Lassú szívverés - Hosszabb életet jelenthet?

MTI
megjelent:

Az élővilág sok tagjára érvényes, hogy várható életkoruk összefügg a pulzusszámmal: az él tovább, amelyiknek a szíve lassabban működik. Az ember ugyan ilyen szempontból kivétel, de bizonyos helyzetekben, betegségekben előnyös, ha a szívműködés lassítható.

Optimális pulzusszám
Pulzusszám-kalkulátor>>

Már léteznek gyógyszerek, melyek kedvező hatásának ez a titka - hangzott el az Európai Kardiológusok Társaságának idei kongresszusán Stockholmban. Egy amerikai kutató, H.J. Levine 1997-ben matematikai összefüggéssel igazolta: az emlősök élethosszúságát az szabja meg, hogy milyen gyors a szívműködésük.Az egérnek gyosan kattog a szíve, és akkor is legfeljebb egy-két évig húzza, ha nincs macska a közelben, az elefántszív viszont percenként csak néhányszor üt, az állat élettartama pedig 60-70 esztendő. Élete során az egér és az elefánt szíve nagyjából ugyanannyiszor húzódik össze. Az összefüggés emberre ilyen mértékben nem igaz, de azt régóta vizsgálják, hogyha sikerülne olyan gyógyszert létrehozni, mely lassítja az emberi szívműködést, az nem lenne-e kedvező hatású szívbetegségekben.

Már évtizedekkel korábban megjelent egy gyógyszercsoport, a bétablokkolók, melyek bizonyos szíveltérésekben igen fontos, javító szerepet játszanak. Ezeknek a készítményeknek azonban sokféle, egyéb hatása is van, mint a szív lassítása és ez bonyolította a helyzetet. Néhány éve a kutatók kifejlesztettek egy olyan gyógyszert, mely a szívben lévő ingerképző-ingervezető rendszerben bizonyos ionáramlási folyamatot befolyásol, ezáltal a szívműködés lassúbb lesz. Az ivabradin nevű készítménnyel végzett hatalmas tanulmányt, az angol címéből alkotott betűszó alapján SHIFT vizsgálat eredményeit a kongresszusi ismertetés mellett az angol orvosi hetilap, a Lancet közölte.

A részt vevő 6558 szívelégtelenségben szenvedő beteget 37 országban gyűjtötték össze és kezelték szigorúan ellenőrzött, azonos feltételek szerint. A betegek fele szedett ivabradint a jelenleg javasolt gyógyszerek mellé, a többiek a most optimális kezelést kapták. A nemzetközi munkacsoport a svéd Karl Swedberg vezetésével kimutatta, hogy a szívműködést lassító ivabradin jelentősen javítja a szívelégtelenségben szenvedő betegek állapotát. Gondos orvosi ellenőrzés mellett bizonyos betegségekben a szívműködés lassítása a vizsgálat tanúsága szerint csökkenti a kórházba visszakerülés esélyeit és javítja a túlélést.

(MTI)

Cikkajánló

Pulzus
A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvosdiagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Wafa Dina, orvostanhallgató
Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.