• Áramütés esetén életet menthet a pacemaker

    Szerző: MTI

    Egy 83 éves amerikai férfit a 240 voltos áramütés következményétől óvta meg a mellkasába beoperált pacemaker, mert - mint az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának folyóiratában olvasható - visszaütött.

    Milliók élnek úgy, hogy szívműködésüket elektromos szívritmus-szabályozó, világszerte elfogadott, angol nevén pacemaker segíti. Először egy skót élettanász, J.A. McWilliams figyelte meg 1899-ben, hogy elektromos ingerlésre az álló szív összehúzódik, sőt ritmusos ingerekkel szabályosan működik.

    Hirdetés

    A múlt században kifejlesztették azokat a pacemaker-változatokat, amelyek a mellkasba beültetve a túlságosan lassan működő vagy megállásra hajlamos szívet szükség szerint ingerelték. A folytatás az életveszélyes szívritmuszavarokat megszüntető műszer előállítása volt.

    A hirtelen szívhalál legtöbbször nem szívmegállás, hanem a vérkeringés leállása, mert a szív a ritmusos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd: nem pumpálja a vért, ami percek alatt az agy visszafordíthatatlan károsodásához vezet. A szívkamra remegése, a fibrilláció megfelelő áramütéssel megszüntethető. Az ilyen szempontból veszélyeztetett betegek mellkasának bőre alá beültetett defibrillátor pacemaker rögtön érzékeli a ritmuszavar elindulását, és áramütéssel helyreállítja a szívműködést.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Most olyan esetről számoltak be, amely a világon még soha nem fordult elő. Egy 83 éves férfi zuhanyozni kezdett, és hogy el ne csússzon, belekapaszkodott a falra szerelt fémrúdba. A rúd véletlenül érintkezett egy 240 voltos áramforrással: az idős férfi az áramtól rángatózni kezdett, és nem tudta elengedni a csövet. Szerencséjére defibrillátor pacemakere volt.

    A műszer érzékelte a különös elektromos jelenséget, és kétszer ütött. A belső áramütés eredményeként a beteg elengedte a rudat, és kizuhant a zuhanyból.

    Ezek a műszerek folyamatosan fölveszik az EKG-görbét, így a folyóirat azt is bemutatta, miként ütött kétszer a pacemaker, ami után a szívműködés zavartalanul folytatódott.

    Defibrillátor


    Életünk fenntartója a vérkeringés, melynek alapfeltétele a pumpa, azaz a szív ritmusos, átlagosan percenként 72 alkalommal történő összehúzódása. A szívizom szabályozott összehúzódása pitvarban elhelyezkedő ritmus szabályozó sejtekből kiinduló és bonyolult vezetőrendszeren tovaterjedő elektromos ingerület hatására következik be, hatásos szívizom összehúzódás jön létre, ami a vért az ütőeres rendszerbe, létfontosságú szerveink felé továbbítja. Defibrillátor - Mikor és hogyan kell használni?>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.04.19 15:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Áramütés, villámcsapás - Mi a teendő?

    A mindennapi élet során számos veszélyforrás leselkedik ránk, melyek egy óvatlan pillanatban súlyos sérüléseket okozhatnak. Ezen veszélyforrások közül kiemelendő az elektromos áram, melynek hatásai súlyos károsodásokat okozhatnak.

    Nyilvános defibrillátor mentette meg egy férfi életét az osztrák parlament épületében

    Nyilvánosan használható defibrillátor mentette meg egy férfi életét, aki az osztrák parlament épületében kapott szívinfarktust szombaton késő délután.

    Életet mentünk, segítsen Ön is! - Legyen teljes a magyar defibrillátor térkép!

    Országos kampány indult annak érdekében, hogy a lakossággal összefogva jöjjön létre Magyarország teljes defibrillátor térképe, valamint hogy mindenki ismerje meg a környezetében lévő készülékek helyét és használatát – jelentették be az összefogás résztvevői szerdán.

    A nőknél gyakoribbak a pacemaker okozta szövődmények

    Másként reagál a nők szervezete a pacemaker beültetésre, mint a férfiaké - bizonyította be kanadai kutatók vizsgálata.

    A hirtelen szívhalál háttere

    A váratlan, hirtelen szívhalál a gondosan vizsgált, világhírű sportolók esetében mindig érthetetlennek tűnik. Kanadai kutatók vizsgálata szerint már ilyenkor is többnyire szokatlanul korai koszorúér-betegség a halál oka.

    Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon

    Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon, évente 26 ezer. Az áldozatok közül sok élete megmenthető lenne, ha lenne a közelében valaki, aki azonnal elkezdené az újraélesztést.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.