• Mononukleózis, még mindig?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő/ Doktor úr! A problémám már elég hosszú ideje tart. 2007 nyara végén Mononukleózist kaptam, de sajnos csak egy hónapos szenvedés után, a harmadik általam felkeresett orvos diagnosztizálta a betegséget. Ekkor 25 éves voltam. Sajnos akkor még nem tudtam, hogy az antibiotikumokat végig be kell szedni, az orvos pedig egy szóval nem mondta. Így megmaradt a gyógyszerek legalább negyede/egyharmada. A kezelés az antibiotikumokban kimerült. Legalább két hónapig nem éreztem javulást, pedig pont egy külföldi egyetemen tanultam, ahol jegyzeteléskor ’szinkronszerűen’ kellett követnem a tanárt, hiszen mindig csak az éppen elhangzott szóra voltam képes emlékezni. Mivel nem akartam ’elszúrni’ a félévet, pihenés helyett bejártam az órákra, sőt, még sportoltam is, pedig hihetetlenül erőtlen voltam. Az orvos semmit nem mondott arról, hogy mennyire súlyos betegségem van, és hogy inkább halasszam az évet, stb...én pedig buta fejjel csak arra gondoltam, hogy milyen sokba került már eddig is a kintlétem, újrakezdeni pedig soha nem állna módomban...ennek persze az lett az eredménye, hogy a vizsgákat sikertelenül tettem le, a mononukleózisom pedig azóta is nyomot hagyott a szervezetemben. Legalábbis úgy érzem, hiszen bár mindez négy éve történt, én azóta is folyamatosan fáradt vagyok, és főleg a szellemi fáradtság zavar. Azóta kiderült (2010 novemberében, pedig már 2008-ban is azzal a panasszal mentem a körzeti orvoshoz, hogy nem bírom kipihenni magam, de akkor csak egy TSH nélküli vérvételt csináltatott és annyiban maradt a kivizsgálás), hogy pajzsmirigy alulműködésem van, és egyetlen vérvizsgálat alapján felírt az orvos 25 mg L-Thyroxin-Henning-et, de nem mondta, hogy vissza kellene mennem kontrollra, vagy hogy további kivizsgálásra lenne szükség az eredmény megerősítéséhez. A hormontól sajnos nem érzem, hogy visszajött volna a régi erőnlétem. Egyébként szeretek sportolni (ha éppen kicsit kevésbé érzem magam használhatatlannak), tehát nem azzal van gond, hogy esetleg nem mozgok eleget...sokszor alig bírom nyitva tartani a szememet, a memóriám is rossz, így nem tudok önmagam lenni, normális életet élni. Elég gyakran elkapnak a betegségek is, három-négy havonta egyszer megfázom és rossz közérzettel, hőemelkedéssel vészelek át egy-egy hetet...régen sokkal fittebb voltam szellemileg és fizikailag is. Nagyon köszönöm, hogy elolvassa ezt az eléggé részletekbe menő levelet és megpróbál hasznos tanácsot adni arra vonatkozóan, hogy mit kellene tennem! Üdvözlettel.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a mononukleózis témában

        Kedves Kérdező! A mononucleosist vírus okozza, szövődménymentes esetben nem szükséges az antibiotikum terápia. A fertőzés sokszor hetekig, hónapokig okoz gyengeséget, fáradékonyságot, évekig biztosan nem. A pajzsmirigy alulműködés kivizsgálásának alapja a TSH meghatározása. Az L-Thyroxint hosszútávon szükséges szedni, az adagolás a TSH eredménytől függ. Javaslom mindenképpen csináltasson kontroll TSH-t, ezt már a szedést követően 3 hónappal is meg kellett volna tenni. Ha az eredmény még alulműködést mutat, az okozhatja a panaszát, ilyenkor az adagolást módosítani szükséges.


        Kérdés: 2011. augusztus 25., 13:45; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 20:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Toxoplasma laboreredmény értékelésében szeretném a segítségét kérni. Jelenleg 6 hetes terhes vagyok, januárban már volt egy toxoplasma labor, ami akkor friss fertőzésre utalt, és el is vesztettem a babát. Annak az értékei:...
        Tisztelt Doktor Úr, Doktor nő! A pénteki nap folyamán egy hajléktalan hölgy segített nekem, mert bajba kerültem. Megkért, hogy cserébe vegyek tőle egy újságot, amit árult.... megtettem, viszont a kezem kissé hozzáért az övéhez és ugye az...
        Üdvözlöm Nemrég írtam Önöknek hogy kislányom szerintem övsömörös. Tegnap elvittem orvoshoz és valóban az...egy durván 3cm és csík van melllkasa és a hasa között oldalt összesen 13 hólyagból áll. Inkább csak viszket neki néha,...
        Üdvözlöm A kislányom 9 éves a a hasa és a mellkasa között az oldalán kb 2 cm csíkban 12 db kicsi hólyagot fedeztem fel. Viszket neki néha és néha ég neki. Naponta max 2-3 alkalommal. Fájdalma nincs.Félek hogy övsömör de leginkább azért...