Diagnózis felülbírálat

Tisztelt Doktornő! Néhány hónapja családi konfliktushelyzet keretében öngyilkossággal fenyegetőztem, s teátrálisan fejbe vertem magam egy kővel. Sérülésem nem történt, de a családtagjaim kihívták rám a rendőrséget/mentőt. Bevittek a pszichiátriára, ahol egy hetet töltöttem. A zárójelentésemre diagnózisként ezek kerültek: F4320, F61H0 Gyógyszeres kezelést nem kaptam, az szerepel a dokumentumon, hogy osztályos kezelése nem szükséges, a továbbiakban pszichoterápiás megsegítése javasolt. Öngyilkossági szándékom nem volt, és azóta sincs, csak nagyon elkeseredett voltam, és ezt a hibás módját választottam a nyomásgyakorlásnak. Mivel pedagógusként dolgozom, amiatt aggódom, hogy foglalkozásegészségügyi szempontból lehet-e negatív következménye ennek a diagnózisnak? Erről kötelező-e beszámolnom az üzemorvosi vizsgálaton, s emiatt kaphatok-e nem alkalmas besorolást? Van-e arra lehetőség, hogy egy általam választott pszichiátertől felülvizsgálatot kérjek, s gyógyultnak nyilvánítsanak, vagy ez a diagnózis életem végéig elkísér? Köszönöm a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza mentális betegség diagnózisa témában

Tisztelt Kérdező,

A két diagnózis egyike sem olyan, ami miatt eltiltanák a szakmája gyakorlásától. A diagnózist átírni, megsemmisíteni nem lehet, hiszen a már szerepel az Ön egészségügyi dokumentációjában. Azt azonban nem gondolnám, hogy ennek az egész életére kihatással kéne lenni. / hivatalosan van lehetőség az Ügyfélkapun keresztül belépve a Lakossági portálra, szabályozni, hogy a kezelőorvosai közül ki láthassa ezt a dokumentumot/. Egyebekben pedig ez bizalmas információ, ami nem osztható meg erre illetéktelen személyekkel.

Ugyanakkor azt gondolnám, hogy mindenképp érdemes pszichoterápiás segítséget kérnie, elkerülendő az esetleges hasonló helyzeteket, megérteni a háttérben húzódó érzéseket, illetve változtatni az élethelyzeten, amennyiben ez indokolt.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2021. április 10., 21:04; Megválaszolva: 2021. április 12., 20:28
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas
Autizmus gyanú?
Pánikbetegség