Szexuális élet: mikor kezdjék?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
Megjelent: 2018.01.17

Az első szexuális együttlétet követően az öröm, lelkesedés, boldogság mellett gyakran előfordul a csalódás, bűntudat, akár teljes kiábrándulás is. Minél felkészületlenebbül érik ezek az élmények a kamaszt, annál nagyobb kárt okoznak.

A téma cikkei

2/1 Szex: ne beszéljünk mellé!
2/2 Mikor kezdjék?

Napjainkban gyermekeink felgyorsult testi fejlődését tapasztaljuk, miközben a lelki érés egyre inkább kitolódik. Emellett a média, a reklámok soha nem látott mértékben építenek a szexualitásra, az interneten néhány kattintással elérhetőek (sőt kéretlenül is érkeznek) pornóoldalak, a gyermekek akarva, akaratlan igen korán kapcsolatba kerülnek a szexualitással. A szexuális életre nevelés, az ehhez kellő kultúra átadása ugyanakkor továbbra is többnyire elégtelen, bár az elérhető szakirodalmak száma örvendetes mértékben emelkedik. A durva, leegyszerűsítő, csupán a technikai kivitelezéssel foglalkozó filmek is sajnos könnyen hozzáférhetőek, amelyek a lelkileg, érzelmileg még fejletlen kamaszok esetében kifejezetten káros hatásúak lehetnek.

Szexualitás és kultúra

A szexuális élet az egyik legalapvetőbb emberi szükséglet, talán nincs is még egy ennyire intim magatartásforma, melyet rengeteg, országonként, koronként, kultúránként igen eltérő erkölcsi szabály befolyásol. Gondoljunk csak az ókori Rómára, ahol komoly orgiák is hozzátartoztak az ünnepi lakomákhoz. A középkorban viszont a szexualitást komoly prüdéria övezte, a katolikus vallás a nemi örömöket szégyenteljes, bűnös dolgoknak hirdette, a közösülést kizárólag a gyermeknemzéshez tartotta szükségesnek. A nemi aktust élvező nőket büntették, sőt boszorkányként olykor meg is égették. Ugyanakkor dívott a prostitúció, a leánykereskedelem, a jus primae noctis (a földesúrnak a mennyasszonnyal való első éjszakájának joga). Később ezek a szokások részben eltűntek (a prostitúció, mint ősi mesterség maradt), de még alig néhány évtizede is megszólták, tiltották a házasságon kívüli szexuális életet, a lányoktól elvárták, hogy szűzen menjenek férjhez. Magyarországon sokáig börtönnel büntették a homoszexualitást, holott az ókorban ez természetes részét képezte a szexuális kultúrának. Az eltelt időben pedig bebizonyosodott, hogy genetikailag is meghatározott szexuális variációról van szó, és az elmúlt évtized áttörést hozott társadalmi megítélésében. A mohamedán vallás napjainkban is engedélyezi a többnejűséget, míg katolikus területeken a többnejűség büntetendő, de dívik a szeretőtartás, melyet a mohamedánok ítélnek el. Korábban a mormonok körében is elfogadott volt a többnejűség, de ezzel azóta felhagytak.

A hippi mozgalmak idején a szexuális forradalom jegyében a kommunák tagjai között engedélyezett volt a párcsere, laza szexuális közösséget képeztek. Talán van összefüggés, talán nincs, de ezekben az években jelentek meg és terjedtek el az első fogamzásgátló tabletták, melyek az AIDS-pánik 80-as évekbeli kezdetéig a szabad szex segítői voltak. Ugyancsak fontos, hogy a XX. század második felére, az antibiotikumok elterjedésével a korábban halálos veszélyt jelentő fertőzések gyógyíthatóvá váltak, így az ezzel kapcsolatos félelmek is enyhültek.

Az állatvilággal szemben az embereknél a szexuális aktus utódnemző szerepe elvált az örömszerző funkciótól, ezzel jelentősen megváltoztatva, gazdagítva, bonyolítva a hozzákapcsolódó viselkedésmintákat. Az aktushoz igen változó, gyakran nagyon intenzív, szélsőséges érzelmek kapcsolód(hat)nak. Az öröm, lelkesedés, boldogság mellett előfordulhat csalódás, bűntudat, akár teljes kiábrándulás is. Ezért is fontos, hogy megfelelő tudás birtokában, testileg, lelkileg minél érettebben, lehetőleg bensőséges érzelmi kapcsolat során kerüljön sor az első szexuális együttlétre.

Érettség és ismeret

A nemi élet örömtelisége jelentős mértékben függ az egyén szexuális ismereteitől, testi és lelki érettségétől, önismeretétől, gátlásaitól, a partner felkészültségétől, de társadalmi, kortársi elvárásoktól is. A szexuális viselkedést ugyanúgy tanulni, illetve tanítani kell, kellene, mint az étkezést, járást, olvasást. Bár maga a funkció mindkét nemnél működik - férfiaknál többnyire spontán örömérzés is kíséri az ejakulációt (magömlést), míg nőknél hosszas tanulási, érési folyamat eredménye az orgazmus - a kölcsönösen kielégítő, örömöt okozó szexuális élet még számtalan egyéb tényezőtől (ismeretanyag, tapasztalatok, érzelmek) függ.

