Terhességi magas vérnyomás - Mégsem segítenek a vitaminok?

MTI
megjelent:

A preeklampszia elnevezésű állapot a terhesség során alakulhat ki, magas vérnyomással jár, és a várandós nő vizeletében fehérje jelenik meg.

A nagy dózisban szedett C és E vitamin nem előzte meg a terhességi magas vérnyomás kialakulását - közölték szerdán amerikai kutatók. A mintegy 5 ezer nőt érintő, négy és fél évig tartó teszt eredményéről a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban számoltak be a szerzők.

James Roberts, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa kutatócsoportjával úgy találta, hogy a két vitaminból legnagyobb adagot szedő nőknél 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás várandósságuk alatt azokhoz képest, akik placebót szedtek.

A vizsgálat szerint a nagy mennyiségű, napi 1000 milligramm C vitamin és 400 NE (nemzetközi egység) E vitamin nem csökkentette más problémák előfordulásának arányát sem, így a kis születési súly vagy a császármetszés sem lett ritkább.

A nagy létszámú tanulmányra azért került sor, mert egy kis mintával, 283 nő részvételével lefolytatott korábbi vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a két vitamin nagy dózisban szedve 60 százalékkal csökkentette a preeklampszia kialakulásának kockázatát.

A preeklampszia (vagy terhességi toxaemia) elnevezésű állapot a terhesség során alakulhat ki, magas vérnyomással jár, és a várandós nő vizeletében fehérje jelenik meg. A kezeletlen állapot akár végzetes következményekkel is járhat a kismamára és a magzatra nézve.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Budai Kardioközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-specialista
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.