Pacemaker - Mennyire kockázatosak a mobiltelefonok és más eszközök?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Az elektromágneses teret sok elektromos készülék generálja, mely interferenciát okozhat a közelében lévő szívritmus-szabályozó pacemakerben, ami így a szívverést kellemetlenül megváltoztathatja.

Sok beteg bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy mi okoz veszélyt. A jó hírünk, hogy a modern pacemakereknél a kölcsönhatások jóval ritkábbak, mint korábban. Cikkünkből megtudhatja, milyen helyzetekben kell óvatosnak lennie, és mikor van biztonságban.

Mobiltelefon

Az olyan modern mobiltelefonoknál, mint az okostelefonok, az interferencia kockázata alig létezik, csak a tesztek során fordult elő, mikor a készüléket közvetlenül a szívritmus-szabályozó felé helyezték a bőrön. Éppen ezért nem szabad a mellkasnál lévő zsebben hordani a mobiltelefonját, de a korábban ajánlott 15 cm távolságot ma már nem szükséges tartani.

MP3 lejátszó

Az MP3 lejátszó nem jelent problémát, ugyanakkor az utókezelési vizsgálat alatt zavarhatja az adatátvitelt a programozó készülék és a pacemaker között. Ezért az ilyen alkalmak előtt kapcsolja ki a készüléket!

Fejhallgató

A fejhallgatókban és hangszórókban mágnes van, amely zavarhatja a pacemakert, ezért soha ne tegye oda, ahol a pacemaker van! Egyébként teljesen ártalmatlanok.

Lopásgátló az üzletekben

Sok üzlet van elektronikus biztonsági rendszerrel felszerelve, ami, ha valaki lopni akar, sípol. Ezen az elektromos kapun a lehető leggyorsabban kell áthaladnia, 60 cm távolságot tartva tőle, ha pacemakere van, 40 cm-t, ha defibrillátort hord.

Fémdetektor

A reptéri biztonsági ellenőrzésnél fémdetektorokat használnak. Függetlenül attól, hogy ez kapu- vagy kézi detektor, teljesen veszélytelenek a pacemakert viselőkre.

Légi és vasúti közlekedés

A repülőgéppel vagy vonattal történő utazás esetén sem vonatkozik semmilyen korlátozás a pacemaker viselőire. Ugyanakkor a szívbetegség önmagában jelentheti azt, hogy bizonyos óvintézkedésekre, korlátozásokra lehet szüksége az utazás alatt. Beszéljen erről orvosával még jóval az indulás előtt!

Elektromos áram otthon

A lakásban lévő elektromos vezetékek biztonságosak a pacemaker viselői számára, de az olyan elektromos készülékeket, mint a lámpák, mindig megfelelően földelni kell. Sérült eszközöket ne használjon!

Indukciós tűzhely és mikrohullámú sütő

A háztartási készülékek egyik speciális osztályába tartoznak az indukciós tűzhelyek, melyek erős mágneses mezővel melegítik az ételt. Ennek ellenére még a szívritmus-szabályozó készülékkel élő betegek is használhatják őket, de legalább 25 cm távolságot kell tartaniuk! A mikrohullámú sütők használata nem jelent problémát.

Távvezeték

Egyes pacemakerrel élő betegek nyugtalanok, ha nagyfeszültségű távvezeték alá kell menniük. Ne aggódjon! Sem a levegőben lévő, sem a földalatti kábelek nem okoznak interferenciát a pacemakerrel.

Testzsírt mérő mérlegek

A testzsírt mérő mérlegek a test zsírmennyiségét a testbe küldött áramon keresztül mérik. Annak ellenére, hogy a kockázat alacsonynak tűnik, a szakértők egyelőre nem tanácsolják ezek használatát. Nem áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy egyértelmű kockázatértékelést lehessen végezni.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Bildergalerie: Herzschrittmacher: Wie riskant sind Handys & Co? (NetDoktor.de)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Frissítve: 2023.03.05. 20:33, Megjelent: 2020.02.28. 13:03
Címkék: Pacemaker téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.