Szájnyálkahártya elváltozás

Tisztelt Doktornő! Kb. 3 éve visszatérő bal oldali szájnyálkahártya duzzanat jelentkezik nálam a bal felső szájnyálkahátrtyán (az orca felőli részen) . Ilyenkor a fültövem mögött is kicsi duzzadt, húzó érzést érzek. A fültőnél kívülről nem látszik semmi, ha kicsit erősebben megtapogatom a fültő és állkapocs közötti területet enyhe csomósságot érzékelek, a terület pedig tapintásra fájdalmas. Ez a jelenség maximum egy hétig szokott tartani, majd elmúlik. Mai napon is reggel duzzanatot éreztem a számban bal oldalon, és mikor belenéztem azt tapasztaltam, hogy sosem volt ekkora a duzzanat. A duzzanat körül pedig fehér erezettséget-foltokat látok, ami különösen megijeszt (a fültövemnél most is csak kis csomósság érzés és fájdalmas tapintás) . Mostanában nem néztem a szájüregembe, korábban pedig nem tapasztaltam ilyen fehéres foltokat, legutóbb 6 hónapja vettem részt általános fogászati szűrővizsgálaton, amin semmi különös elváltozást nem említett a fogorvos. Mellékelem a fotót, amin jól látszik a duzzanat és a fehér foltosság a szájnyálkahártyán (bal oldalt a felső-hátsó fogsor melletti szájnyálkahártya rész) . Fogászati ellenőrzésre hamarosan eljutok, viszont nagyon aggódom, hogy ez valami súlyosabb dolog és további vizsgálatra is el kellene mennem. Ami miatt különösen aggaszt ez az elváltozás, hogy 2021. decemberében meningeomát állapítottak meg nálam (aminek növekedését szakemberek segítségével "követünk") és tudom, hogy nagyon ritkán képez áttéteket, mégis aggódom nincs e köze ehhez. Azt szeretném kérdezni, hogy a mellékelt kép alapján lehet e következtetni valamilyen súlyosabb kórképre (pl. rákos elfajulás, súlyos gyulladás, rák előtti állapot)? Lázam nincs, kissé fáradékony vagyok, valamint a duzzanat kissé érzékeny. Megtisztelő válaszát köszönöm!

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza szájnyálkahártya elváltozás témában

Tisztelt Kérdező!

Javasolom mielőbb fogorvos felkeresését, akár ez történhet a területileg illetékes fogászati klinikán, fogászati ügyeleten is. Bennem az ismétlődések és a tünetek miatt felmerül, hogy esetleg nincs-e hajlama nyálkövességre (ami a szájban lévő mikroorganizmusok és levált hámsejtek összetapadása, amik egy szerves magot alkotnak, ahonnan a megfelelő pH koncentráció esetén foszfátok csapódnak ki ), valójában nem ez áll-e a panaszai hátterében, vagy esetleg valami krónikus irritáció talaján alakulnak-e ki ezek az elváltozások. (dohányzás, esetleges fogpótlás jelenléte stb) Legvalószínűbb talán a nyálmirigy duzzanata, gyulladása, (ennek a hátterében lehet nyálkő, vagy más is) de ennek megállapítása vagy kizárása mindenképpen fizikális vizsgálatot szakembert igényel. A primer meningeománál nem jellemző, hogy áttétet ad, főleg a szájüregbe. Áttétet jellemzően a tüdő körül ad, ha ad, de viszonylag ritkán. Javasolom, hogy keressen fel mielőbb fogorvost és vizsgáltassa meg a szájüregét.

üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2022. április 23., 20:15; Megválaszolva: 2022. április 24., 19:52
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Agyi MR vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi agyi MR vizsgálat eredményét szeretném megkérdezni Öntől, pontosan mit is jelent, és van e félnivalóm, illetve...
Kontrasztanyagos szív CT pajzsmirigy...
Tisztelt Doktor Úr! Ausztriában Irenat cseppeket (perchlorat védelem) adnak be a pajzsmirigy betegeknekjódot tartalmazó kontrasztanyagos szív CT...
Látható e törés a röntgen...
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy a csatolt képeken látható e bordatörés? Képalkotás után csak a képeket kaptam meg lelet elvileg egy...
Mr lelet véleményezése
Kisgyermek balesetével/röntgennel...