• Pacemaker - Mennyire kockázatosak a mobiltelefonok és más eszközök?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Az elektromágneses teret sok elektromos készülék generálja, mely interferenciát okozhat a közelében lévő szívritmus-szabályozó pacemakerben, ami így a szívverést kellemetlenül megváltoztathatja.

    Sok beteg bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy mi okoz veszélyt. A jó hírünk, hogy a modern pacemakereknél a kölcsönhatások jóval ritkábbak, mint korábban. Cikkünkből megtudhatja, milyen helyzetekben kell óvatosnak lennie, és mikor van biztonságban.

    Hirdetés

    Mobiltelefon

    Az olyan modern mobiltelefonoknál, mint az okostelefonok, az interferencia kockázata alig létezik, csak a tesztek során fordult elő, mikor a készüléket közvetlenül a szívritmus-szabályozó felé helyezték a bőrön. Éppen ezért nem szabad a mellkasnál lévő zsebben hordani a mobiltelefonját, de a korábban ajánlott 15 cm távolságot ma már nem szükséges tartani.

    MP3 lejátszó

    Az MP3 lejátszó nem jelent problémát, ugyanakkor az utókezelési vizsgálat alatt zavarhatja az adatátvitelt a programozó készülék és a pacemaker között. Ezért az ilyen alkalmak előtt kapcsolja ki a készüléket!

    Fejhallgató

    A fejhallgatókban és hangszórókban mágnes van, amely zavarhatja a pacemakert, ezért soha ne tegye oda, ahol a pacemaker van! Egyébként teljesen ártalmatlanok.

    Lopásgátló az üzletekben

    Sok üzlet van elektronikus biztonsági rendszerrel felszerelve, ami, ha valaki lopni akar, sípol. Ezen az elektromos kapun a lehető leggyorsabban kell áthaladnia, 60 cm távolságot tartva tőle, ha pacemakere van, 40 cm-t, ha defibrillátort hord.

    Fémdetektor

    A reptéri biztonsági ellenőrzésnél fémdetektorokat használnak. Függetlenül attól, hogy ez kapu- vagy kézi detektor, teljesen veszélytelenek a pacemakert viselőkre.

    Légi és vasúti közlekedés

    A repülőgéppel vagy vonattal történő utazás esetén sem vonatkozik semmilyen korlátozás a pacemaker viselőire. Ugyanakkor a szívbetegség önmagában jelentheti azt, hogy bizonyos óvintézkedésekre, korlátozásokra lehet szüksége az utazás alatt. Beszéljen erről orvosával még jóval az indulás előtt!

    Elektromos áram otthon

    A lakásban lévő elektromos vezetékek biztonságosak a pacemaker viselői számára, de az olyan elektromos készülékeket, mint a lámpák, mindig megfelelően földelni kell. Sérült eszközöket ne használjon!

    Indukciós tűzhely és mikrohullámú sütő

    A háztartási készülékek egyik speciális osztályába tartoznak az indukciós tűzhelyek, melyek erős mágneses mezővel melegítik az ételt. Ennek ellenére még a szívritmus-szabályozó készülékkel élő betegek is használhatják őket, de legalább 25 cm távolságot kell tartaniuk! A mikrohullámú sütők használata nem jelent problémát.

    Távvezeték

    Egyes pacemakerrel élő betegek nyugtalanok, ha nagyfeszültségű távvezeték alá kell menniük. Ne aggódjon! Sem a levegőben lévő, sem a földalatti kábelek nem okoznak interferenciát a pacemakerrel.

    Testzsírt mérő mérlegek

    A testzsírt mérő mérlegek a test zsírmennyiségét a testbe küldött áramon keresztül mérik. Annak ellenére, hogy a kockázat alacsonynak tűnik, a szakértők egyelőre nem tanácsolják ezek használatát. Nem áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy egyértelmű kockázatértékelést lehessen végezni.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
     Bildergalerie: Herzschrittmacher: Wie riskant sind Handys & Co? (NetDoktor.de)
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2020.02.28 13:03, Megjelenés: 2020.02.28 13:03
    Címkék: Pacemaker,
   • Cikkajánló

    Száraz szem

    Száraz szem

    Dr. Cserháti Zoltán

    A száraz szem okai és hajlamosító tényezői. Mire figyeljünk?

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    COVID-19 - Miért jelent nagyobb kockázatot a szívbetegek körében?

    A pandémiát okozó koronavírus nemcsak tüdőgyulladást okoz, hanem hatással van a szív- és érrendszerre is. Emiatt magasabb a komplikációk aránya az idősebbeknél, cukorbetegeknél, magas vérnyomással küzdőknél.

    A koronavírus miatt tapasztal éjszakai erős szívdobogást?

    A jelenlegi helyzet még a viszonylag higgadt embereket is szorongással töltheti el, sokan akár éjszaka is erős szívdobogásra ébrednek. Dr. Vaskó Péter a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, hogy mik lehetnek a jelei annak, ha nem csak a stressz viszi fel a pulzust.

    A szívritmus-szabályozó (pacemaker)

    Ahhoz, hogy szívünk elláthassa testünkben feladatát, szükséges, hogy összehúzódó képessége és a benne levő billentyűk működése tökéletes legyen. Mindez mégis kevés, ha a szívünk túl kevésszer vagy túl sokszor húzódik össze. Ekkor lép közbe a modern orvostudomány egyik vívmánya, a pacemaker.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.