Mit tehetek, ha a beállított gyógyszereim mellett is rosszul vagyok? Tanulást segítő gyógyszer?

Kedves Doktornő! Az elmúlt években gyógyszerbeállítás kísérleteztek nálam többször is súlyos depresszió, szorongás, alvás és hangulatzavar miatt. Jelenleg ezeket a gyógyszereket szedem: kventiax (450mg) , rivotril (3mg) , lamolep (100) , yarocen (45) mg. Úgy tűnt, hogy végre megtaláltuk a megfelelő gyógyszer kombinációt, ugyanakkor az elmúlt pár napban nagyon impulzívnak éreztem magam. Legszívesebben kárt tennék magamban. A mai nap késsel a kezemben azon gondolkodtam, hogy felvágjam-e az ereimet (helyette persze bevettem pár rivotrilt és eltereltem a figyelmemet ahogy mindig tenni szoktam) . Jelenleg történtek körülöttem megterhelő dolgok is és valószínűleg a vizsgaidőszak sem fog úgy sikerülni, ahogy elterveztem (egyetemista vagyok) . Teljesen viagasztalhatatlannak érzem magam és újra nem tudok dolgoknak örülni. Ezt nem merem (és nem is fogom) elmondani a jelenlegi pszichiáteremnek, mert semmilyen viszony nem alakult ki közöttünk. Váltani szerettem volna, de a jelenlegi helyzet miatt nem sikerült. Igazából ő amúgy is csökkenteni akarná a gyógyszereket. Általában minden pszichiáter kiakadt, hogy ennyi gyógyszert szedek és emiatt elakarták venni. Én azon akadok ki, hogy ennyi gyógyszer mellett is erősen kontrollálnom kell a viselkedésemet, hogy tettlegességig ne jussak el. Ezenkívül van egy állandó félelmem, hogy valaki megöl vagy bántani fog (tudom azt is, hogy ez csak az én szorongasom és képzeletem) . Járok terápiára is nagyon hosszú ideje. Ebben az esetben a pszichiáterek oldaláról tényleg az lenne a legmegfelelőbb, ha csökkentenék a gyógyszeremet, mert olyan sokat szedek és úgyis ezt fogom érezni bármit is szedek vagy teszek, mert nem fog elmúlni? Ilyenkor újra kezdik a gyógyszerbeállítást esetleg? Tényleg rémisztően sok gyógyszert szedek? Mindig azt láttam a pszichiatereken, hogy megijedtek, hogy ennyit szedek és egyből mindent csökkenteni akartak, amivel egyszer már megjártam, mert kórház lett a vége annyira depressziós lettem. A másik kérdésem inkább a tanulást segítő gyógyszerekkel kapcsolatos. Az elmúlt időszakban nem tudtam aludni, illetve nehezen koncentrálok a tanulásra is. Mit gondol arról, hogy Nootropilt szedne valaki amiatt, mert a hangulata és a helyzet miatt nehezen koncentrál? Egyébként amúgy is nehezen szoktam, de most különösen. Attól tartok, hogy a pszichiáterem nem ajánlana fel olyat, ami átsegítene a következő 2 hétben, hogy tényleg aktívan menjen a tanulás és ne legyen problémám. Vagy ilyet lehet kérni ebben az esetben? Ha mégsem támogatná, akkor is tudnék ilyet szerezni, de jobban örülnék annak, ha egy pszichiáter is bele egyezne, hogy tudja, hogy miket szedek. Ilyet kérni mennyire szokványos? Erről mi a véleménye? Lehet, hogy átmenetileg még altatobal is kiegyeznék, mert annyira kimerült vagyok állandóan. Tehát igazából pont ezt próbálom az orvosoknak elmondani, hogy hiába a sok nyugtató és kventiax, ha nem alszok, fáradt vagyok, nem koncentrálok és nehezen kontrollálnom magam. Előre is köszönöm a segítségét és a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza Hangulati- és koncentrációs zavar témában

Tisztelt Kérdező,

A fenti gyógyszerek egyike sem haladja meg a terápiás adagot, de együtt valóban komoly pszichiátriai betegségek mellett indokolt szedni.

Lehet, hogy a koncentrációt már ez a nagy mennyiségű gyógyszer gátolja. A Nootropiltól nem várnék komolyabb eredményt, mert az elsősorban az időskori agyér problémák kezelésére szolgál.

Mégis csak az volna a legjobb megoldás, ha felvázolná a helyzetét, a problémáját a pszichiáterének, és kérné az együttműködését a gyógyszerek módosításában.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2020. április 23., 02:46; Megválaszolva: 2020. április 25., 21:55
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat
Pánikbetegség
Krónikus Fáradtság