orrnyálkahártya duzanata

Tisztelt Dr Nő! Orrpolippal 4 szer műtöttek 2 éven belül. Az utóbbi 3 hónapja volt. A nyálkahártyám még most sem húzódik össze. Nincs semmi levegőm. A rosta szövetek állandóan váladékot termelnek. 3 hétig minden reggel leszívták, utána lefertőtlenítették a FOG on. Sajnos semmi változás. Mometeson sandozt használtam már 2 éve Dimistával váltva. Már ennek sincs hatása, így most le vegyok tíltva róla. Most az utolsó próbálkozásunk a Prevalin NASODREN Felhígította a váladékot, szépen le lehetett szívni. Egy hete fejeztük be de, az orrnyálkahártyám meg sem mozdul. Nagyon el vagyok keseredve. Ha van javaslata, kérem segítsen. Tisztelettel: Zsuzsa

Dr. Gerencsér Emőke válasza Orrnyálkahártya duzzanata témában

Tisztelt Kérdező!

Önnek két év alatt 4x volt fess műtéte, de a polipok mindig kiújultak. A nyálkahártyája nem fog összehúzódni, erre hiába is vár, hisz pont ez az alapbetegsége.

Ha Önnek 3 hónappal a 4.polipműtét után nincs levegője, akkor az orrában mechanikai akadály van: polipok és/vagy orrsövényferdülés + orrkagyló duzzanat.

A rostasejtek műtét után pár hétig váladékoznak.Nagyon gondos utókezelést kapott, hisz naponta leszívták a területet.

Megpróbálták azt, hogy műtét után nasalis szteroidot alkalmazzon, de ezzel sem tudták megakadályozni a polipózis kiújulását.

a NASODREN egy nagyon jó kizárólag növényi hatóanyagot tartalmazó orrspray, amely úgy hat, hogy a képződött váladékot természetes úton, reflexesen kihajtja a melléküregekből. Tehát nem higítja fel a váladékot, hanem azt a váladékot, amit a nyálkahártya termel, kihajtja, csökkenti a nyílások vizenyőjét, de nem szívódik fel.

Nem hat az orrnyálkahártya hypertrophiára sem, a polipképződésre sem.

FESS műtét után már a 3. naptól alkalmazható ebből a célból abban az esetben, ha nincsenek polipok, azaz mindet kiszedték.

Ha a betegnek az orrában, vagy a melléküregekben polipok vannak, akkor NEM ADUNK NASODREN-t, mert a polip elzárja a kivezető nyílást, azaz nem tudja a feladatát ellátni.

Mivel Önnek 3 hónappal a műtét után nincs orrlégzése, tisztázni kell azt, hogy milyen az orrban és a melléküregekben az anatómiai helyzet. Ezt részben endoszkoppal, részben arckoponya CT-vel lehet tisztázni.

Az orrsövény kiegyenesíthető, az orrkagylók operálhatók / vagy zsugoríthatók.

A polipokat csak kioperálni lehet, azok nem fognak orrcseppekre eltűnni.

Amennyiben olyan állapotot örökölt, amely folyamatos és befolyásolhatatlan orrpolip képződéssel jár, semmi érdemi megoldást nem tudok írni Önnek.

dr Gerencsér Emőke

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2016. január 24., 18:45; Megválaszolva: 2016. január 25., 12:40
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Rejtélyes kór!
Kedves doktor úr! Remélem megoldást talál az eddig rejtélyes bajomra! Négy évvel ezelőtt egy reggelizés közben jött egy nyomás a fejembe...
Mi az audiogram alapján a BNO kódja?
Tisztelt Dr. Zaránd Rajmund doktor úr! Szeretném megkérdezni Öntől, hogy a mellékelt képen látható audiogramon feltüntetett halláscsökkenés...
Mitől van folyamatos orrdugulásom?
Tisztelt Doktornő! Hetek óta be van dugulva az orrom. Nem jár vele se folyamatos tüsszögés, se orrfolyás. Ha valami váladék orrfújás esetén...
Halláscsökkenés
Tisztelt Dr. Zaránd Rajmund, 4,5 éves fiú gyermekünk esetében sejt alapú halláscsökkenést diagnosztizáltak de minden eddigi információt...
Orrnyálkahártya duzzanata
Tisztelt Doktor Úr! 1,5 hónapja voltam Fül-orr-gégészeti vizsgálaton. A probléma lehetséges, hogy jóval korábbi, mert csak véletlenül vettem...