Barret jelenség

Tisztelt Doktorúr! Segítene kérem értelmezni a leletem? 36 éves vagyok nincs alapbetegségem vagyis ma derült ki a reflux gyomortükrözés alkalmával! Az lenne a kérdésem hogy a fogsor alatt 16 cm alatt elhelyezkedő ovális folt (Barrett jeenség?) amiből nem tudtak szövetmintát venni… az nem gond? Őszintén szólva nagyon megijedtem (bepánikoltam) a Barrett-jelenségen, (ami ugye csak feltételezés) hogy nyelőcsőrák alakulhat ki belőle?A kérdésem az volna hogy nem lehet azt a foltot onnan eltűntetni hogy az esélyét se adjuk meg annak hogy kialakul? mindig azt mondják az orvosok akkor lehet jó prognózisú egy kimenetel ha azt időben észreveszik… sajnos az interneten mindenhol azt írják hogy a Barrett rákmegelőző állapot… ez mit jelent? Soha nem dohányoztam nem fogyasztok alkoholt…Ön szerint ha rendszeres kontroll van és a gyógyszer Pantoprazol akkor ennyi elég lehet? Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát!

Dr. Plósz János válasza ectopiás gyomornyálkahártya sziget témában

A Barrett laesio a nyelőcső-gyomor határon helyezkedik el, a leírt eltérés ectopiás (nem az adott szervben megjelenő) gyomornyálkahártya-szigetnek tűnik, mely aggodalomra nem ad okot. A kontroll és a gyógyszer elég.

Kérdés: 2022. szeptember 06., 09:22 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 08., 09:04
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Metaplasia
Tisztelt Doktor ur! Lassan két éve egy etelmergezes miatt szenvedek a beleimmel meg a gyomrommal.Többször kaptam Normixot illetve egyszer...
Gyomorszáj fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! A gyomorszáj problémám 2 évvel ezelőtt kezdődött. Nem mondanám kifejezett fájdalomnak, inkább egy feszítő érzés a...
Gyomorgörcs
Üdvözlöm! A problémám, amivel felkeresem Önt, a következő: kb 8-10 hónapja bizonyos időközönként, nagyjából havonta - másfél havonta...
Izomfájdalom vagy PTX?
Tisztelt Doktor Úr! Tegnap este tv nézéskor a bal bordám középtáján olyan érzésem volt mintha beszorult volna a levegő. Kicsit nyújtottam...
Pantoprazol hosszútávú szedése
Tisztelt Doktor Úr! Egy évvel ezelőtt kezdtem szedni pantoprazol tartalmú gyógyszert. Refluxos panaszokkal jártam gasztroenterológián, ahol...