• Méhlepény a korábbi császármetszés hegén

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! Két évvel ezelőtt egy fertőzésnek köszönhetően volt egy 24 hetes extrém koraszülésem, ami miatt a méhemen corporalis longitudinalis császármetszést hajtottak végre. A műtéttől számított 21 hónap múlva ismét teherbe estem. Jelenleg 25 hetes kismama vagyok, a méhlepényem elölfekvő, és a korábbi műtéti hegemen van rajta (a méhszájat nem éri el). A 12 hetes ultrahangon még nem volt rajta a hegen, azóta nőhetett rá. Ellentétes információkat kapok azzal kapcsolatban, hogy ez a helyzet a korai lepény leválás kockázatát növeli-e, és ha igen, mennyire. Ultrahangon eddig mindent rendben találtak, tapad a lepény (érettségi foka 0), zárt a méhszáj, nincs megrövidülve a méhnyak. A közérzetem tökéletes, a baba mozog. Mi a véleménye, a corporalis hegen tapadó placenta növeli-e, és ha igen, mennyire a korai lepény leválás kockázatát? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Kiss György válasza a méhlepény témában

        Tisztelt Hölgyem! Köszönöm levelét. A longitudinális corporális császármetszés hegén tapadó méhlepény további viselkedése- részleges vagy teljes idő előtti lepényleválás kockázata, illetve lehetősége az elkövetkezendő hetek folyamán sajnos fokozódhat, mert a magzat folyamatos fejlődése és a méh növekedése és a későbbiekben jelentkező méhösszehúzódások a lepény tapadását kedvezőtlenül befolyásolhatják. Összefoglalva: az előzetes extrém koraszülés miatt kialakult helyzet és az eddig sikeresen elért 25. várandóssági hét alapján már mostantól kezdve folyamatos intézeti megfigyelést tartanám célszerünek. Tudom, ezek kemény mondatok, de fő az óvatosság! Üdvözlettel: dr.Kiss.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. november 13., 10:19; Megválaszolva: 2018. november 17., 20:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: