LANOCIPRAM filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Lanocipram és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az eszcitaloprám tartalmú Lanocipram-ot a depresszió (major depressziós epizódok) és a szorongásos zavarok (pl. pánikzavar agorafóbiával (félelem olyan helyeken való tartózkodástól, ahol a segítség elérhetetlen lehet) vagy anélkül, szociális szorongásos zavar, generalizált szorongás és obszesszív-kompulzív zavar, másnéven kényszerbetegség) kezelésére alkalmazzák. 

Az eszcitaloprám az ún. szelektív szerotonin-visszavételgátló (SSRI) antidepresszánsok csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek a szerotoninszint emelésével befolyásolják az agy szerotonin-rendszerét. Az agy szerotonin-rendszerének zavara kulcsfontosságú szerepet játszik a depresszió és a vele kapcsolatos betegségek kialakulásában.

Néhány hétbe telhet, amíg jobban érzi magát. Folytassa a Lanocipram szedését, még akkor is, ha időbe telik, amíg bármiféle javulást tapasztal állapotában.

Beszéljen kezelőorvosával, ha nem érzi magát jobban vagy ha rosszabbul érzi magát.

LANOCIPRAM filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
G.L. Pharma GmbH
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

 • 10 mg
 • 20 mg

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Lanocipram szedése előtt

Ne szedje a Lanocipram-ot

 • ha allergiás az eszcitaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • ha egyidejűleg az ún. MAO gátlók csoportjába tartozó gyógyszert, például a Parkinson-kór kezelésére használt szelegilint, a depresszió kezelésére használt moklobemidet vagy linezolidot (antibiotikum) szed. 
 • ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan
 • szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a
 • szív működését értékelik).
 • ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek
 • hatással lehetnek a szívritmusra (lásd 2. pont „Egyéb gyógyszerek és a Lanocipram”).

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Lanocipram szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Kérjük, bármilyen egyéb egészségügyi problémájáról vagy betegségéről tájékoztassa kezelőorvosát, mert ezek figyelembe vétele szükséges lehet kezelése megválasztásában. Különösen az alábbiakról számoljon be kezelőorvosának:

 • ha életében először van görcsrohama vagy ha epilepsziája van és a görcsrohamok gyakoribbá válnak, a Lanocipram kezelést le kell állítani (lásd 4. „Lehetséges mellékhatások” pontot).
 • ha máj- vagy vesebetegségben szenved. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa módosítani fogja adagját.
 • ha cukorbetegsége van. A Lanocipram kezelés megváltoztathatja cukorháztartását. Az inzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagolásának módosítása válhat szükségessé.
 • ha alacsony a vér nátriumszintje.
 • ha fokozott hajlama van vérzékenységre és bőrbevérzésekre.
 • ha elektrosokk (elektrokonvulzív) kezelésben részesül.
 • ha koszorúér betegségben szenved.
 • ha szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át.
 • ha alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet. 
 • ha gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak.
 • ha szemproblémái vannak vagy voltak, mint például a glaucoma (zöldhályog) bizonyos fajtái (megnövekedett nyomás a szemben).

Kérjük, vegye figyelembe

Mint minden más depresszió kezelésére használt gyógyszer esetében, a javulás nem azonnal következik be. A Lanocipram-kezelés elkezdése után több hét is eltelhet, mielőtt bármilyen javulást tapasztalhatna. Pánikbetegség kezelése esetében általában 2-4 hét elteltével válik észlelhetővé bárminemű javulás. A kezelés kezdetekor bizonyos betegek fokozott szorongást tapasztalhatnak, ami a terápia folytatásával meg fog szűnni. Ezért nagyon fontos, hogy pontosan kövesse orvosa útmutatásait, ne hagyja abba a kezelést és ne változtasson az adagoláson anélkül, hogy azt ne beszélné meg kezelőorvosával.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

 • ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
 • ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Néhány mániás depresszióban szenvedő betegnél mániás fázis léphet fel, amelyre szokatlan és gyorsan változó gondolatok, túlzott jókedv és fokozott fizikai aktivitás jellemző. Ha ilyet tapasztal, keresse fel orvosát!

A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság, vagy az egy helyben maradás (ülés/állás) okozhat nehézséget. Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja! 

