ACC 20 mg/ml belsőleges oldat (100ml) adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer az ACC 20 mg/ml belsőleges oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az ACC 20 mg/ml belsőleges oldat nevű készítmény hatóanyaga az acetilcisztein, amely a légutakban levő sűrű viszkózus váladék oldására alkalmas 2 éves kor felett. Fokozott viszkozitású nyákelválasztással, köhögéssel járó légúti betegségek váladékoldását elősegítő terápiájában javallt. Hosszabb ideig kizárólag az orvos utasítására, az orvos által előírt adagban és ideig alkalmazható!

2. Tudnivalók az ACC 20 mg/ml belsőleges oldat alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az ACC 20 mg/ml belsőleges oldat nevű készítményt

  • ha allergiás az acetilciszteinre, a metil-parahidroxibenzoátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az ACC 20 mg/ml belsőleges oldat alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

  • ha Ön vagy gyermeke asztmában, nyelőcsői vénatágulatban, gyomorfekélyben szenved.
  • Az ACC használatakor nagyon ritkán súlyos bőrbetegségek, mint Stevens-Johnson kór, valamint Lyell-szindróma előfordulását jelentették. Újonnan jelentkező bőrelváltozások esetén az orvos azonnali felkeresése, valamint a készítmény alkalmazásának abbahagyása szükséges.
  • fokozott óvatosság szükséges hisztamin-intoleranciában szenvedő betegek esetében. Ha ön vagy gyermeke ilyen betegségben szenved, kerülni kell a hosszabb távú terápiát, mivel az acetilcisztein befolyásolja a hisztamin metabolizmusát és ez a hisztamin-intolerancia tüneteit okozhatja, úgymint fejfájás, orrfolyás, viszketés.

Ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre vagy gyermekére, csak orvosi rendeletre és orvosi ellenőrzés mellett szabad alkalmazni a gyógyszert.

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Sandoz Hungária

Hatóanyag: acetylcysteine

Normatív TB támogatás: nem támogatott

Közgyógyellátásra adható: nem

EÜ támogatásra adható: nem

EÜ 100% támogatásra adható: nem

Kiadhatóság: Orvosi vény nélkül is kiadható

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Amennyiben ön vagy gyermeke asztmás, vagy korábban asztmás rohamai voltak, vagy nyelőcsői vénatágulata vagy gyomorfekélye van, az ACC szedése előtt tájékoztassa betegségéről háziorvosát, mert asztmás betegekben a készítmény fokozhatja az asztmás rohamok veszélyét, nyelőcsői vénatágulat vagy gyomorfekély esetén az acetilcisztein miatti esetleges hányás fokozhatja a vérzés veszélyét.

Egyéb gyógyszerek és az ACC 20 mg/ml belsőleges oldat

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

  • Egyes antibiotikumok hatását az acetilcisztein csökkentheti, ezért biztonsági okokból az antibiotikumokat az ACC 20 mg/ml belsőleges oldat nevű készítménytől külön és legalább 2 óra elteltével ajánlott alkalmazni.
  • Köhögéscsillapítókkal együtt nem szabad szedni, mivel a köhögési reflex gátlása következtében veszélyes váladék-felhalmozódás alakulhat ki.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes, vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Címkék: Köhögés, Légúti megbetegedés, Megfázás, Köhögéscsillapító

További gyógyszerek acetylcysteine hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Köptetők kategóriában

ÚJ KERESÉS