• Mikor sportolhatok mononukleózis után?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő/Doktorúr! Szeretném megkérdezni, hogy mikor térhetek vissza a sportomhoz Mononucleosis infectosa fertőzés után? Szokásos lefolyású volt, Streptococcus-os torokgyulladással, és lépmegnagyobbodással. A betegség elmúlt, a lépem még egy ideig nagyobb volt, kb. egy hete kezdtem érezni, hogy már nem olyan nagy. Ha visszatér a teljesen eredeti méretére, akkor folytathatom, vagy még mindíg pihennem kell? (Novemberben kell egy utolsó vizsgára mennem) Még a fertőzéskor azt mondták, hogy fél évet biztos ki kell hagynom. Nagyon sok veszteséget okozna annyi kihagyás. (valamint alkoholfogyasztás engedett? A májam nem volt megnagyobbodva)

        Dr. Pék Tamás válasza a mononukleozis témában

        Tisztelt Kérdező! A mononucleosis után nem ritka, hogy fáradékonyság alakul ki. Fokozatos terhelés akkortól javasolt, ha a máj és/vagy lépmegnagyobbodás teljesen megszűnt, illetve ha voltak kóros laboratóriumi eltérések, azok normalizálódtak. Ez eltarthat 1-2 héttől, akár 3-4 hónapig. (A Streptococcus okozta torokgyulladás az nem mononucleosis. Előbbit baktérium, utóbbit vírus okozza. Így nem teljesen világos, mi az hogy szokásos lefolyású betegsége volt. Streptococcus okozta torokgyulladás után hamarabb vissza lehet térni a sporthoz.) Tisztelettel:


        Kérdés: 2014. október 27., 20:04; Megválaszolva: 2014. október 29., 20:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: