Hidegpárásítással a krupp ellen

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
frissítve:

A krupp ijesztő tünetekkel jelentkezik, de ritkán okoz életveszélyt. Sok szülő nem tudja, hogy a hideg, párás levegő segíti csökkenteni a kruppot okozó nyálkahártya-duzzanatot, ezért jó, ha ennek biztosítása a kezelés első lépése.

A vírus okozta megbetegedés során a gége és a gége alatti légúti nyálkahártya megduzzad, és beszűkítve a légutakat légzési nehezítettséget okoz. A szülőknek szóló tudnivalókat dr. Göndöcs Rita, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermektüdőgyógyásza foglalta össze a WEBBeteg számára.

Hidegpárásítás: nyitott ablak és hideg vizes csap

Kruppos roham esetén fontos, hogy a szülő megőrizze a nyugalmát, és a gyermekét is megnyugtassa. Az ijedtség erősítheti a panaszokat, a sírás pedig fokozza a légúti duzzanatot.

Az első lépés, hogy a felöltöztetett gyermeket ültessük nyitott ablak elé, ugyanis a hideg, párás levegő segíti csökkenteni a tüneteket okozó légúti nyálkahártya-duzzanatot. Hasonló hatás érhető el a hideg vizes csap megnyitásával is – ültessük a folyó víz mellé a gyermeket, hogy a párát be tudja szívni.

Krupp esetén a meleg párásítás semmiképpen nem ajánlott. Nyugtatók, lázcsillapítók adása szigorúan tilos, mert ezek hatóanyagai a légzőközpont működését gátolják.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A kruppos gyermeket javasolt minden esetben orvoshoz vinni. Amennyiben nagyon fiatal csecsemőnél alakul ki a krupp, ha a kínzó köhögés, nehézlégzés a párásítást követően sem javul, azonnali orvosi segítségre van szükség. Ha a gyermek az oxigénhiány következtében elkékült, ha orrszárnyi légzést tapasztalunk, vagy ha a panaszokhoz sípoló légzés is társul, haladéktalanul hívjunk mentőt!

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

dr. Göndöcs Rita gyermektüdőgyógyász
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.