Keringés téma

Szívünkről mindenki tudja, hogy nagyjából akkora méretű, mint az öklünk és hogy a testünkben lévő 5-6 liter vér keringetéséről gondoskodik. Összegyűjti az „elhasznált” vért és továbbítja a tüdőbe, ahol az oxigénnel telítődik; majd az oxigénnel telített vért továbbítja szervezetünk egésze felé.

Az ülőmunka megnöveli a tüdőembólia és a trombózis veszélyét

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus - 2021-10-14 17:03
Az emberek többsége ülőmunkában dolgozik, melynek bizony megvannak a hátulütői is. A mozgáshiány ugyanis számtalan betegség kialakulásának kockázatát megnöveli, például lényegesen gyakrabban fordul elő 2-es típusú diabétesz, elhízás, magas vérnyomás azok körében, akik szinte egész nap az irodában ülnek.

Folyton hideg végtagok - Betegség tünete is lehet

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2021-01-02 04:33
Hideg időben végtagjaink hamar lehűlnek - a jelenség természetes, és ebben a formában egyáltalán nem kóros. A végtagok külső hőmérséklettől független, állandó hideg tapintása azonban betegség jele lehet, amit érdemes kivizsgáltatni.

Hogyan zajlik a kapillármikroszkópos vizsgálat?

Immunközpont - Dr. Kádár János, immunológus - 2018-04-03 07:38
Hideg, zsibbadó ujjvégek, melyek hirtelen elfehérednek, később lilásra is színeződhetnek. Ha ezek a tünetek rendszeres időközönként ismétlődnek, akkor érdemes kivizsgáltatni, mert a háttérben több betegség is meghúzódhat. A kapillármikroszkóppal végzett vizsgálat fontos adatokat szolgáltathat a diagnózishoz és a beteg állapotának követéséhez.

Amputáció egyetlen hajszál miatt - Miért alakulhat ki a stranguláció?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2017-12-04 14:55
Bár hihetetlenül hangzik, de ha hajszál tekeredik az ujjra, és ezt nem veszik észre, és nem oldják fel sürgősen a szorítást, ennek igen súlyos következményei lehetnek! - olvastam az interneten, amikor információt kerestem a témában.
Édesanyámnak évek óta fekete a nyelve, szó szerint koromfekete. Van hogy kicsit halványul, de el nem múlik soha. Mi lehet az oka? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

A futás és az immunrendszer

Medipress - 2011-05-04 14:43
Azok, akik szeretnének sokáig, egészségben élni, jobban teszik, ha vesznek egy jó futócipőt, és még ma nekiindulnak. Idősebbek is elkezdhetik!
Az alsó végtagot érintő keringési eltérések előre jelezhetik a szívbetegségek fennállását – állítják az Érbetegség Alapítvány, illetve annak Perifériás Verőérbetegség Tagozatának kutatói.

Pici a babám

Orvos valaszol - Dr. Tekse István - 2018-01-16 17:47
Üdvözlöm.Kovács Hajnalka vagyok.Lehet hosszú leszek, az előzményem hogy van már 2császármetszéssel világrahozott babám, fiam lassan 4éves, 34.hétre magas vérnyomás miatt sürgősségi császárral lett, lányom 2éves 40+1re született szintén császárral! I

lábban kellemetlen érzés

Orvos valaszol - Dr. Szanyi Andrea - 2011-12-30 17:31
Jó napot kívánok! időnként a jobb lábamban a vádlinál oldalt és a hajlatban hidegérzésem van....kicsit mintha zsibbadna ott a lábam....és a combomban hátul is, ott húzó jellegű! ilyenkor hidegben ha átfázik a lábam, ezeken a helyeken nehezebben mel