• ACC 200 mg pezsgőtabletta (20x, tartályban) adatlap

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ACC 200 mg PEZSGŐTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    Az ACC 200 mg pezsgőtabletta, aminek hatóanyaga az acetilcisztein, a légutakban levő sűrű viszkózus váladék oldására alkalmas. Fokozott viszkozitású nyák termelődésével, hurutos köhögéssel járó légúti betegségek váladékoldást elősegítő terápiájában javallt.

    2. TUDNIVALÓK AZ ACC 200 mg PEZSGŐTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Ne szedje az ACC 200 mg pezsgőtablettát

    Gyógyszerinfók

    Gyártó: Sandoz Hungária
    Hatóanyag: acetylcysteine
    Normatív TB támogatás: nem támogatott
    Közgyógyellátásra adható: nem
    EÜ támogatásra adható: nem
    EÜ 100% támogatásra adható: nem
    Kiadhatóság: Orvosi vény nélkül is kiadható

    • ha allergiás (túlérzékeny) az acetilciszteinre vagy az ACC 200 mg pezsgőtabletta egyéb összetevőjére;
    • 6 éves kor alatti gyermekek kezelésére nem szabad alkalmazni;
    • terhesség és szoptatás ideje alatt szedése nem javasolt;
    • egyes szénhidrátanyagcsere-zavarok (pl. laktóz- és galaktózbontó enzimhiány, glükóz és galaktóz felszívódási zavarok) esetén nem szabad alkalmazni, mivel a pezsgőtabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban figyelmeztette, hogy bizonyos cukrokra (ön vagy gyermeke) érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert!

    Az ACC 200 mg pezsgőtablettát fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    • Asztmában, nyelőcsői vénatágulatban, fekélybetegségben szenvedő betegeknek csak orvosi rendeletre és orvosi ellenőrzés mellett szabad szedni a gyógyszert. Amennyiben ön asztmás, vagy korábban asztmás rohamai voltak, vagy nyelőcsői vénatágulata vagy gyomorfekélye van, az ACC 200 mg pezsgőtabletta szedése előtt tájékoztassa betegségéről háziorvosát, mert asztmás betegekben a készítmény fokozhatja az asztmás rohamok veszélyét, nyelőcsői vénatágulat vagy gyomorfekély esetén az acetilcisztein miatti esetleges hányás fokozhatja a vérzés veszélyét.
    • ACC 200 pezsgőtabletta használatakor nagyon ritkán súlyos bőrbetegségek, mint Stevens-Johnson-, valamint Lyell-szindróma előfordulását jelentették. Újonnan jelentkező bőrelváltozások esetén az orvos azonnali felkeresése, valamint az ACC 200 pezsgőtabletta alkalmazásának abbahagyása szükséges.
    • Fokozott óvatosság szükséges hisztamin-intoleranciában szenvedő betegek esetében. Ha ön ilyen betegségben szenved kerülni kell a hosszabb távú terápiát, mivel az acetilcisztein befolyásolja a hisztamin-metabolizmusát és ez a hisztamin-intolerancia tüneteit okozhatja, úgymint fejfájás, orrfolyás, viszketés.
    • 1 ACC 200 mg pezsgőtabletta megközelítőleg 6,2 mmol (142 mg) nátriumot tartalmaz. Az alacsony nátrium tartalmú (alacsony nátrium/alacsony só) diétát tartó betegeknél ezt figyelembe kell venni.
    • Az ACC 200 mg pezsgőtablettát szorbit vagy fruktóz intoleranciában, pl. fruktóz-1,6-difoszfatáz hiány (veleszületett anyagcserezavar) szenvedő betegek ne szedjék.

    Forduljon orvosához, ha a fentiekben leírtak valamelyike érinti önt, vagy bármikor a múltban érintette önt!

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    • Egyes antibiotikumok hatását az acetilcisztein csökkentheti, ezért biztonsági okokból az antibiotikumokat az ACC-től külön és legalább 2 óra elteltével ajánlott alkalmazni (ez alól kivétel a cefixim és a loracarbef antibiotikum).
    • Köhögéscsillapítókkal együtt nem szabad szedni, mivel a köhögési reflex gátlása következtében veszélyes váladékfelhalmozódás alakulhat ki.

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Terhesség és szoptatás

    A készítmény szedése terhesség és szoptatás esetén ellenjavallt.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A készítménynek fenti képességeket befolyásoló hatása nem ismert.

    3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ACC 200 mg PEZSGŐTABLETTÁT?

    Az ACC 200 mg pezsgőtablettát evés után kell bevenni.

    A pezsgőtablettát egy pohár vízben való feloldás után rövid időn belül kell meginni.


    További gyógyszerek acetylcysteine hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Köptetők kategóriában

    Új keresés