Szájnyálkahártya elváltozás

Tisztelt Doktornő! Kb. 3 éve visszatérő bal oldali szájnyálkahártya duzzanat jelentkezik nálam a bal felső szájnyálkahátrtyán (az orca felőli részen). Ilyenkor a fültövem mögött is kicsi duzzadt, húzó érzést érzek. A fültőnél kívülről nem látszik semmi, ha kicsit erősebben megtapogatom a fültő és állkapocs közötti területet enyhe csomósságot érzékelek, a terület pedig tapintásra fájdalmas. Ez a jelenség maximum egy hétig szokott tartani, majd elmúlik. Mai napon is reggel duzzanatot éreztem a számban bal oldalon, és mikor belenéztem azt tapasztaltam, hogy sosem volt ekkora a duzzanat. A duzzanat körül pedig fehér erezettséget-foltokat látok, ami különösen megijeszt (a fültövemnél most is csak kis csomósság érzés és fájdalmas tapintás) . Mostanában nem néztem a szájüregembe, korábban pedig nem tapasztaltam ilyen fehéres foltokat, legutóbb 6 hónapja vettem részt általános fogászati szűrővizsgálaton, amin semmi különös elváltozást nem említett a fogorvos. Mellékelem a fotót, amin jól látszik a duzzanat és a fehér foltosság a szájnyálkahártyán (bal oldalt a felső-hátsó fogsor melletti szájnyálkahártya rész). Fogászati ellenőrzésre hamarosan eljutok, viszont nagyon aggódom, hogy ez valami súlyosabb dolog és további vizsgálatra is el kellene mennem., Ami miatt különösen aggaszt ez az elváltozás, hogy 2021., decemberében meningeomát állapítottak meg nálam (aminek növekedését szakemberek segítségével "követünk") és tudom, hogy nagyon ritkán képez áttéteket, mégis aggódom nincs e köze ehhez. Azt szeretném kérdezni, hogy a mellékelt kép alapján lehet e következtetni valamilyen súlyosabb kórképre (pl. rákos elfajulás, súlyos gyulladás, rák előtti állapot)? Lázam nincs, kissé fáradékony vagyok, valamint a duzzanat kissé érzékeny. Megtisztelő válaszát köszönöm!

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza szájnyálkahártya elváltozás témában

Tisztelt Kérdező! Javasolom mielőbb fogorvos felkeresését, akár ez történhet a területileg illetékes fogászati klinikán, fogászati ügyeleten is. Bennem az ismétlődések és a tünetek miatt felmerül, hogy esetleg nincs-e hajlama nyálkövességre (ami a szájban lévő mikroorganizmusok és levált hámsejtek összetapadása, amik egy szerves magot alkotnak, ahonnan a megfelelő pH koncentráció esetén foszfátok csapódnak ki), valójában nem ez áll-e a panaszai hátterében, vagy esetleg valami krónikus irritáció talaján alakulnak-e ki ezek az elváltozások. (dohányzás, esetleges fogpótlás jelenléte stb) Legvalószínűbb talán a nyálmirigy duzzanata, gyulladása, (ennek a hátterében lehet nyálkő, vagy más is), de ennek megállapítása vagy kizárása mindenképpen fizikális vizsgálatot szakembert igényel. A primer meningeománál nem jellemző, hogy áttétet ad, főleg a szájüregbe. Áttétet jellemzően a tüdő körül ad, ha ad, de viszonylag ritkán. Javasolom, hogy keressen fel mielőbb fogorvost és vizsgáltassa meg a szájüregét. üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Megválaszolva: 2022. április 24.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Kissebb borsónyi gkemény göb a száj...
Tisztelt doktornő! Az elmúlt 2 hónapban sok szomorúság ért a magánéletemben. Korábban 3 éve volt melanómám egy anyajegyen, amit leműtottek sikeresen, azóta is...
Panoráma Röntgen Vizsgálata Daganat?
Üdv! A mai napom voltam egy fogorvosnál (szájsebésznél) ahol a szám belsejét vizsgáltattam meg mert furcsa fehér dolgokat vettem rajta észre, ami duzzadt az...
Röntgen kisgyerek
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 éves, AP medence, Lauenstein felvételt készítettek neki, sajnos egyedül kellett bemennie és azt mondja, hogy nem raktak fel...
Core emlő biopszia és fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Core emlőbiopszián kell átesnem. Amellett, hogy félek, mi, derül ki, félek a fájdalomtól is. Azt olvastam, hogy sok nőnek nem fáj, de...
Emlőbiopszia típusok
Tisztelt Doktor Úr! Emlőszűrésen az alábbi malignitásra gyanús elváltozásokat találták. A radiológus azt mondta, hogy röntgenvezérelt biopsziára van szükség....
Gerincsérv
Tisztelt Doktor ur! Ágyéki gerinc MR vizsgálaton voltam a napokban, de a leletet nem tudom értelmezni ebben kérném a segítségét: Kismértékű jobbra convex...