lásd alább.

Fej és nyaki daganatok: 240-1080 mg/m2 metotrexát iv. infúzióban, melyet kalcium-folinát adagolása követ. Alkalmazható műtét előtti, kiegészítő kezelésre, valamint előrehaladott fej-nyaki daganat kezelésére.

Gliomák: Nagydózisú vénába adott metotrexát (1-7,5 g/m2) kezelés kalcium-leukovorin rescue-val javulást eredményezett.

Előrehaladott petefészekdaganatban: Szekvenciálisan 500 mg/m2 metotrexát adható vinkrisztinnel és doxorubicinnel, felváltva doxorubicin-ciszplatin kezeléssel.

Heredaganat - non-szeminóma: 100-200 mg/m2 metotrexát vénába adott infúzióban, ciklikus, kombinált kemoterápiában mind korai, mind előrehaladott stádiumban.

Gyomordaganat: Műtét előtt, valamint előrehaladott gyomordaganatban 1-1,5 g/m2 metotrexát fluorouracillal, doxorubicinnal és kalcium-leukovorin rescue-val kom¬binálva.

Vastagbéldaganat: Előrehaladott vastagbéldaganatban 70-150 mg/m2 metotrexát, 5-fluorouracil és kalcium-folinát kombináció részleges javulást eredményezett.

Ha bármilyen szokatlan jelet, tünetet, érzést tapasztal, azonnal értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Ha az előírtnál több Methotrexat Sandoz készítményt kapott

Ha túladagolás gyanúja áll fenn, vagy erős mellékhatásokat észlel, azonnal közölje kezelőorvosával.

A kalcium-folinát a metotrexát antidotuma az azonnali vérképzőszervi mellékhatások közömbösítésére. Szájon át, izomba vagy vénába bolus injekcióban, illetve infúzióban alkalmazható.

Véletlen túladagolás esetén a metotrexát dózisával megegyező, vagy annál magasabb adagú kalcium-folinát adagot kell 1 órán belül alkalmazni és a leukovorint folytatni kell, ameddig a szérum metotrexátszint 10-7 M alá kerül. Egyéb támogató kezelés, vérátömlesztés vagy művese kezelés is szükséges lehet.

Ha elfelejtették Önnél alkalmazni a Methotrexat Sandoz készítményt

A kezelést a gondozását végző egészségügyi szakember adja be Önnek, valószínűtlen, hogy ez előfordulna.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Általánosságban a mellékhatások előfordulásának gyakorisága és súlyossága dózis-függő.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthetnek):

  • A fehérvérsejtszám jelentős csökkenése (leukopénia)
  • A vérlemezkeszám jelentős csökkenése (trombocitopénia)
  • Fejfájás
  • Szédülés
  • Köhögés
  • Étvágycsökkenés (különösen a metotrexát beadását követő első 24–48 órában),
  • Hasi fájdalom
  • Hányinger
  • Hányás
  • Fekélyes szájnyálkahártya-gyulladás (különösen a metotrexát beadását követő első 24–48 órában)
  • Májenzim- (GPT, GOT, alkalikus foszfatáz) és bilirubinszint emelkedés
  • Hajhullás
  • Csökkent kreatinin ürülés
  • Fáradtság
  • Rossz közérzet

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):

  • Övsömör (herpesz zoszter)
  • Vérszegénység
  • A vérsejtek számának jelentős csökkenése (páncitopénia)
  • A csontvelő működésének csökkenése
  • A granulocita fehérvérsejtek számának súlyos csökkenése (agranulocitózis)
  • Álmosság
  • Érzészavar
  • Kötőhártyagyulladás
  • Tüdőszövődmények (a tüdőhólyagocskák, illetve a tüdőszövet gyulladása miatt), amelyek lehetnek halálosak is
  • Bőrkiütés, bőrpír, bőrviszketés
  • Bőrfekélyek
  • A bőr fényérzékenysége

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):

  • Immunhiányos (ún. opportunista fertőzések), melyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek
  • Rosszindulatú nyirokdaganatok (malignus limfómák)
  • Allergiás reakciók
  • Anafilaxiás reakciók (súlyos immunreakciók)
  • Az immunrendszer csökkent működése
  • Cukorbetegség
  • Depresszió
  • A test egyik oldalának részleges gyengesége (hemiparézis)
  • Zavartság
  • Görcsrohamok
  • Agyvelőbántalmak (leukoenkefalopátia/enkefalopátia)
  • Érgyulladás, amely lehet allergiás eredetű is
  • Tüdőhegesedés, folyadékgyülem a mellhártyában
  • Emésztőrendszeri fekélyek és vérzés
  • Hasnyálmirigy-gyulladás
  • Májkárosodás
  • Zsírmáj
  • A máj krónikus rostos elváltozása és májzsugor
  • A szérumalbumin csökkenése
  • Stevens-Johnson szindróma (súlyos, hólyagképződéssel járó bőrbetegség) 
  • Toxikus epidermális nekrolízis (Lyell–szindróma, a bőr hólyagos leválásával járó betegség)
  • A bőrön jelentkező herpesz-szerű bőrkiütések
  • Csalánkiütés
  • Bőrszín (pigment) elváltozások, a reumás csomók (a szövetekben lévő csomók) felszaporodása, elhúzódó sebgyógyulás
  • Ízületi bántalmak
  • Izombántalmak
  • Csontritkulás
  • Vesebántalom
  • Veseelégtelenség
  • Húgyhólyag-gyulladás fekélyesedéssel (esetleg véres vizelettel)
  • Vizelési zavarok (fájdalmas vizelés)
  • Csökkent vizelettermelődés, illetve a vizelettermelődés hiánya
  • Születési rendellenességek
  • Hüvelyi fekélyek, gyulladások
  • Láz

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):

  • Vérmérgezés (szepszis), beleértve a halálos eseteket is
  • Hangulatingadozások
  • Átmeneti érzékelési zavarok
  • A test egészének gyengesége
  • Beszédzavarok (dizartria, afázia)
  • Gerincvelőbántalom (lumbális alkalmazás esetén)
  • Látászavar (részben súlyos)
  • Súlyos retina vénaelzáródás (trombózis)
  • Alacsony vérnyomás
  • Vérrögképződés miatti érelzáródások (tromboembóliák az agyban, az artériákban, a láb felületes és mély vénáiban)
  • Torokgyulladás (faringitisz), légszomj, tüdőembólia
  • Bélgyulladás
  • Ínygyulladás
  • Szurokszerű széklet
  • Akut májgyulladás
  • Akné
  • Pontszerű piros foltok a bőrön
  • Véraláfutás
  • Eritéma multiforme (a testen szimmetrikusan megjelenő, visszatérő, vörös, kiemelkedő, "céltáblaszerű" rajzolatot mutató foltos elváltozás)
  • Kiemelkedő, piros bőrkiütések
  • Fokozott körömelszíneződés
  • A körömlemez leválása a körömágyról (onkolízis)
  • A csont stressztörése
  • Fokozott húgysavürítés a vizelettel
  • Emelkedett szérum kreatinin- és karbamidszint
  • Nitrogéntartalmú anyagok felszaporodása a vérben (azotémia)
  • Vetélés
  • Átmeneti alacsony spermiumszám
  • Átmeneti menstruációs zavarok
  • a B12 vitamin és/vagy folsavhiány álta okozott vérszegénység (megaloblasztos anémia)

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):

  • Herpes simplex vírus okozta májgyulladás, gombás megbetegedések (kriptokokkózis, hisztoplazmózis), citomegalovirus okozta fertőzések (többek között tüdőgyulladás)
  • Kiterjedt herpes simplex vírusfertőzés
  • Nokardiózis nevű bakteriális fertőző betegség
  • Pneumocystis-jirovecii-okozta tüdőgyulladás
  • Tumorlízis-szindróma (a daganatsejtek tömeges pusztulása következtében kialakult tünetegyüttes)
  • A csontvelő elégtelen működése miatt fellépő vérszegénység (aplasztikus anémia)
  • Az eozinofil fehérvérsejtek számának jelentős megnövekedése (eozinofília)
  • A neutrofil fehérvérsejtek számának jelentős csökkenése (neutropénia)
  • Nyirokmirigy-bántalom (limfadenopátia)
  • A nyirokrendszer sejtjeinek kóros szaporodásával járó (limfoproliferatív) betegségek
  • A gamma-globulin vérszint kóros csökkenése
  • Az izmok kóros fáradékonysága és gyengesége
  • Fájdalom a végtagokban
  • Fémes ízérzet
  • Akut aszeptikus (nem fertőzéses eredetű) agyhártyagyulladás
  • Meningizmus (bénulás, hányás)
  • Agyideg károsodás (neuropátia)
  • Zsibbadás vagy bizsergés érzete / stimulációval szemben a normálisnál kisebb érzékenység
  • Szem körüli vizenyő
  • Szemhéjgyulladás
  • Erős könnyezés
  • Fényiszony
  • Átmeneti vakság/látáscsökkenés
  • Szívburokgyulladás, folyadékgyülem a szívburokban
  • Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)
  • Asztmaszerű tünetek köhögéssel, nehézlégzéssel
  • Légzésfunkciós vizsgálatok kóros eredményei
  • Vérhányás
  • Akut májszövetpusztulás (májnekrózis)
  • Májelégtelenség
  • Bőrtüszőgyulladás (furunkulózis)
  • Tűzfolt a bőrön (teleangiektázis)
  • Akut körömágy-gyulladás
  • Véres vizelet
  • Fehérjevizelés
  • Magzatelhalás
  • A petesejt-, illetve a hímivarsejt érés károsodása
  • Terméketlenség
  • A menstruációs ciklus zavarai
  • A nemi vágy (libido) elvesztése
  • Impotencia
  • Hüvelyi folyás
  • Férfiak emlőmegnagyobbodása

Nem ismert mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

  • Tüdőgyulladás
  • Hepatitis B vírus okozta májgyulladás fellángolása
  • Hepatitis C vírus okozta májgyulladás rosszabbodása
  • Idegrendszeri toxicitás
  • Az agyat és a gerincvelőt körbevevő pókhálóhártya gyulladása (arachnoiditisz)
  • Az alsó végtagok bénulása
  • Az érzelmi reakciók és a motivációk teljes hiánya (stupor)
  • A mozgáskoordináció zavara (ataxia)
  • Elbutulás (demencia)
  • Emelkedett agy-, illetve gerincvelő folyadék nyomás
  • Mellkasi fájdalom
  • Oxigénhiány
  • A tüdőhólyagocskák bevérzése
  • Nem fertőzéses eredetű hashártyagyulladás
  • Bélátfúródás
  • Nyelvgyulladás
  • Gyógyszerreakció az eozinofil fehérvérsejtszám emelkedésével és általános tünetekkel (DRESS szindróma)
  • Bőrgyulladás 
  • Bőrpír és hámlás
  • Az állkapocs csontszövetének pusztulása (állkapocs oszteonekrózis, amely a kóros sejtszaporodással járó nyirokmirigy betegségek talaján alakul ki)
  • Hidegrázás
  • Húgyutakat és nemiszerveket érintő rendellenességek
  • Duzzanat

Mellékhatások a metotrexát izomba történő (intramuszkuláris) beadása során

A metotrexát izomba történő alkalmazását követően helyi mellékhatások (égő érzés) vagy károsodás (steril tályog, a zsírszövet lebomlása) fordulhat elő az injekció beadási helyén.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. 

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Methotrexat Sandoz készítményt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon, üvegen feltüntetett lejárati idő (Felh.:/Felhasználható:/EXP:) után ne alkalmazza a Methotrexat Sandoz készítményt. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az injekciós üveg a fénytől való védelem érdekében az eredeti külső csomagolásban tárolandó. 

Legfeljebb 25 C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Methotrexat Sandoz készítmény?

A készítmény hatóanyaga: metotrexát.

  • 1 ml oldatos injekció 10 mg metotrexátot tartalmaz
  • 1 db1 ml-es injekciós üveg 10 mg metotrexátot tartalmaz.
  • 1 db 5 ml-es injekciós üveg 50 mg metotrexátot tartalmaz.

Egyéb össztevők: nátrium-hidroxid, nátrium-klorid, injekcióhoz való víz, nitrogén

Milyen a Methotrexat Sandoz készítmény külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?

Küllem: tiszta, sárga színű, részecskéktől mentes vizes oldat.

Csomagolás: 10 mg/ml: 1 ml oldat fluoropolimer bevonatú szürke gumidugóval és rolnizott alumínium kupakkal lezárt injekciós üvegbe töltve. 1 db vagy 10 db injekciós üveg műanyag Onco-safe biztonsági csomagolásban vagy anélkül, vagy zsugorfóliában vagy anélkül műanyag tálcán, dobozban.  

50 mg/5 ml:  5 ml oldat fluoropolimer bevonatú szürke gumidugóval és rolnizott alumínium kupakkal lezárt injekciós üvegbe töltve. 1 db vagy 5 db injekciós üveg műanyag Onco-safe biztonsági csomagolásban vagy anélkül, vagy zsugorfóliában vagy anélkül műanyag tálcán, dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja 

Sandoz Hungária Kft. 

1114 Budapest

Bartók Béla út 43-47. 

Magyarország 

Gyártó

EBEWE Pharma Ges.m.b.H. Nfg.KG

Mondseestrasse 11

A-4866 Unterach

Ausztria

Fareva Unterach GmbH

Mondseestrasse 11

A-4866 Unterach

Ausztria

OGYI-T-2161/14 Methotrexat Sandoz 100 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz (500 mg/5 ml, 5x5 ml) műanyag biztonsági csomagolásban

OGYI-T-2161/13 Methotrexat Sandoz 100 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz (1000 mg/10 ml, 1x10 ml) műanyag biztonsági csomagolásban

OGYI-T-2161/12 Methotrexat Sandoz 100 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz (5000 mg/50 ml, 1x50 ml) műanyag biztonsági csomagolásban 

OGYI-T-2161/07 Methotrexat Sandoz 100 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz (500mg/5ml, 5 x 5 ml

OGYI-T-2161/06 Methotrexat Sandoz 100 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz (1000mg/10ml, 1 x 10 ml 

OGYI-T-2161/05 Methotrexat Sandoz 100 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz (5000mg/50ml,1 x 50 ml)

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021. június.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában