Szívdobogás, laborértékek

Tisztelt Doktornő! Körülbelül 2 hónapja étkezési kihágás után (erőszen fűszeres, csípős étel, csokoládé, bor) gyomorhurutra utaló tüneteim voltak; hidegrázás, emelkedett pulzus, ingadozó vérnyomás, feszülő gyomortájék, sárgás széklet, fáradékonyság. Diétába kezdtem és jobban lettem, bár hetekkel később egy napig megint volt émelygés, fáradékonyság (odaégett ételnek tudtam be) . Az utóbbi hetekben érzékelem a következőket: fázékonyság; kevésbé bírom a terhelést (igaz, sportolni sem sportoltam egy ideje) , és magasabb a nyugalmi pulzusom. EKG és szívultrahang készült, ezek nem mutattak kórosat, de a pulzusom a vizsgálatkor is magas volt: 118 bpm (itthon a napokban 90 és 100 között mértem, korábban 80 és 90 között volt) . Vérnyomás: 141/87 Hgmm (rendelőben) . A laborértékeim: A GPT 54 U/L-ről 37-re csökkent (2021. november közepe-vége) , december végére tovább csökkent: GPT (ALAT) 23 U/L , majd újra megemelkedett (január 10.): 43 U/L. GOT, GGT, Alkalikus foszfatáz, LDH értéke, Prot. INR, albumin, amiláz, lipáz, összfehérje stb. normális. A bilirubin értékek enyhén emelkedettek: Dec. 23.: Totál bilirubin 23,7 umol/L * (5,0 - 21,0) Direkt bilirubin 4,1 umol/L * (0,0 - 3,4) Január 10.: Totál bilirubin 24,6 umol/L * (5,0 - 21,0) és a CRP: Dec. 23.: C reaktív protein (CRP) 5,40 mg/L * (0,00 - 5,00) jan. 10.: C reaktív protein ultraszenzitív (hsCRP) 4,92 mg/L * (0,10 - 1,00) A szív vizsgálatát végző kardiológus szerint ezek az értékek még zajló gyulladásra utalnak, ami okozhat pulzusemelkedést. Mennyire aggasztóak ezek az értékek, tünetek, és milyen vizsgálatot érdemes még elvégezni? Előre is köszönöm!

Dr. Molnár Dóra válasza szapora szívverés témában

Kedves Kérdező! Azt nem írja, hogy volt- e hasi ultrahang, ugyanis epehólyag bántalom, hasnyálmirigy izgalom is okozhat ilyen panaszokat. A tünetek hátterénnek tisztázására gasztroenterológiai kivizsgálás javasolt, a szaporább pulzust én is másodlagosnak tartom.

Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel: Molnár Dóra

Kérdés: 2022. január 12., 16:55; Megválaszolva: 2022. január 13., 18:52
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Inappropriate sinus tachycardia
Tüdő, szív, vagy egyéb betegség?...
Tisztelt Szakértők! 27 éves, vékony testalkatú, rendszeres ülő munkát végző férfi vagyok. COVID-os nem voltam, a Moderna oltást kaptam I. –...
Szívritmuszavar?
Concor cor elhagyása
Tisztelt Doktornő! Március végén Covid fertőzésem volt, amely alatt magas pulzusszám miatt Concor cor 2,5 mg tablettát írt fel a háziorvosom....
Hirtelen szívdobogás és enyhe...
Tisztelt Doktornő! Kb. 2 éve kezdődött az a jelenség nálam, hogy hirtelen, minden előzmény nélkül hevesen elkezd verni a szívem, a fejemet...