• Rivotril (benzodiazepin) hatása a tanulásra, memóriára, lecserélése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Néhány éve (kb. 4-5 éve) gyakori (és sokszor ok nélküli) szorongásra, feszültségre szedek napi 2*0,25 mg Rivotrilt, amelyet pszichiáter ír fel nekem receptre. Emellett kényszerbetegségem miatt napi 60 mg Rexetint is szedek (szintén kb. 5 éve). Ezzel kapcsolatban kérdezek. Sok helyen olvastam (orvos által írt cikkben, de a betegtájékoztatóban is), hogy benzodiazepinek, mint a Rivotril, rossz hatással vannak a memóriára, különösen hosszú távú szedés és nagy dózis esetén. Engem ez különösen is érint, sőt aggaszt is, mivel jövő júniusban tervezek záróvizsgázni egyetemen (alapképzés), illetve nyelvvizsgát is kell szereznem. Eddig jó tanulmányi eredményeim voltak, tehát MÉG nem károsította a memóriámat, de tartok tőle, nehogy később esetleg előforduljon ez. A kérdésem, hogy ez a viszonylag kis mennyiség ebből a szerből (vagyis napi 0,5 mg) ilyen hosszú távon okozhat-e tanulási, vagy memóriazavart? Érdemes-e lecserélni, vagy inkább szedjem, amíg be nem fejezem az egyetemet? Ugyanis egy ideig nem, ill. kisebb adagban szedtem, de akkor a szorongás miatt képtelen voltam tanulni. Viszont mostanában néha-néha feltűnik, hogy sokáig tart, mire eszembe jut valami (pl. korábban tanult dolgok, angol szavak) és sokszor le is lassulok tőle valamennyire. Olvastam a Grandaxinról pl., hogy nincsenek memória károsító hatásai, viszont pszichés betegségek tüneteit befolyásolja és hogy más pszichiátriai szerekkel való együtt szedéséhez "fokozott orvosi ellenőrzés" szükséges. Ön szerint helyettesítheti ez a Rivotrilt? Előre is nagyon köszönöm válaszát!

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a gyógyszerhatás témában

        Tisztelt Kérdező, A Rivotril, - mint ahogy a Grandaxin is, - egyénileg eltérő módon hat. Ezért elképzelhető, hogy jobb tapasztalatai lennének a Grandaxinnal, de ezt ki kéne próbálni. A Rexetinből a 60 mg a megengedett maximális dózis, ha ebben a mennyiségben nem hatékony, akkor lehet, hogy ennek a lecserélésben kéne gondolkodni. Ebben az adagban akár ez is felelős lehet a mentális működésben megmutatkozó panaszokért. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Kérdés: 2019. szeptember 28., 12:49; Megválaszolva: 2019. október 07., 22:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.