Olykor nem lehet tudatában a fent említett tüneteknek, ezért hasznosnak találhatja, ha megkéri barátait vagy hozzátartozóit, hogy segítsenek észrevenni magatartás változásainak lehetséges tüneteit.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha aggasztó gondolatai vagy élményei vannak, illetve ha a fent említett tünetek közül bármelyik is előfordult a kezelés alatt.

Gyermekek és serdülők 

A Lanocipram általában nem alkalmazható gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők kezelésére. Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (túlnyomórészt agresszivitás, ellenkezés és düh) veszélye. Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Lanocipram-ot, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Lanocipram-ot írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merült fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Lanocipram készítményt szedi. Emellett a Lanocipram készítmény hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

Egyéb gyógyszerek és a Lanocipram

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A LANOCIPRAMOT NE SZEDJE, ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl.: IA és III. osztályba tartozó antiaritmiás szerekkel, antipszichotikumokkal (pl.: fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsokkal, bizonyos antimikróbás szerekkel (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin). Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához.

Tájékoztassa orvosát, ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi:

 • Az ún. „nem szelektív monoaminoxidáz-gátlók, (MAOI-k)” csoportjába tartozó, alábbi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek: fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin. Amennyiben ezen gyógyszerek bármelyikét szedte, a kezelés befejezése után még 14 napot kell várnia, mielőtt elkezdené a Lanocipram-ot szedni. A Lanocipram kezelés befejezését követően 7 napnak kell eleltelnie mielőtt ezen fenti gyógyszerek alkalmazhatóak. 
 • Az ún. „reverzíbilis, szelektív MAO-A inhibitorok” csoportjába tartozó (szintén a depresszió kezelésére használt), moklobemid hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek.
 • Az ún. „irreverzíbilis, szelektív MAO-B inhibitorok” csoportjába tartozó (a Parkinson-kór kezelésére használt), szelegilin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek. A mellékhatások előfordulásának kockázatát növelik.
 • Linezolid (antibiotikum).
 • Lítium (a mániás-depressziós betegség kezelésére használják) és triptofán. 
 • Imipramin és dezipramin (mindkettő a depresszió kezelésére szolgál).
 • Szumatriptán és hasonló (a migrén kezelésére haszná¬la¬tos) gyógyszerek, valamint tramadol (erős fájdalomcsillapító). A mellékhatások előfordulásának kockázatát növelik. 
 • Cimetidin, lanzoprazol és omeprazol (gyomorfekély kezelésére használatosak), fluvoxamin (antidepresszáns) és tiklopidin (a szélütés kockázatát csökkenti). Növelhetik a Lanocipram vérszintjét.
 • Orbáncfű (Hiperikum perforátum)   depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövénykészítmény.
 • Acetilszalicilsav és nem-szteroid gyulladásgátlók (fájdalomcsillapítóként vagy vérhígítóként, ún. véralvadásgátlóként alkalmazott gyógyszerek). Ezek vérzésre hajlamosabbá tehetik.
 • Warfarin, dipiridamol és fenprokumon (a vér hígítására használatos, ún. véralvadásgátlók). Annak eldöntése érdekében, hogy véralvadásgátló gyógyszereinek adagja megfelelő-e, a Lanocipram kezelés megkezdésekor és befejezésekor orvosa valószínűleg ellenőrizni fogja véralvadási idejét.
 • A meflokvin (malária kezelésére alkalmazzák), bupropion (antidepresszáns) és tramadol (erős fájdalomcsillapító) szedése mellett bizonyos betegségekben fokozódhat a görcshajlam kockázata.
 • Neuroleptikumok (skizofrénia és elmebetegségek kezelésére alkalmazzák) szedése mellett bizonyos betegségekben fokozódhat a görcshajlam, és antidepresszánsok.
 • Flekainid, propafenon és metoprolol (szív- és érrendszeri betegségekben alkalmazzák), dezipramin, klomipramin és nortriptilin (antidepresszánsok), valamint riszperidon, tioridazin, és haloperidol (antipszichotikumok). A Lanocipram adagjának módosítása válhat szükségessé.
 • Olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a vér kálium- vagy magnézium szintjét, mert ezek az állapotok növelik az életveszélyes szívritmuszavarok kockázatát.

A Lanocipram egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

A Lanocipram étkezéstől függetlenül bevehető (lásd a 3. „Hogyan kell szedni a Lanocipram-ot” pontot).

Nem valószínű ugyan, hogy a Lanocipram kölcsönhatásba lép az alkohollal, de számos más gyógyszerhez hasonlóan – a Lanocipram-kezelés időtartama alatt az alkoholfogyasztást tanácsos kerülni. 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. 

Tájékoztatjuk, hogy amennyiben terhessége utolsó 3 hónapjában szedi a Lanocipramot, újszülöttjénél a következő tünetek jelentkezhetnek: légzészavar, a bőr kékes elszíneződése, görcsrohamok, testhőmérséklet-változások, táplálási nehézségek, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagy izomrenyheség, élénk reflexek, remegés, izgalom, ingerlékenység, fásultság, állandó sírás, aluszékonyság és alvászavarok. Azonnal forduljon orvosához, ha az újszülöttnél a fentiek közül bármelyik tünetet észleli!

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Lanocipram-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés Lanocipram-mal, növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával. 

Amennyiben terhesség alatt alkalmazza a Lanocipram-ot, a gyógyszer szedését soha ne hirtelenül hagyja abba.

Várható, hogy a Lanocipram ki fog választódni az anyatejbe. Amennyiben szoptat, ne szedjen Lanocipram-ot, kivéve, ha az orvosával megbeszélték az ezzel járó előnyöket és kockázatokat. 

A citaloprám, mely az eszcitaloprámhoz hasonló gyógyszer, állatkísérletekben negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.  

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gépjárművezetés, illetve a gépkezelés kerülése javasolt mindaddig, amíg nem tisztázódik, hogy miként hat Önre a Lanocipram.

3. Hogyan kell szedni a Lanocipram-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. 

Felnőttek

Depresszió 

A Lanocipram szokásos ajánlott adagja 10 mg, naponta egy adagban bevéve. Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ra emelheti.

Pánikzavar

A Lanocipram kezdő adagja 5 mg naponta egyszer az első héten, mielőtt a dózist napi 10 mg-ra emelnék. Az adagot az orvos maximálisan napi 20 mg-ra emelheti.

Szociális szorongásos zavar (szociális fóbia)

A szokásos ajánlott adag 10 mg Lanocipram naponta egyszer. Attól függően, hogy Ön miként reagál a gyógyszerre, az orvosa napi 5 mg-ra csökkentheti vagy maximálisan napi 20 mg-ra emelheti a gyógyszer adagját. 

Általános (generalizált) szorongás

A szokásos ajánlott adag 10 mg Lanocipram, egy adagban bevéve. Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ra emelheti. 

Kényszerbetegség

A szokásos ajánlott adag 10 mg Lanocipram, naponta egyszer. Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ra emelheti.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A Lanocipram általában nem alkalmazható gyermekek és serdülők kezelésére. További információért lásd 2. „Tudnivalók a Lanocipram szedése előtt” pontot.

A Lanocipram étkezéstől függetlenül bevehető. A tablettákat egy kevés vízzel nyelje le. Ne rágja szét, mert keserű ízű!

A Lanocipram 10 és 20 mg filmtabletta szükség esetén felezhető. Először a tablettán található bemetszéssel felfelé tegye a tablettát egy sima felületre, majd a két szélét a két mutató ujjával lenyomva széttörheti a tablettát.

A tabletták egyenlő adagokra oszthatók.

Időskorúak (65 év felett)

A javasolt kezdő adag 5 mg, naponta egy adagban bevéve. Az adagot kezelőorvosa napi 10 mg-ra növelheti. 

A kezelés időtartama

Néhány hétbe telhet, amíg jobban érzi magát. Folytassa a Lanocipram szedését, még akkor is, ha időbe telik, amíg bármiféle javulást tapasztal állapotában. 

Soha ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy azt kezelőorvosával először meg ne beszélte volna.

Mindaddig folytassa a Lanocipram szedését, amíg azt a kezelőorvosa javasolja. Ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tünetei visszatérhetnek. Azután, hogy Ön már ismét jól érzi magát, a kezelést még legalább 6 hónapig ajánlott folytatni.