Az a jó, ha az első együttlétre nem kíváncsiságból, vagy kortársi nyomásra ("Jé, te még szűz vagy?") kerül sor, hanem olyan párkapcsolatban, ahol a felek lelkileg érettek, ismerik egymást, tekintettel vannak egymás igényeire és ideális esetben mindketten fel vannak készülve az együttlétre.

Persze a szexualitás nemcsak a nemi aktust jelenti, számos szexuális előjáték is idetartozik, melyek fontos lépcsőfokok a későbbi kielégítő szexuális élet felé. Kamaszkorban még a kézfogás, csók is komoly, hetekig, hónapokig izgalmat adó tevékenység, melyet fokozatosan követhet a petting, egymás testének, erogén zónáinak felfedezése. A szexben ugyanis az élvezet a fontos, orgazmus eléréséhez nem kell feltétlenül közösülni. Persze ilyenkor is nagyon figyelni kell, hogy ne kerüljön ondó a hüvelybe (pl. a kezekről).

Az első együttlét

Az első szexuális élményre lehetőleg nyugodt körülmények között kerüljön sor, mindig gondoskodjunk megfelelő fogamzásgátlásról. Talán legjobb a gumi óvszer, amely a nemi betegségektől is megvéd.

A fiúkkal szemben a lányoknál az első közösülés gyakran kevés örömmel jár, az első behatolások járhatnak fájdalommal, amely szorongással töltheti el őket, az orgazmus gyakran hosszabb tanulási folyamat eredménye. Persze egy gondos, odafigyelő partner, aki tisztában van az előjáték fontosságával, sokat segíthet.

Fontos beszélni a gyakori partnercserékről, annak veszélyeiről. Az egyik nyilvánvaló hátrány a nemi betegségek, illetve a terhesség és terhességmegszakítások kockázata, de sokkal nagyobb jelentőségűek a lelki hatások. Gyakori, hogy a lányok gyengédség-, szeretetigényük miatt újabb és újabb kapcsolatokba futnak, hogy legalább az első együttlétig terjedő udvarlás időszakában megkapják azt. Persze mélyebb érzelmek nélkül az aktus nem hoz csodát, így újabb és újabb kapcsolatokba menekülnek.

A fiúknál az érzelmek hiánya, az újabb és újabb ismeretségek hajtása egyfajta kiégéshez vezet, elveszíthetik a képességet a nők csodálatára, megbecsülésére. Ezzel kimarad a kétoldalú szerelmi viszony nyújtotta teljesebb beteljesülés megélése. Könnyebben elfelejtkeznek a partnernő szexuális igényeinek figyelembevételéről, később nehézségek adódhatnak a tartós, felelősségteljes kapcsolatteremtésben, családalapításban.

A szexualitás mindannyiunk életének része, örömforrás, sőt egyik mozgatóelemünk. Fontos tehát, hogy hogyan kezdjük, mik az első lépések. Nagy a szerepe ebben a családnak, pedagógusoknak, és a médiának is. Figyeljünk hát a gyerekeinkre, a babákat nem a gólya hozza!

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos

2/1 Szex: ne beszéljünk mellé! | 2/2 | Következő oldal
Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

A gyermekkori gerincferdülés

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. A...

Minden szülőt ez érdekel - mitől...

A babakocsi vásárlása hatalmas feladat, hiszen minden szülő a legjobbat szeretné csemetéjének. De mitől jó egy babakocsi? Biztonságos? Könnyen...

Hiperaktivitás - Izeg-mozog, nem...

A hiperaktivitást a köznyelv gyakran a rossz gyermek szinonimájának tartja, pedig korántsem erről van szó. Egyáltalán nem minden rosszalkodó gyermek...

Gyermeket nem magunknak szülünk

Arra mindenki viszonylag hamar rájön, hogy hiába a sok szakirodalom, könyvből nem lehet gyereket nevelni. Minél több előfeltevéssel indulunk, annál...

Dühkitörés: figyelmeztető jelek a...

A gyermek dühkitörései mindig kellemetlenek a szülők számára. Van azonban öt olyan figyelmeztető jel, mely arra utal, hogy gyermeke dühkitörései...

Jutalmazás vagy büntetés?

A gyermeknevelés során a következmények nagy szereppel bírnak a gyermek viselkedésének alakulásában. A pozitív és a negatív következményeknek is...

Felnőttkori befolyásolhatóság és...

Befolyásolni akar bennünket mindenki, akár direkt, akár nem direkt módon. Vedd meg, dobd el, szeresd, utáld, válts, őrizd, válj, házasodj, szülj, ne...

Gyermeknevelési naptár: az első év

A szülő legfontosabb tennivalói és buktatói a gyermek születésétől egyéves koráig.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.