Nevelés téma

Gyermeknevelési naptár: kisiskolások

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán

A szülők legfontosabb tennivalói és buktatói a gyermek hatéves korától tízéves koráig.

A nevelés buktatói: A túlzott engedékenység

Szülőklapja.hu - Polgár-Nagy Ágnes pedagógiai-szakpszichológus individuálpszichológiai tanácsadó

Vannak gyerekek, akik az anyától való függést átfordítva követelőzők, irányítók, esetleg zsarnokok próbálnak lenni, akiket a felnőttek szolgáljanak, kiknek így a kezében van a keretadás, szabályfelállítás (pl. mit vegyen fel anya, kivel találkozhat, vagy mikor feküdjenek le a családtagok).

Az orvos válaszol: Hogyan szoktassam a saját ágyába?

WEBBeteg

Kisfiam másfél éves, és nem tudom, hogyan tudnám lassan átszoktatni a saját ágyába. Fél év múlva bölcsis lesz. Hogyan fog aludni délben, ha megszokta, hogy velem alszik? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

Életkorok pszichológiája: a kisgyermekkor

WEBBeteg - Kazimír Ágnes, pszichológus

Kisgyermekkorban a gyermek számára a világ még egész kicsi, amelyben a főbb szerepeket ő maga, szülei, és közvetlen környezete játsza. Azonban már ebben az "aprócska világban" is érhetik meglepetések és csalódások egyaránt.

A pszichológus válaszol: A fiam nem szereti a nőket?!

WEBBeteg

Van egy két és fél éves kisfiam, aki ha nővel vagy kislánnyal találkozik, azonnal ellenszenvet mutat irántuk, kiabál velük, néha megüti, rugdossa őket. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

Kezdő anyukáknak szóló tanácsok

Medipress

Egy új tanulmány szerint az első gyermekes anyukákkal táplálkozási szokásokkal kapcsolatos tanácsadás segíthet a gyermekkori elhízás kockázatának csökkentésében.

Nevelés és önbecsülés

Medipress

A Valenciai Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a büntetés, a megvonás és a szigorú szabályok negatív hatást gyakorolhatnak a család önbecsülésére.

Nevelés: A túlzott szigor következményei

Szülőklapja.hu - Polgár-Nagy Ágnes pedagógiai-szakpszichológus individuálpszichológiai tanácsadó

A nevelés másik oldala, amikor a szülő–gyerek kapcsolatban mi felnőttek átvesszük az teljes irányítást. Kényeztetéssel ellentétben, mindig mi szabjuk a gyereknek a kereteket, amik elég szűk mozgásteret biztosítanak.

A gyerekkori kivételezés felnőttkori depresszióhoz vezet

Medipress

Középkorukra nagyobb valószínűséggel lettek depressziósok azok a gyermekek, akiknek édesanyja kivételezett egyik-másik gyerekével. Az testvérekkel való nem egyenlő bánásmód valamennyi gyerekre hatással van, nem csak a pozitívan vagy negatívan kivételezettre.

Korai beiskolázás - Előnyös, vagy mégsem?

MTI

Nem előnyös a korai beiskolázás, épp ellenkezőleg: 13 százalékkal csökken annak az esélye, hogy azok a gyerekek, akik hatéves koruk előtt kezdik az iskolát, gimnáziumba kerüljenek - derítették ki német kutatók.