Ha az előírtnál több Lanocipramot vett be

Ha az előírtnál több Lanocipramot vett be, haladéktalanul lépjen kapcsolatba a kezelőorvosával vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályával! Még abban az esetben is tegye ezt meg, ha nem mutatkoznak rosszullét jelei. A túladagolás tünetei a következők lehetnek: szédülés, remegés, izgatottság, görcsroham, kóma, hányinger, hányás, szívritmus-változás, vérnyomáscsökkenés és a folyadék-, illetve a sóháztartás zavara. Az orvoshoz vagy a kórházba vigye magával a Lanocipram dobozát!

Ha elfelejtette bevenni a Lanocipramot

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Amennyiben megfeledkezett egy adag bevételéről, de még lefekvés előtt eszébe jut, akkor az aznapi adagot még pótolja be, a következő napon pedig folytassa a kezelést a megszokott időben. Amennyiben már csak éjszaka vagy a következő napon jut eszébe, hogy kihagyott egy adagot, úgy azt már ne pótolja, hanem hagyja ki, és folytassa a kezelést a megszokott időben.

Ha idő előtt abbahagyja a Lanocipram szedését

Ne hagyja abba a Lanocipram szedését, amíg orvosa azt nem javasolja. Amennyiben Ön a kezelés végére ért, a Lanocipram adagját általában néhány hét alatt fokozatosan csökkentve ajánlott elhagyni.

Amikor abbahagyja a Lanocipram kezelést, főleg ha az hirtelen történik, az abbahagyást kísérő jellegzetes tüneteket tapasztalhat. Ez megszokott a Lanocipram kezelés leállításakor. A kockázat nagyobb, ha hosszú ideig vagy nagy adagban szedte a Lanocipram-ot, vagy ha az adagcsökkentés túl gyorsan történik. A tünetek a legtöbb esetben enyhék és 2 hét alatt maguktól megszűnnek. Néhány betegnél azonban a tünetek súlyosak és elhúzódóak lehetnek (2-3 hónapig vagy annál tovább is fennállhatnak). Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha a Lanocipram kezelés leállításakor súlyos tüneteket észlel. Orvosa lehet, hogy arra kéri majd, kezdje újra a tabletta szedését és az adagot lassabban csökkentve hagyja abba a kezelést.

Az abbahagyást kísérő jellegzetes tünetek közé tartozik: szédülés (bizonytalanság érzés vagy egyensúlyzavar), zsibbadás/bizsergés, égő érzés, illetve (ritkábban) áramütésszerű érzés (a fejben is). Alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), szorongás, fejfájás, émelygés (hányinger), verejtékezés (beleértve az éjszakai izzadást), nyugtalanság vagy izgatottság, remegés, zavartság vagy tájékozódási zavar, érzékenység vagy ingerlékenység, hasmenés (híg széklet), látászavarok, szívdobogásérzés.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. 

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezelést követően megszűnnek. Tudnia kell, hogy az alább felsorolt panaszok közül több betegsé¬gének tünete is lehet, amelyek állapotának javulásával ugyancsak enyhülnek. 

Amennyiben a következő tünetek bármelyikét észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy menjen kórházba:

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő)

 • Rendellenes vérzések, beleértve az emésztőrendszeri (végbéli) vérzéseket.

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő)

 • Bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanat, illetve légzési vagy nyelési nehézsége van (allergiás reakció).
 • A magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek. 

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

 • Vizelési nehézség.
 • Görcsrohamok (lásd szintén „A Lanocipram fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” pontot).
 • A bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése májműködési zavarra/májgyulladásra utalhat.
 • Gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsades de pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei.
 • Önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok (Öngyilkossági gondolatról és öngyilkos magatartásról szóló eseteket jelentettek az eszcitaloprám-kezelés alatt, vagy a kezelés megszakítását követő korai időszakban, lásd szintén a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot).

A fentiek mellett az alábbi mellékhatásokat jelentették még:

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1-nél előfordulhat)

 • émelygés (hányinger)
 • fejfájás

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-nél előfordulhat)

 • orrdugulás vagy orrfolyás (arcüreggyulladás vagy szinuszitis)
 • csökkent vagy fokozott étvágy
 • szorongás, nyugtalanság, szokatlan álmok, elalvási nehézség, álmosság érzése, szédülés, ásítozás, remegés, bőrbizsergés
 • hasmenés, székrekedés, hányás, szájszárazság
 • fokozott verejtékezés
 • izom- és ízületi fájdalom (artralgia és mialgia)
 • szexuális zavarok (késleltetett ejakuláció, merevedési zavarok, csökkent szexuális érdeklődés, nőknél orgazmus elérésének nehézsége)
 • fáradtság, láz
 • testtömeg-növekedés

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-nél előfordulhat)

 • csalánkiütés (urtikária), bőrkiütés, bőrviszketés
 • fogcsikorgatás, izgatottság, idegesség, pánikroham, zavart állapot
 • alvászavar, ízérzékelési zavar, ájulás 
 • pupillatágulat (midriázis), látászavarok, fülcsengés (tinnitusz)
 • hajhullás
 • hüvelyi vérzés
 • testtömeg-csökkenés
 • gyors szívverés
 • kar- és lábduzzanat
 • orrvérzés

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1-nél előfordulhat)

 • agresszió, saját éntől való leválás, elidegenülés érzése (deperszonalizáció), hallucináció
 • lassú szívverés

Nem ismert (a gyakoriság nem állapítható meg a rendelkezésre álló adatokból)

 • a nátriumszint csökkenése a vérben (ennek tünete a hányinger és a rossz közérzet, amelyet izomgyengeség, illetve zavartság kísér)
 • felállásnál az alacsony vérnyomás következtében jelentkező szédülés (ortosztatikus hipotenzió)
 • kóros májfunkciós teszt (a májenzimek szintjének megemelkedése a vérben)
 • rendellenes mozgások (nem akaratlagos izommozgások)
 • a hímvessző fájdalmas merevedése (priapizmus)
 • vérzési rendellenességek, beleértve a bőr- és nyálkahártyavérzést (ekhimózis) és az alacsony vérlemezkeszámot (trombocitopénia)
 • hirtelen kialakuló bőr- vagy nyálkahártya-duzzanat (angioödéma)
 • megnövekedett vizeletmennyiség (nem megfelelő ADH kiválasztás)
 • tejcsorgás nem szoptató nőknél
 • mánia
 • csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek
 • szívritmus megváltozása (úgynevezett „QT-intervallum megnyúlás”, az EKG-n látható, szív elektromos aktivitása)

Ezen kívül ismert, hogy az eszcitaloprámhoz (a Lanocipram hatóanyagához) hasonló módon ható gyógyszerek alkal¬mazásakor egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek. Ezek a következők:

 • motoros nyugtalanság (akatízia)
 • kóros étvágytalanság (anorexia)

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. 

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Lanocipram-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A címkén vagy dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lanocipram?

A készítmény hatóanyaga: eszcitaloprám. 10 mg ill. 20 mg eszcitaloprám (eszcitaloprám-oxalát formájában) filmtablettánként.

Egyéb összetevők:

Tablettamag: mikrokristályos cellulóz (E460), kroszkarmellóz-nátrium, (E468), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát (E470b).

Bevonat: hipromellóz (E464), titán-dioxid (E171), makrogol 400. 

Milyen a Lanocipram filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Lanocipram 10 mg és 20 mg filmtabletta formájában van forgalomban. A tabletták leírása a következő: 

Lanocipram 10 mg filmtabletta: fehér vagy csaknem fehér, ovális (kb. 8,1 mm x 5,6 mm), egyik oldalán bemetszéssel ellátott filmtabletta. 

Lanocipram 20 mg filmtabletta: fehér vagy csaknem fehér, ovális (kb. 11,6 mm x 7,1 mm), egyik oldalán bemetszéssel ellátott filmtabletta. 

Filmtabletták OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 49, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100, 200, 500 db filmtabletta (buborékcsomagolásban) vagy 30 x 1 db, 49 x 1 db, 100 x 1 db tabletta (egyadagos buborékcsomagolásban)

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

G.L. Pharma GmbH

8502 Lannach, Schlossplatz 1

Ausztria

Gyártó

HBM Pharma s r.o., Sklabinská 30, 036 80 Martin, Szlovákia 

G.L. Pharma GmbH, Schlossplatz 1., 8502 Lannach, Ausztria

OGYI-T-20984/01-06

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. augusztus.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában