Szívverés téma

Hogyan csökkenthetjük a magas nyugalmi pulzusszámot?

Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus - 2023.02.03. 09:33
A percenként mért szívverés számát nevezzük pulzusnak, amely akkor nyugalmi, ha éppen nyugalomban vagyunk, tehát nem mozgunk, nem élünk meg stresszhelyzetet. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa szerint, ha a nyugalmi pulzusszámunk is magas, azt mindenképpen ajánlatos kivizsgáltatni.

Fennáll-e önnél a szívritmuszavar kockázata?

Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta - 2021.05.30. 15:36
A szívritmusunkat számos természetes jelenség is befolyásolhatja, de bizonyos állapotok már kórosnak tekinthetők. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta segít megérteni, mi vezethet a normális szívveréstől a szívritmuszavarig.

Szívdobogásérzés: Mikor forduljon orvoshoz?

Springmed - Dr. Kullmann Tamás - 2017.09.27. 13:11
Egészséges ember a saját szívverését nem érzékeli. Előfordul azonban, hogy egy-egy ütés korábban vagy később érkezik. Mit jelent, ha mégis érzékeli a szívverését, amely hevesebb a megszokottnál?
A diagnosztikus megfigyelés vagy folyamatos kórházi ellátás végett gyógyintézetben lévő beteg szívműködését, légzését vagy hőmérsékletét folyamatosan követni kell, de a páciens nem lehet folyamatosan az őrzőszobában, már csak a külső laboratóriumban végzett vizsgálatok miatt sem.

Szívműködés

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011.09.15. 13:31

A szív ingerképző központjai a jobb pitvar falában lévő színuszcsomó és a jobb pitvar alsó részében lévő pitvar-kamrai csomó. A színuszcsomó előidézi a pitvari szívizomrostok összehúzódását. Az ingerület a pitvar-kamrai csomón keresztül a kamrákhoz továbbítódik és a kamrák összehúzódását váltja ki. 

Szívműködés közben kétféle szívhang hallható: szisztolés és diasztolés hang.

Az élővilág sok tagjára érvényes, hogy várható életkoruk összefügg a pulzusszámmal: az él tovább, amelyiknek a szíve lassabban működik. Az ember ugyan ilyen szempontból kivétel, de bizonyos helyzetekben, betegségekben előnyös, ha a szívműködés lassítható.

Stresszérzékelés elektronikusan

Medipress - 2010.04.01. 18:23
Svájci kutatók olyan elektronikus stresszérzékelők kifejlesztésén fáradoznak, amelyek képesek lesznek észlelni a mindennapjainkban jelentkező stressz szintet.

Sürgősségi/Mihamarabbi ellátást igényelnek testi panaszaim?

Orvos valaszol - Dr. Szanyi Andrea - 2014.10.22. 18:35
Kedves Doktor Úr/Hölgy! Tüneteim a következők: folytonos, állandó erős szívverés, ami szabad szemmel látható: a papír ritmusosan mozog a kezemben, a pohárban lévő víz rezeg, a kezeim nyugalomban rezegnek, sokszor ha bizonyos pozitúrában ülök, akk

Nyitott szájnál miért hallom a szívdobogásom?

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra - 2011.04.22. 08:48
Tisztelt Dr.- Nő/Úr! Érdekes jelenséget tapasztalok egy ideje, amit régebben soha nem éreztem. Gyakran a szív lüktetését nyitott szájnál a garatból hallom. Ez nem egy általános dolog, tehát nem minden (száj nyitásra) alkalomra igaz, és amikor halla

Szivverés

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010.11.03. 15:11
Azt szeretném megtudni, hogy itt ott gyorsabban ver a szivem a leggyorsabb 108volt. A sulyom 99kg a vérnyomásom 114 ez jo vagy keressek fel orvost vele.nem tul gyakran jelentkezik. Mellé megjegyezném, hogy depresszios vagyok most fogjuk megkezdeni a