ADENURIC 80 mg filmtabletta (84x) adatlap

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ADENURIC ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az ADENURIC tabletta a köszvény kezelésére való, ebben a betegségben túlzott mennyiségben található a szervezetben egy húgysav (urát) nevű vegyület. Egyesekben a húgysav olyan mértékben szaporodhat fel a vérben, hogy képtelen oldatban maradni. Ha ez bekövetkezik, urátkristályok képződnek az ízületekben és azok körül, illetve a vesékben. A kristályok valamely ízületben hirtelen fellépő heves fájdalmat, bőrpírt, melegséget és duzzanatot okozhatnak (úgynevezett köszvényes roham). Kezelés híján nagyobb lerakódások, úgynevezett köszvényes csomók, képződhetnek az ízületekben vagy azok körül. Ezek a csomók károsíthatják az ízületet és a csontot.

Az ADENURIC a húgysav-szint csökkentésével fejti ki hatását. A húgysav-szintet napi egy ADENURIC tabletta bevételével alacsony értéken tartva megállítható a kristályok felhalmozódása, és idővel enyhíthetők a panaszok. A húgysav-szintet elegendően hosszú időn keresztül alacsony -szinten tartva, akár a köszvényes csomók is megkisebbedhetnek.

2. TUDNIVALÓK AZ ADENURIC SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az ADENURIC-ot

  • Ha allergiás (túlérzékeny) a febuxosztátra, az ADENURIC hatóanyagára vagy a tabletta egyéb összetevőjére.

Az ADENURIC fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Tájékoztassa orvosát a következőkről, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert:

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Menarini International Operations Luxembourg S.A.

Hatóanyag: febuxostat

Normatív TB támogatás: nem támogatott

Kiadhatóság: nincs adat

Megnézem a teljes betegtájékoztatót
  • Ha Önnek már volt vagy jelenleg is van szívelégtelensége vagy egyéb szívpanasza.
  • Ha már kezelik magas húgysav-szint miatt, amit rákbetegség vagy Lesch-Nyhan-tünetegyüttes (ritka, öröletes állapot, melyben a vér húgysav -szintje túl magas) okoz.
  • Ha pajzsmirigybetegsége van.

Ha éppen köszvényes rohama zajlik (hirtelen kezdődő, heves ízületi fájdalom, az ízület nyomásérzékennyé válik, kivörösödik, meleg és duzzadt). Várja meg, amíg a köszvényes roham megszűnik, és csak ezután kezdje el az ADENURIC-kezelést.

Egyesekben a köszvényes rohamok fellángolhatnak bizonyos, a húgysav-szintet szabályozó gyógyszerek szedésének elkezdésekor. Bár ez nem mindenkinél következik be, Önnél is kialakulhat heveny fellángolás az ADENURIC szedése ellenére, legfőképpen a kezelés első néhány hetében, hónapjában. Fontos, hogy tovább szedje az ADENURIC-ot még a köszvény heveny fellángolása során is, mert az ADENURIC továbbra is hat és csökkenti a húgysav-szintet. Idővel ritkulnak, ill. kevésbé lesznek fájdalmasak a köszvényes rohamok, ha tovább szedi az ADENURIC tablettát.

Orvosa gyakran más gyógyszereket is rendel, amennyiben szükséges, hogy ezáltal segítse elő a heveny fellángolások tüneteinek (pl. ízületi fájdalom és duzzanat) megelőzését vagy enyhítését.

Orvosa vérvizsgálatot rendelhet el azért, hogy ellenőrizze, rendben van-e az Ön májműködése.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek febuxostat hatóanyaggal

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség