Hidegpárásítással a krupp ellen

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

A krupp ijesztő tünetekkel jelentkezik, de ritkán okoz életveszélyt. Sok szülő nem tudja, hogy a hideg, párás levegő segíti csökkenteni a kruppot okozó nyálkahártya-duzzanatot, ezért jó, ha ennek biztosítása a kezelés első lépése.

A vírus okozta megbetegedés során a gége és a gége alatti légúti nyálkahártya megduzzad, és beszűkítve a légutakat légzési nehezítettséget okoz. A szülőknek szóló tudnivalókat dr. Göndöcs Rita, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermektüdőgyógyásza foglalta össze a WEBBeteg számára.

Hidegpárásítás: nyitott ablak és hideg vizes csap

Kruppos roham esetén fontos, hogy a szülő megőrizze a nyugalmát, és a gyermekét is megnyugtassa. Az ijedtség erősítheti a panaszokat, a sírás pedig fokozza a légúti duzzanatot.

Az első lépés, hogy a felöltöztetett gyermeket ültessük nyitott ablak elé, ugyanis a hideg, párás levegő segíti csökkenteni a tüneteket okozó légúti nyálkahártya-duzzanatot. Hasonló hatás érhető el a hideg vizes csap megnyitásával is – ültessük a folyó víz mellé a gyermeket, hogy a párát be tudja szívni.

Krupp esetén a meleg párásítás semmiképpen nem ajánlott. Nyugtatók, lázcsillapítók adása szigorúan tilos, mert ezek hatóanyagai a légzőközpont működését gátolják.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A kruppos gyermeket javasolt minden esetben orvoshoz vinni. Amennyiben nagyon fiatal csecsemőnél alakul ki a krupp, ha a kínzó köhögés, nehézlégzés a párásítást követően sem javul, azonnali orvosi segítségre van szükség. Ha a gyermek az oxigénhiány következtében elkékült, ha orrszárnyi légzést tapasztalunk, vagy ha a panaszokhoz sípoló légzés is társul, haladéktalanul hívjunk mentőt!

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

dr. Göndöcs Rita gyermektüdőgyógyász
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Már Romániában az ismeretlen...

Romániában is megjelent az Európában és Amerikában gyermekek körében terjedő, ismeretlen eredetű májbetegség - erősítette meg a bukaresti...

Világszinten új eljárást teszteltek...

A Pécsi Tudományegyetemen teszteltek a világon elsőként egy új, magnézium-kalcium alapú felszívódó implantátumot, amely újabb jelentős...

Mit tegyünk, ha kruppos a gyermek?

Ősztől tavaszig, a vírusos eredetű megfázások időszakában gyakori betegség a kisgyermekek körében a kruppos köhögés. Sok szülő retteg attól...

A krupp kiváltó okai és kezelése

A kruppot főleg vírus-, ritkábban baktériumfertőzés okozza. Jellegzetessége, hogy általában váratlanul, az éjszakai órákban kezdődő ugató vagy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.