• Az orvos válaszol: Testvérféltékenység

    Szerző: WEBBeteg

    7 hónapos ikreim vannak (egy fiú és egy lány). Érdeklődnék, hogy milyen tanácsai vannak annak érdekében, hogy a gyerekeknél ne alakuljon ki a természetesnél nagyobb féltékenység. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

     

      Tisztelt Doktornő!

    Héthónapos ikreim vannak (egy fiú és egy lány) érdeklődni szeretnék, hogy milyen tanácsai vannak annak érdekében, hogy a gyerekeknél ne alakuljon ki a természetesnél nagyobb féltékenység. Ha az egyiket ölbe veszem, a másik szemében már látszik ez az érzés, és egy kicsit tartok tőle. Köszönöm!
    Hirdetés

    A gyermekpszichológus válasza

    A testvérféltékenység témaköre sok és szerteágazó kérdést felvet. Elõször is, ne aggódjék! Bízzon önmagában és abban, hogy ikreinek meg tudja adni azt a figyelmet, törõdést és szeretetet, amelyre vágynak, amire szükségük van! Ön jó anya.

    A napi gondozásos feladatok mellett érdemes odafigyelnie arra, hogy amíg az egyikkel foglalkozik, addig szavaival, mosolyával legyen kontaktusban a másik babával is. Elég az is, ha hangosan meséli, mint egy riporter, hogy mit csinál most éppen a "terítéken levő" picivel : " nézd, most fogom a kenőcsös dobozt, - ezt a szép pöttyöset - (felémutatja) és most bekenem vele az arcát, ahogy mindjárt majd a tiedet is", stb.

    Mindig úgy fektesse, ültesse õket, hogy a várakozó testvér láthassa, hallhassa magát, magukat. Érdemes tartalékolnia, sõt gyűjtenie olyan kisebb tárgyakat (pl. színes rongyocskákat, dobozokat, tégelyeket), melyeket akkor, újdonságként kap meg a sorára várakozó, amikor ön a másik babával van elfoglalva.

    Ne aggódjon, ha kicsit nehezen fogadják el, hogy az anyukájukon osztozkodniuk kell. Néha sírnak, neheztelnek emiatt. Nem baj. Lényeg, hogy Ön tudja, hogy szereti őket és kitartásával, türelmével és szavaival, biztató mosolyával arra tanítja meg babáit, hogy "itt vagyok és szeretlek benneteket, bízhattok bennem, de én egy mami vagyok, ti meg ketten vagytok".

    A kicsiknek meg kell tanulniuk születésük elsõ percétől fogva, hogy vannak olyan dolgok, amelyeknek a kielégítése többé nem azonnal történik meg. Ez gyakran nem könnyű feladat, hiszen az anyaméhben minden szükségletük azonnal kielégült.

    Ikreknél ez a kérdés azért nehezebb, mert egyszerre, egy időben két követelőző akaratot és vágyat kellene kielégíteni és ez bizony a legjobb szándék ellenére sem megy. Kellõ szeretettel és következetességgel a gyerekek könnyedén megtanulják a pár perces várakozást és azt, hogy addig más foglalatossággal lekössék magukat (erre kellenek a gyűjtögetett apróságok).

    Mindig váltogassa a sorrendet, mikor melyik gyerekkel kezdi például a tisztába tevést, vagy bármit.

    Ha a téma részletesebben érdekli, kattintson erre a linkre, ahol ezzel a kérdéssel részletesen is foglalkozunk.

    Sok örömöt kívánok mindannyiuknak! Üdvözlettel:

    Kazimir Ágnes, gyermekpszichológus

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2013.02.14 23:23, Megjelenés: 2013.02.14 23:23
   • Cikkajánló

    Vízhajtót szed?

    Vízhajtót szed?

    Irinyi-Barta Tünde

    Többféle hatásmechanizmusú vízhajtó létezik. Mire figyeljen az étrendjét illetően?

    Új koronavírus

    Új koronavírus

    MTI

    Magyarországon nincs beteg, de minden kórház felkészült a betegek fogadására.

    Tanácsadás a csecsemők helyes mozgásfejlődéséről

    Mikor beszélünk megkésett mozgásfejlődésről? Mikor forduljunk szakemberhez? Mikor van szükség korai fejlesztésre? A többi között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a kezdő és gyakorló szülők.

    Jól vannak a debreceni négyes ikrek

    Jól vannak, szépen fejlődnek a debreceni női klinikán csütörtök este született négyes ikrek - számoltak be az orvosok és a szülők.

    Testvérféltékenység - Okok, jelek és megelőzés

    Az első gyermek születése gyakran igazi próbatétele a párkapcsolatnak is. Ennél már csak az a nehezebb, ha a meglévő kicsi mellé megérkezik a még kisebb, az új családtag, aki felforgatja a kialakított rendet és szokásokat, valamint a család szerkezetét is.

    Orvos válaszol: Nem akarok oviba menni!

    4,5 éves kislányomnak most indult el a középső csoport az oviban. Eddig semmilyen gondunk nem volt, imádott járni, délután alig lehetett elhozni az oviból. Most pedig ezt a három napot végigsírta az oviban. Ön szerint keressünk fel gyermekpszichológust? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Orvos válaszol: Gyermekkori magatartászavarok

    Hogyan lehet szeretet-teljesen kezelni a kirohanásokat, szófogadatlanságot, hisztit, kiabálást, értetlenséget, amit a kislányom produkál? Vajon mit tehetnék, hogy a kislányom és én is jobban érezzük magunkat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.