• Hidegpárásítással a krupp ellen

    Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    A krupp ijesztő tünetekkel jelentkezik, de ritkán okoz életveszélyt. Sok szülő nem tudja, hogy a hideg, párás levegő segíti csökkenteni a kruppot okozó nyálkahártya-duzzanatot, ezért jó, ha ennek biztosítása a kezelés első lépése.

    A vírus okozta megbetegedés során a gége és a gége alatti légúti nyálkahártya megduzzad, és beszűkítve a légutakat légzési nehezítettséget okoz. A szülőknek szóló tudnivalókat dr. Göndöcs Rita, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermektüdőgyógyásza foglalta össze a WEBBeteg számára.

    Hirdetés

    Hidegpárásítás: nyitott ablak és hideg vizes csap

    Kruppos roham esetén fontos, hogy a szülő megőrizze a nyugalmát, és a gyermekét is megnyugtassa. Az ijedtség erősítheti a panaszokat, a sírás pedig fokozza a légúti duzzanatot.

    Az első lépés, hogy a felöltöztetett gyermeket ültessük nyitott ablak elé, ugyanis a hideg, párás levegő segíti csökkenteni a tüneteket okozó légúti nyálkahártya-duzzanatot. Hasonló hatás érhető el a hideg vizes csap megnyitásával is – ültessük a folyó víz mellé a gyermeket, hogy a párát be tudja szívni.

    Krupp esetén a meleg párásítás semmiképpen nem ajánlott. Nyugtatók, lázcsillapítók adása szigorúan tilos, mert ezek hatóanyagai a légzőközpont működését gátolják.

    Mikor forduljunk orvoshoz?

    A kruppos gyermeket javasolt minden esetben orvoshoz vinni. Amennyiben nagyon fiatal csecsemőnél alakul ki a krupp, ha a kínzó köhögés, nehézlégzés a párásítást követően sem javul, azonnali orvosi segítségre van szükség. Ha a gyermek az oxigénhiány következtében elkékült, ha orrszárnyi légzést tapasztalunk, vagy ha a panaszokhoz sípoló légzés is társul, haladéktalanul hívjunk mentőt!

    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    dr. Göndöcs Rita gyermektüdőgyógyász
    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    Módosítva: 2018.11.26 10:39, Megjelenés: 2018.11.26 10:42
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Sejtes letapadás (veleszületett fitymaszűkület)

    A gyermekeknél születés után a pénisz előbőre többnyire nem hátrahúzható, ezért ezt az állapotot veleszületett fitymaszűkületként jelöli a nemzetközi irodalom.

    Honnan tudhatom, hogy koronavírusos-e a gyermekem?

    Kezeljük még a tünet nélküli, egészségesnek látszó gyereket is úgy, mintha fertőzött volna. Hiszen bármennyire is a megszokott módon viselkedik, ő is potenciális vírushordozó lehet, nem csak az a gyerek, aki lázas, aki köhög - szól Novák Hunor gyermekorvos a szülőkhöz.

    Mit tegyünk, ha kruppos a gyermek?

    Ősztől tavaszig, a vírusos eredetű megfázások időszakában gyakori betegség a kisgyermekek körében a kruppos köhögés. Sok szülő retteg attól, hogy éjjel ismét arra a csúnya, ugató jellegű köhögésre ébred, amit korábban is hallott már a gyermekétől. Mit tehetünk ebben az esetben?

    A krupp kiváltó okai és kezelése

    A kruppot főleg vírus-, ritkábban baktériumfertőzés okozza. Jellegzetessége, hogy általában váratlanul, az éjszakai órákban kezdődő ugató vagy lónyerítéshez hasonlító köhögéssel, rekedtséggel indul.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások