• Kezelhetetlen a gyermekem - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    Harmadik gyermekem minősíthetetlenül viselkedik, ha velem van. Ordít, nem fogad szót, össze-vissza rohangál. A szülés után korán vissza kellett mennem dolgozni, így a kicsire többnyire dadus vigyáz. Már ott tartok, hogy gyomorgörcsöm van, ha ki kell mennem vele az utcára. – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Odafigyelés és türelem

    A gyerekek ebben a korban nagyon igénylik a szülői gondoskodást. Az anya központi szerepet tölt be a gyermek életében, de ha nem érzi a jelenlétét és a törődését, gyakran lehetetlen viselkedésével igyekszik magára irányítani a figyelmét.

    Hirdetés

    Csak az orvosolhatja a problémát, ha a kicsi megkapja, amire vágyik, vagyis az anyai gondoskodást. Minden nap legalább egy órát csak a kisgyerekre kell szánni, amit azzal töltenek, amit ő szeretne. Tehát nem a bevásárlással, a tévé előtt vagy telefonálással, hanem játékkal, meséléssel, mondókázással, beszélgetéssel vagy sétával. Nagyon fontos a testi kontaktus is. Az anya gyakran vegye ölbe a kicsit, birkózzanak, lovacskázzanak vagy táncoljanak. A hangsúly azon van, hogy az anya kizárólag a gyerekre figyeljen.

    Munka és másik két gyermek mellett természetesen nehezen kivitelezhető a napi egy óra kizárólagos együttlét, de a minőségi időtöltés meghozza a kívánt eredményt. Már néhány alkalom után kiegyensúlyozottabb lesz a kicsi, és így a közös program mindkettőjük számára örömet fog okozni.

    Az izgágaság és a túlzott mozgékonyság ugyanakkor a gyermek személyiségéből is fakadhat, vagyis nem áll mögötte pszichés probléma. Az izgalmas szituációk lereagálása egyes gyerekekből szintén kiválthatja a nehezen kezelhetőséget. Ilyenkor nincs oka az anyukának a szégyenkezésre.

    Ha ezek ellenére mégis aggódik a gyermek fejlődéséért, három éves kora körül gyermekpszichiátriai ellenőrzésen vehetnek részt.

    (WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, általános orvos, pszichiáter szakorvos-jelölt)

    Módosítva: 2011.09.22 10:37, Megjelenés: 2011.09.22 10:37
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    A járvány pszichés zavarokat okozott az emberek többségénél

    A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt - derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.

    Anorexia - Hogyan tud a család segíteni? Hogyan tudjuk a családot segíteni?

    A családterápia a fiatal evészavaros betegek kezelésében a legfontosabb módszer a nemzetközi vizsgálatok tükrében. Az anorexia kialakulásához több - biológiai, egyéni és családi - tényező együttes jelenléte járul hozzá. A család sokat segíthet ennek a közösen megfejtendő rejtélynek a megoldásában. Ha a család hadra fogható és a családtagok készek felelősséget vállalni a kreatív együttgondolkodás jegyében, az azt jelenti, hogy a leghatékonyabb erőforrást sikerült mozgósítanunk.

    Hisztis a gyerekem - A pszichológus válaszol

    Egyedülálló anyuka vagyok, a szüleimnél lakunk. Van egy nagyon értelmes 2 éves kisfiam. Mintha nem lenne vele minden rendben... - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovat kérdéseiből.

    Hisztis gyerek nevelése - A pszichiáter válaszol

    Hogyan kezeljem 1 éves kislányom hisztijét? Próbálkoztam már azzal, hogy nem figyeltem oda rá, de nem adta fel. Nemrég kezdte, és nem szeretném, ha elkésnék a nevelésével, és egy kezelhetetlen hisztérika válna belőle. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások